• 24 Ιανουαρίου, 2021

Η παραίτηση ενός σπουδαίου επιστήμονα και οι φήμες για κόντρα με υπουργό

 Η παραίτηση ενός σπουδαίου επιστήμονα και οι φήμες για κόντρα με υπουργό

Μ. Δερμιτζάκης: διαπρέπει στην Γενεύη, στα αζήτητα στην Αθήνα

Είναι από εκείνους που δεν εξωραΐζουν την κατάσταση αναφορικά με το διαφαινόμενο δεύτερο κύμα κοροναϊού: ο λόγος για τον καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη, για τον οποίον η στήλη «Βηματοδότης» αποκαλύπτει σήμερα ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο.

Το Νοέμβριο του 2019 έβαλε μια άνω τελεία στη διεθνή καριέρα του -ζήτησε, μάλιστα, εκπαιδευτική άδεια ενός έτους- προκειμένου να γυρίσει στην πατρίδα και να αναλάβει επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Με πολλά όνειρα, όπως φαίνεται και από δημοσιεύματα της περιόδου εκείνης, αλλά και μια συνέντευξή του και πάλι στο «Βήμα».

Ο Μ. Δερμιτζάκης έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά, στη νέα του, άμισθη σημειωτέον, θέση αλλά… Στις 3 Αυγούστου υπέβαλε την παραίτησή του επικαλούμενος προσωπικούς λόγους καθώς και τη συνέχιση του διεθνούς ερευνητικού έργου του.

Όμως, «εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ η παραίτηση Δερμιτζάκη αποτελεί κοινό μυστικό της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία επίσημη ανακοίνωση», επισημαίνει ο «Βηματοδότης» και προσθέτει ότι «οι κακές γλώσσες κάνουν λόγο για προσωπική κόντρα με μέλος της κυβέρνησης».

Η Ελλάδα που σε πληγώνει…

Ν. Παπ.