• 19 Ιανουαρίου, 2022

Γιορτές με… 20 άτομα και αυστηρά τεστ – Πώς θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

 Γιορτές με… 20 άτομα και αυστηρά τεστ – Πώς θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον ήρθε να δυσχεράνει την κατάσταση, με την κυβέρνηση να επιχειρεί μόνο μέσω του εμβολιασμού, με ημίμετρα και… πρόστιμα να θωρακίσει τη χώρα. Οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί έχουν ήδη δεχθεί μια σωρεία περιορισμών, ενώ οι άνω των 60 πλέον θα καταβάλουν και πρόστιμο, με τους ειδικούς να επιμένουν ότι οι αυξημένοι και συνεχείς έλεγχοι, με τεστ στους πολίτες, θα συμβάλλουν έτσι ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του ιού στη διάρκεια των γιορτών.

Ήδη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη διάθεση δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες για το διάστημα από τις 6 ως τις 12 Δεκεμβρίου, ενώ το ίδιο θα συμβεί και αμέσως μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, όταν και πάλι όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών, ανεξάρτητα από το αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι, θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν self test για το διάστημα από τις 3 ως τις 7 Ιανουαρίου.

Οι επιστήμονες συστήνουν στη διάρκεια των γιορτών να γίνονται συχνά αυτοδιαγωνιστικοί έλεγχοι, πριν από συναθροίσεις και συγκεντρώσεις σε σπίτια και χώρους για τις γιορτές. Γενικότερα, η σύσταση είναι – παρά το γεγονός ότι φέτος δεν υπάρχουν απαγορεύσεις και περιορισμοί στον αριθμό των ανθρώπων και τις μετακινήσεις – να αποφεύγεται ο συνωστισμός και γενικότερα η συνάθροιση πολλών ανθρώπων που θα μπορούσαν να ευνοήσουν τη διασπορά του κορονοϊού.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΤ ο επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης. Όπως σχολίασε, τα συχνά τεστ θα επιτρέψουν σε όλους να κάνουν ρεβεγιόν ενώ υπογράμμισε πως ακόμα και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να ελέγχονται με self test ή τεστ γενικότερα, έτσι ώστε να υπάρχει περισσότερη ασφάλεια. Μάλιστα, ανέφερε πως ο ίδιος δεν θα πήγαινε σε μια γιορτή με περισσότερα από 20 άτομα, δίνοντας έτσι την κατεύθυνση για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθεί ο καθένας στο διάστημα των εορταστικών ημερών, προκειμένου να αποφύγει τυχόν έκθεση στον κοροναϊό.

Από εκεί και πέρα, το βράδυ του Σαββάτου (11.12) δημοσιεύτηκε και η ΚΥΑ που αφορά το πιστοποιητικό νόσησης και τη μείωση της ισχύος του σε τρεις μήνες, αλλά και τους κανόνες λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων. Με δεδομένη την ελευθερία στις μετακινήσεις και τη ζήτηση που υπάρχει στους χειμερινούς προορισμούς για το διάστημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας τους έχει ιδιαίτερη σημασία στη μάχη κατά της πανδημίας.