Η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα στο libre: Οι περισσότεροι πολιτικοί έκαναν πλάτες στη Χρυσή Αυγή

 Η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα στο libre: Οι περισσότεροι πολιτικοί έκαναν πλάτες στη Χρυσή Αυγή

Η πολιτική αγωγή κατά τη διάρκεια της δίκης προσκόμισε στοιχεία για τη συμμετοχή της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, σε όλες τις εγκληματικές πράξεις της, όχι μόνον αυτές του κατηγορητηρίου αλλά από την αρχή του σχηματισμού της οργάνωσης: αυτό σημειώνει μιλώντας στο libre η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου.

“Δεν είναι αθώοι” – Μεγάλο αφιέρωμα του libre λίγο πριν από την ιστορική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή (μέρος 1ο)

Θυμάται όμως και την πολιτική… μοναξιά ιδίως τα πρώτα 3,5 χρόνια της ακροαματικής διαδικασίας καθώς, όπως υποστηρίζει, οι περισσότεροι δυστυχώς, πολιτικοί είτε έκαναν πλάτες στη Χρυσή Αυγή είτε περίμεναν να δουν πώς θα καταλήξει η υπόθεση.

Αναλυτικά, «μετά από 5,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, η μοναδική αποδεκτή και δίκαιη απόφαση, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στα χέρια του δικαστηρίου, θα ήταν η συνολική καταδίκη τόσο για τα επιμέρους αδικήματα όσο και για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Άρα, ως πολιτική αγωγή περιμένουμε την καταδίκη και της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής.

To libre σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη οπότε αναμένεται η ιστορική απόφαση για τη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή παρουσιάζει δύο συνεντεύξεις με τη δικηγόρο της οικογένειας Φύσσα Ελευθερία Τομπατζόγλου και τον Κώστα Παπαδάκη, συνήγορος υπεράσπισης των Αιγύπτιων αλιεργατών, με τις οποίες κλείνει το αφιέρωμα στην πολύκροτη διαδικασία

Μέσα σε αυτά τα 5,5 χρόνια η μοναδική πλευρά η οποία προσκόμισε στοιχεία ήταν η πολιτική αγωγή, μαζί και τα αναγνωστέα που υπήρχαν ήδη από το σχηματισμό της δικογραφίας από τις ανακρίτριες. Η υπεράσπιση στο μόνο το οποίο συνεισέφερε, ήταν περιφερειακά στοιχεία τα οποία αφορούσαν το κοινοβουλευτικό έργο της Χρυσής Αυγής προσπαθώντας να συνδέσει την ιδιότητα αυτή, δηλαδή του νόμιμου δήθεν, πολιτικού κόμματος με την ανυπαρξία εγκληματικής οργάνωσης.

Εν αντιθέσει με αυτά, τα στοιχεία που προσκόμισε η πολιτική αγωγή είναι προς την κατεύθυνση της απόδειξης της συμμετοχής της ηγεσίας σε όλες τις εγκληματικές πράξεις της Χρυσής Αυγής, όχι μόνον αυτές του κατηγορητηρίου αλλά από την αρχή του σχηματισμού της οργάνωσης.

Ήδη από το 1980 όλες οι κινήσεις που γίνονταν, ήταν υπό την εποπτεία, τον έλεγχο και τις εντολές του Μιχαλολιάκου και των συνεργατών του.

Η εισαγγελική πρόταση έλαβε υπ’ όψιν της αποκλειστικά και μόνον τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων –κυριολεκτικά μόνο τα λεγόμενά τους, διότι αυτά δεν στηρίχθηκαν από κανένα έγγραφο ή άλλο αποδεικτικό μέσο. Ενδεικτικά για το καταστατικό της Χρυσής Αυγής -αυτό που ισχυρίζεται ότι δεν είναι το πραγματικό- η κυρία εισαγγελέας είπε ότι το καταστατικό αυτό δεν ισχύει γιατί ο Μιχαλολιάκος αρνήθηκε ότι ισχύει.

Επανέλαβε τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων σε σημείο προκλητικό και έφθασε να αθωώσει ακόμη και τους συνεργούς της ανθρωποκτονίας του Παύλου Φύσσα, κάτι το οποίο ούτε η υπεράσπιση δεν είχε τολμήσει να ξεστομίσει στα 5,5 χρόνια».

Ερωτηθείσα από το libre για την υπόθεση του διορισμού της Ελ. Ζαρούλια στη Βουλή, η Ελευθ. Τομπατζόγλου αναγνωρίζει μεν ότι «αυτό που έγινε, δεν ήταν παράτυπο, προβλεπόταν πράγματι από τον Κανονισμό της Βουλής», αλλά «επικαλούμενοι μια δήθεν νομιμότητα επεχείρησαν και πάλι να κάνουν αυτό που έκαναν τόσα χρόνια, να κάνουν δηλαδή πλάτες στη Χρυσή Αυγή. Τέσσερις μέρες πριν την έκδοση της απόφασης ήταν  τουλάχιστον προκλητικό αυτό που συνέβη. Δεν κρατήθηκαν καν τα προσχήματα, έστω να περιμένουν, αν ήθελαν να το κάνουν. Το υποτιθέμενο δημοκρατικό τόξο εν μέσω αυτής της διαδικασίας προκάλεσε την οργή του κόσμου, για αυτό και τα μάζεψαν άρον άρον, και πάγωσε προς το παρόν ο διορισμός.

Επί 5,5 χρόνια ελάχιστοι πολιτικοί έλαβαν ανοιχτά θέση απέναντι στη Χρυσή Αυγή, οι περισσότεροι δυστυχώς είτε της έκαναν πλάτες είτε περίμεναν να δουν πώς θα καταλήξει η υπόθεση, πού θα γείρει η πλάστιγγα, πού θα καταλήξει ο κόσμος κοινωνικά και εκλογικά, και μετά αποφάσισαν να μιλήσουν.

Η εμφάνιση για τις κάμερες δεν είναι ουσιαστική βοήθεια, τα  3,5 πρώτα χρόνια είμασταν εντελώς μόνοι μας, παλεύαμε για τα αυτονόητα, παλεύαμε να μας δοθεί η αίθουσα του Εφετείου, έπρεπε να δώσει συνέντευξη Τύπου ωρυόμενη η Μάγδα Φύσσα για να μην μας έχουν στον Κορυδαλλό απομονωμένους».

Νίκος Παπαδημητρίου   

Σχετικά Άρθρα