Γαλλικές Εκλογές: Πικρή ήττα για Μακρόν με μόλις 224 έδρες – Εκτινάχθηκε η ακροδεξιά Λεπέν – Η εκτίμηση για Μελανσόν (εικόνα)

 Γαλλικές Εκλογές: Πικρή ήττα για Μακρόν με μόλις 224 έδρες – Εκτινάχθηκε η ακροδεξιά Λεπέν – Η εκτίμηση για Μελανσόν (εικόνα)

Η παράταξη του Εμάνουελ Μακρόν «Μαζί» (“Ensemble”) χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, καθώς φαίνεται να εξασφαλίζει μόλις 224 έδρες.

Όπως μετέδωσε το κρατικό TV5, η παράταξη του Εμάνουελ Μακρόν (Ensemble) φαίνεται να εξασφαλίζει 224, αντί για 289 που χρειαζόταν.

Οι Nupes, η Αριστερή Συμμαχία υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν, εκτιμάται ότι εκλέξει ότι εξασφαλίζει 149 έδρες, το κόμμα Εθνική Συσπείρωση της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν λαμβάνει 89 έδρες, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι 78 έδρες. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Για την ενωμένη αριστερά, τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν ότι θα γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση, έναν ρόλο που κατείχε μέχρι τώρα η δεξιά.

Για τη Λε Πεν, η επιτυχία είναι αδιαμφισβήτητη: πενταπλασιάζει τον αριθμό των βουλευτών της και ξεπερνάει όπως φαίνεται κατά πολύ το όριο των 15 βουλευτών, ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, για δεύτερη φορά στην ιστορία του κόμματός της, μετά το 1986.

Όσον αφορά στην παραδοσιακή δεξιά, τους Ρεπουμπλικάνους, εκλέγουν 60-70 βουλευτές και αναμένεται ότι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο ρυθμιστή στην επόμενη Εθνοσυνέλευση.

Η αποχή εκτιμάται από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι στο τέλος της ημέρας θα είναι της τάξης του 54%, δηλαδή μεγαλύτερη από αυτήν του πρώτου γύρου που ήταν στο 52,5%, αλλά μικρότερη από αυτή του δεύτερου γύρου του 2017 που ήταν στο 57,4%.

Τα ποσοστά της Le Figaro

Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις του ινστιτούτου Ifop, ο συνασπισμός της προεδρικής πλειοψηφίας (Ensemble!) φέρεται να απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία, αφού εκτιμάται ότι θα εκλέξει από 210 έως 250 έδρες. Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία που ζητούσε. Οι Nupes θα είχαν από 150 έως 180 θέσεις, αναφέρει η Figaro.

Τα πρώτα exit polls

Σύμφωνα με τη γαλλική δημόσια τηλεόραση RN η πρώτη εκτίμηση ψήφου δίνει 224 έδρες στην παράταξη του Μακρόν, 149 στον συνασπισμό υπό τον Μελανσόν και 89 στη Λεπέν. Οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται να συγκεντρώνουν 78 έδρες

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ινστιτούτου Ifop που μετέδωσε η Le Figaro, το κόμμα του Μακρόν συγκεντρώνει από 210 έως 250 έδρες, του Μελανσόν από 150 έως 180, της Λεπέν από 80 έως 100 και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα από 60-70.

Σε μια άλλη εκτίμηση, όπως μετέδωσε ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός LSI, η προσκείμενη στον Μακρόν παράταξη λαμβάνει στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία από 210 ως 250 έδρες. Η αριστερή πολιτική παράταξη του Ζαν Λικ Μελανσόν λαμβάνει από 150 ως 180 έδρες, η παράταξη της ακροδεξιάς Μαριν Λεπέν από 80 ως 100 ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι από 60 ως 70 έδρες σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό.

Η ακριβής κατανομή των 577 εδρών αναμένεται να γίνει γνωστή αργότερα απόψε.


Θεόκριτος Αργυριάδης