• 9 Δεκεμβρίου, 2021

Η Βενεζουέλα με το el sistema έσπασε το ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη ορχήστρα στον κόσμο

 Η Βενεζουέλα με το el sistema έσπασε το ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη ορχήστρα στον κόσμο

Η Βενεζουέλα έσπασε χθες Σάββατο το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για τη «μεγαλύτερη ορχήστρα στον κόσμο», αφού χιλιάδες ντόπιοι μουσικοί ερμήνευσαν τη Σλαβική Πορεία του Τσαϊκόφσκι.

Χιλιάδες μουσικοί συγκεντρώθηκαν από το δημόσιο πρόγραμμα της Βενεζουέλας αποκαλούμενο «El Sistema» (το σύστημα), που ιδρύθηκε το 1975 για να καταστήσει την μουσική εκπαίδευση προσβάσιμη σε χιλιάδες παιδιά από κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

Ο Γκουστάβο Ντουνταμέλ, μουσικός διευθυντής της Όπερας του Παρισιού και της Φιλαρμονικής του Λος Άντζελες, είναι ένας από τους πιο διάσημους αποφοίτους του.

«Επιβεβαιώνω ότι αυτή η πρωτοβουλία στέφθηκε με επιτυχία, συγχαρητήρια», είπε ο υπεύθυνος για την ανακοίνωση της ετυμηγορίας κατά τη διάρκεια τελετής στα κεντρικά της «El Sistema». «Είστε επισήμως καταπληκτικοί», πρόσθεσε.

Στις 14 Νοεμβρίου, περίπου 12.000 μουσικοί ερμήνευσαν το 12λεπτο μουσικό κομμάτι ενώπιον της κριτικής επιτροπής του Ιδρύματος Γκίνες.

Tι είναι το el sistema

Στα μέσα τη δεκαετίας του 1970, ο μαέστρος José Antonio Abreu προσκάλεσε μια ομάδα παιδιών στη Βενεζουέλα να πραγματοποιήσουν το όνειρό του: να δημιουργήσουν μια νεανική ορχήστρα που θα επέτρεπε στα μέλη της, ακολουθώντας κοινές πρακτικές και μεταμορφώνοντας τη μέχρι τότε μουσική εκπαίδευση, να δημιουργήσουν μια νέα πηγή εργασίας.

O μαέστρος José Antonio Abreu

Και έτσι, δημιουργήθηκε το El Sistema. Ένα κοινωνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα απομάκρυνε τα φτωχά παιδιά από τους δρόμους, εντάσσοντάς τα σε μουσικά σύνολα, χαρίζοντάς τους νέες εμπειρίες και αναβαθμίζοντας συνολικά τη ζωή τους.

To el sistema, από την δεκαετία του ’90 και την έναρξη της Προεδρίας του σοσιαλιστή ηγέτη της χώρας Ούγκο Τσάβες χρηματοδοτούνταν απ’ευθείας και τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Βενεζουέλα.

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.