Κίεβο: Επιστρατεύει τους Ουκρανούς που ζουν στο εξωτερικό

 Κίεβο: Επιστρατεύει τους Ουκρανούς που ζουν στο εξωτερικό

Το 2024 θα κληθούν να παρουσιαστούν σε στρατολογικά κέντρα για να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας υπήκοοι που βρίσκονται στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, Ρουστέμ Ούμεροφ, ο οποίος μίλησε σε γερμανικά ΜΜΕ. Πρόκειται για Ουκρανούς ηλικίας μεταξύ 25 και 60 ετών που ζουν σε ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, ικανοί να υπηρετήσουν.

Ο υπουργός μίλησε για «πρόσκληση», ωστόσο διεμήνυσε πως θα υπάρξουν κυρώσεις αν οι υπόχρεοι δεν παρουσιαστούν. Χαρακτηριστικά ανάφερε πως «συζητάμε ακόμα τι θα πρέπει να κάνουμε αν δεν παρουσιαστούν εθελοντικά».

Ο υπουργός Άμυνας συμπλήρωσε επίσης πως στο μέλλον, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ενημερώνονται από πριν πώς θα εκπαιδευτούν και θα εξοπλιστούν, πότε και πού θα υπηρετήσουν και πότε θα απολυθούν.

Να σημειωθεί πως η ουκρανική κυβέρνηση επιδιώκει να επιστρατεύσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, η Ουκρανία θέλει οι ένοπλες δυνάμεις να ενισχυθούν με 450.000-500.000 άνδρες για να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας. Την ίδια ώρα όμως, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την επιστράτευση «λεπτό ζήτημα» καθώς ούτε το οικονομικό, ούτε το πολιτικό πλαίσιο έχουν ξεκαθαρίσει μέχρι τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι όταν ξέσπασε ο πόλεμος στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022, χιλιάδες Ουκρανοί έφυγαν στο εξωτερικό προτού στείλει διαταγές επιστράτευσης το Κίεβο.

Σχετικά Άρθρα