• 1 Αυγούστου, 2021

Γώγος: Κίνδυνος για τέταρτο κύμα της πανδημίας αν δεν συνεχιστεί ο εμβολιαστικός ρυθμός

 Γώγος: Κίνδυνος για τέταρτο κύμα της πανδημίας αν δεν συνεχιστεί ο εμβολιαστικός ρυθμός

Την εκτίμηση ότι η χώρα θα κινδυνεύσει να βρεθεί αντιμέτωπη με τέταρτο κύμα της πανδημίας εφόσον δεν συνεχιστεί η ροή του εμβολιασμού, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε: «Για την μετάλλαξη Δέλτα, εξ όσων γνωρίζουμε φαίνεται πολύ μεταδοτική, επομένως θα έχουμε μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα όταν επικρατήσει και υπάρχει πιθανότητα να χρειαστούμε μεγαλύτερο τείχος ανοσίας, πάνω από το 80% του πληθυσμού. Ένας θετικός στην μετάλλαξη Δέλτα, κολλάει γύρω του 6-7 άτομα, 3-4 φορές περισσότερο από το αρχικό στέλεχος».

Ενδεχομένως, αναφέρει ο κ. Γώγος, να διαφέρει και ο χρόνος έκθεσης στον ιό με την συγκεκριμένη μετάλλαξη. «Λόγω της ισχυρότερης δυνατότητας του ιού να συνδέεται με τους υποδοχείς που υπάρχουν, μπορεί όταν βρίσκεται κάποιος θετικός με άλλους ανθρώπους σε κλειστό χώρο, η μετάδοση αντί να γίνεται σε 15 λεπτά, να γίνεται μόλις σε 2-3 λεπτά».