Βενεζουέλα: Τίτλοι τέλους για την προσωρινή κυβέρνηση Γκουαϊδό – Δεν μπορεί να ανατρέψει τον Μαδούρο

 Βενεζουέλα: Τίτλοι τέλους για την προσωρινή κυβέρνηση Γκουαϊδό – Δεν μπορεί να ανατρέψει τον Μαδούρο

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας έβαλε τέλος στην προσωρινή κυβέρνηση του Χουάν Γκουαϊδό την Παρασκευή, ψηφίζοντας κατά της ανανέωσης της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ στρατηγικής του, η οποία απέτυχε να ανατρέψει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η πρόταση για την κατάργηση της παράλληλης κυβέρνησης πέρασε από τον δεύτερο και τελευταίο γύρο ψηφοφορίας στην Εθνοσυνέλευση που ηγείται η αντιπολίτευση. Οι βουλευτές τριών εκ των τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ της κατάργησης του σχήματος του υπηρεσιακού προέδρου και της προσωρινής κυβέρνησής του με 72 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 8 αποχές.

Από τις 5 Ιανουαρίου, η Εθνοσυνέλευση αναμένεται να αναλάβει προσωρινά ορισμένες από τις αρμοδιότητές του Γκουαϊδό, κυρίως για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας στο εξωτερικό που βρίσκονταν υπό τη φροντίδα του, έργο που δεν είναι απολύτως σαφές ότι θα μπορέσει να φέρει εις πέρας.

“Αν ο Μαδούρο δώσει εντολή να με συλλάβει, θα είμαι εδώ”, δήλωσε ο Γκουαϊδό στη νομοθετική συνεδρίαση μέσω διαδικτυακής μετάδοσης.

Η διάλυση της κυβέρνησης του Γκουαϊδό σηματοδοτεί το τέλος μιας άκαρπης προσπάθειας για την προώθηση της αλλαγής του καθεστώτος που ξεκίνησε το 2019, όταν ο ίδιος διεκδίκησε τον μανδύα του νόμιμου ηγέτη της χώρας.

Το εγχείρημά του τον έφερε στην παγκόσμια σκηνή και σε εμφανίσεις όπως στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και ως προσκεκλημένο στην ομιλία “State of the Union” του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ

Ωστόσο, αφού απέτυχε να αποκτήσει τη στήριξη του στρατού της Βενεζουέλας και να τηρήσει την υπόσχεσή του να εκδιώξει γρήγορα τον Μαδούρο, η δημοτικότητά του άρχισε να μειώνεται.

Ο Γκουαϊδό έχει χάσει την υποστήριξη όλων των ξένων κυβερνήσεων εκτός από λίγες, με τις ευρωπαϊκές χώρες να εγκαταλείπουν την αναγνώρισή του και τους νεοεκλεγέντες αριστερούς ηγέτες στη Λατινική Αμερική να προχωρούν στην αποκατάσταση των δεσμών με τον Μαδούρο. Στο εσωτερικό, η υποστήριξή του μεταξύ της αντιπολίτευσης έχει μειωθεί σε μικρότερες ομάδες και στο κόμμα Λαϊκή Θέληση, του οποίου ήταν παλαιότερα μέλος.

“Οι σύμμαχοί μας στις ΗΠΑ και την Αγγλία μας είπαν ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι η υπεράσπιση των περιουσιακών στοιχείων θα διατηρηθεί”, προειδοποίησε ο βουλευτής Φρέντι Γκεβάρα, μέλος της Λαϊκής Θέλησης, ενός από τα κόμματα που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό.

Η απόφαση μπορεί να “επηρεάσει σοβαρά τις πιθανότητες επιτυχίας των προκριματικών εκλογών για την επιλογή του ενιαίου προεδρικού υποψηφίου της αντιπολίτευσης”, προειδοποίησε ο νομοθέτης Μπιάτζιο Πιλιέρι κατά τη διάρκεια της συζήτησης

Σχετικά Άρθρα