Κατέληξε ασθενής εκτός ΜΕΘ στο Λαϊκό – Γιαννάκος (ΠΟΕΔΗΝ): Η θνητότητα έχει υπερβεί το 70% (vid)

 Κατέληξε ασθενής εκτός ΜΕΘ στο Λαϊκό – Γιαννάκος (ΠΟΕΔΗΝ): Η θνητότητα έχει υπερβεί το 70% (vid)

Σύμφωνα με το Mega, κατέληξε ένας διασωληνωμένος στο Λαϊκό, ο οποίος βρισκόταν εκτός ΜΕΘ. Η εφημερία στο συγκεκριμένο νοσοκομείο ήταν εφιαλτική. Στις κλινικές υπάρχουν 25 με 30 ράντσα, 40 άτομα βρίσκονται σε κλίνες Covid, ενώ τέσσερις ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια.

Προχθές υπήρχαν 73 αιτήματα για κλίνες σε ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, με τα 50 αιτήματα να έρχονται μόνο από την Αττική. Μέσα σε μία ημέρα τα αιτήματα αυξήθηκαν δραματικά, τα οποία έφτασαν τα 100. Από αυτά, τα 70 αφορούν την Αττική.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού τόνισε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη πως πρέπει όλοι να φορούν μάσκα ανεξαιρέτως, να σφίξουν τα μέτρα και να μπει φρένο στον συνωστισμό.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση και πρέπει να κινητοποιηθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα, ώστε να χρησιμοποιηθούν άμεσα φάρμακα που μπορούν να δοθούν εκτός νοσοκομείου στους ανθρώπους τις 3 πρώτες ημέρες, για να μειώσουμε το φόρτο των νοσοκομείων» είπε η κ. Λινού. Τα φάρμακα αυτά, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα ή τα χάπια της Merck, αποτελούν θεραπείες που μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα νοσηλείας.

Η κ. Λινού τόνισε πως βάσει μελετών θα πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε σουπερ μάρκετ και σε σχολεία.

«Η διασπορά δεν θα ελαττωθεί. Αυτή τη στιγμή η ανοσία μεταξύ εμβολιασμένων που εμβολιάστηκαν μέχρι πριν 6,7, 8 μήνες πέφτει. Είχαμε στις ΜΕΘ 5% εμβολιασμένους και πλέον έφτασε το 10% και 12%» είπε και πρόσθεσε πως πρέπει όλοι να φορούν μάσκα, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.

«Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος. Θα είναι ιδανικό να μπορέσουμε να τους πείσουμε όλους, να εμβολιαστούν δηλαδή οι ανεμβολίαστοι και οι εμβολιασμένοι να κάνουν την τρίτη δόση. Για μένα είναι “όχι” στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Είμαι υπέρ της επικοινωνίας, τη θεωρώ πιο σημαντική. Τα μέτρα πρέπει να σφίξουν, όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους», είπε η κ. Λινού.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Νίκος Χαφτούρας, Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας. Το νοσοκομείο του Βόλου βρίσκεται υπό κατάρρευση, μην αντέχοντας να αντέξει την πίεση που ασκείται από την έκρηξη κρουσμάτων.

«Η κατάσταση παραμένει δραματική. Οι ασθενείς ξεπερνούν τους 110. Το νοσοκομείο είναι υπό κατάρρευση, αλλά τελευταία στιγμή έγινε μία κινητοποίηση και φαίνεται πως κάτι πάει να γίνει. Γίνονται συμφωνίες με ιδιωτικές κλινικές. Το νοσοκομείο όμως είχαμε αποφασίσει να μην ξεπεράσει τους 70 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ στην εφημερία είχαμε 110 ασθενείς. Φτάσαμε στο ταβάνι. Φτάσαμε σε ένα πόλεμο δίχως στρατιώτες και δίχως πολεμοφόδια, τα πολεμοφόδια είναι το οξυγόνο», δήλωσε.

Για τη δραματική κατάσταση στις ΜΕΘ μίλησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος στο OPEN. Είπε ότι «σήμερα λειτουργούν 536 κλίνες ΜΕΘ για κοροναϊό και τον Μάρτιο – Απρίλιο λειτουργούσαν 973».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «έβλεπα τα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας και τρόμαξα. Δεν υπάρχει κενή κλίνη ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Αθήνα είναι μόλις 17.

Το αποτέλεσμα είναι σε όλες τις περιοχές αυτές να υπάρχουν δεκάδες ασθενείς εκτός ΜΕΘ και να γίνεται επιλογή ασθενών για ΜΕΘ με ηλικιακά κριτήρια». Όπως τόνισε ο κ. Γιαννάκος, «η θνητότητα εκτός ΜΕΘ έχει υπερβεί το 70%. Δηλ. 7 στους 10 ασθενείς δεν βρίσκουν ΜΕΘ να δώσουν καλύτερη μάχη».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «χθες στο Θριάσιο, υπήρξαν έξι περιστατικά non-covid, μεταξύ αυτών και ένας 17χρονος από τροχαίο που έψαχναν ΜΕΘ».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ υποστήριξε ακόμη ότι «οι 7.000 υγειονομικοί που τέθηκαν σε αναστολή δεν αναπληρώθηκαν. Το καλοκαίρι το υπουργείο μας έλεγε ότι έχει έτοιμο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντικατάστασή τους. Όμως αυτό δεν συμβαίνει».

Σχετικά Άρθρα