• 2 Δεκεμβρίου, 2020

Γερμανία: 3.798 δάσκαλοι και 18.298 μαθητές θετικοί στον Covid -198.156 μαθητές σε καραντίνα

 Γερμανία: 3.798 δάσκαλοι και 18.298 μαθητές θετικοί στον Covid -198.156 μαθητές σε καραντίνα

Αντικρουόμενες αντιδράσεις για την αποτυχία της καγκελαρίου και των πρωθυπουργών των κρατιδίων να συμφωνήσουν σε περιορισμούς. Η Μέρκελ θέλει άμεσα νέα μέτρα – τα κρατίδια ζητούν σχέδιο για τους επόμενους μήνες.


Τη δυσαρέσκεια της εξέφρασε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων που έληξε χωρίς αποτελέσματα. Μιλώντας το πρωί σε συνέδριο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung στο Βερολίνο, επεσήμανε την ανάγκη αυστηρότερων μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού. Όταν λαμβάνονται οι αποφάσεις έγκαιρα, μπορούν πιο σύντομα να χαλαρώσουν ξανά οι περιορισμοί, δήλωσε.

Αιτιολογώντας τη στάση των περισσότερων κρατιδίων, η πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργου – Δυτική Πομερανία, Μανουέλα Σβέσιγκ τόνισε πως εξ αρχής τα κρατίδια είχαν επισημάνει ότι ο στόχος της χθεσινής τηλεδιάσκεψης θα ήταν η αξιολόγηση της πορείας του μερικού lockdown που επιβλήθηκε αρχές Νοεμβρίου και όχι η λήψη νέων μέτρων. Θα πρέπει να σταματήσει η «τακτική της σαλαμοποίησης» με εβδομαδιαίους ρυθμούς, δήλωσε η κ.Σβέσιγκ στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF. Το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε ένα σχέδιο που θα ισχύει για τους επόμενους μήνες. Η συζήτηση επ’ αυτού θα γίνει σε νέα τηλεδιάσκεψη με την καγκελάριο την Τετάρτη της ερχόμενης εβδομάδας.

Ένα από τα επίμαχα ζητήματα σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι τα μέτρα για τα σχολεία. Πολλοί πρωθυπουργοί κρατιδίων αρνούνται να λειτουργούν τα σχολεία σε δύο βάρδιες – πρωί και απόγευμα. Η στάση τους είναι «ακατανόητη και αντικειμενικά μη βάσιμη», δηλώνει στο δημοσιογραφικό δίκτυο RND, η Μάρλις Τέπε, πρόεδρος του συνδικάτου για τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση και την επιστήμη GEW. Το συνδικάτο υποστηρίζει ότι με την εναλλαγή μαθημάτων το πρωί και το απόγευμα για τους μεγαλύτερους μαθητές, θα μειωθεί ο αριθμός των παιδιών στις τάξεις και συνεπώς ο κίνδυνος της μετάδοσης κορωνοϊού στα σχολεία. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, στη Γερμανία έχουν μολυνθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα 3.798 δάσκαλοι και 18.298 μαθητές με κορωνοϊό ενώ 198.156 μαθητές παραμένουν σε καραντίνα.

Πριν μερικές μέρες η DW είχε μεταδόσει την ακριβή κατάσταση στα σχολεία:

Σε ανοδική τροχιά εξακολουθεί να βρίσκεται στη Γερμανία ο αριθμός μαθητών και μαθητριών που μπαίνουν αναγκαστικά σε καραντίνα. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Διδασκόντων ξεπερνά πλέον τους 300.000, ενώ τέλη Σεπτεμβρίου τα στοιχεία έκαναν λόγο για περίπου 50.000. Σήμερα έχουν μπει σε καραντίνα εκτός αυτού περίπου 30.000 διδάσκοντες.

«Λόγω της αύξησης tτων κρουσμάτων ολοένα και περισσότερα σχολεία αναγκάζονται να κλείσουν», δηλώνει στο γερμανικό Τύπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διδασκόντων Χάινς Πέτερ Μάιντινγκερ: «Στα σχολεία βιώνουμε ένα λοκντάουν σε δόσεις», τονίζει αναφερόμενος στο σταδιακό κλείσιμο των σχολείων. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας επικρίνει ότι οι πολιτικά αρμόδιοι έχουν αφήσει τις αποφάσεις στα χέρια των υγειονομικών αρχών και υπογραμμίζει: «Μόνο και μόνο για να μην κλείσουν τα σχολεία σχεδόν σε όλα τα κρατίδια της χώρας έχει ανασταλεί η εφαρμογή σχεδίων αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως για παράδειγμα ο περιορισμός του αριθμού μαθητών κάθε τάξης στο μισό». Ο Χάινς Πέτερ Μάιτινγκερ εκφράζει την ελπίδα ότι θα αποφευχθεί το κλείσιμο των σχολείων σε ολόκληρη της χώρα: «Για να γίνει αυτό θα πρέπει όταν σημειώνεται έξαρση κρουσμάτων να εφαρμόζονται αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, οι κανόνες αποστασιοποίησης, ο περιορισμός του αριθμού μαθητών και σε κάθε τάξη και το μάθημα εκ περιτροπής».

Πηγή: DW