Γαλλία- Εκλογές: Η κρίσιμες αποφάσεις της επόμενης ημέρας

 Γαλλία- Εκλογές: Η κρίσιμες αποφάσεις της επόμενης ημέρας

Εκτός του ότι εκλέχθηκε το 2017 ως ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε την Κυριακή του Πάσχα κάτι αξιοσημείωτο: Έγινε ο πρώτος ηγέτης που επανεκλέγεται στην προεδρία της Γαλλίας έπειτα από το 2002 και τον Ζακ Σιράκ.

Όπως ο Σιράκ είχε τότε επικρατήσει έχοντας απέναντί του τον ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου, Ζαν Μαρί Λεπέν, έτσι και ο Μακρόν επικράτησε τώρα έχοντας απέναντί του μια άλλη Λεπέν, την κόρη του Ζαν Μαρί και ηγέτιδα του αναβαπτισμένου Εθνικού Συναγερμού (όπως ονομάζεται πλέον το Εθνικό Μέτωπο), Μαρίν.

Η επανεκλογή του ωστόσο μόνο πανηγυρισμούς δεν επιτρέπει.

Διότι αυτή η νέα δεύτερη θητεία στην προεδρία ξεκινά για τον Μακρόν μέσα σε πολύ πιο δυσοίωνες συνθήκες από ό,τι η προηγούμενη του 2017, με τα «παραδοσιακά» κόμματα της Γαλλίας (Ρεπουμπλικάνοι – πρώην UMP, Σοσιαλιστές, ΚΚΓ) να έχουν εν τω μεταξύ συρρικνωθεί εκλογικά, τη γαλλική ακροδεξιά (Μαρίν Λεπέν, Ερίκ Ζεμούρ) να ανεβαίνει εξασφαλίζοντας κάθε φορά και μεγαλύτερο ποσοστό στις προεδρικές εκλογές και την ακρίβεια να χτυπά «κόκκινο».

Πρώτο εμπόδιο της δεύτερης θητείας Μακρόν αποτελούν οι κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε περίπου δύο μήνες.

Ποια θα είναι η σύνθεση του κοινοβουλίου με το οποίο θα κληθεί να «συγκατοικήσει» ο Μακρόν τα επόμενα χρόνια; Και ποιον θα έχει εκείνος στο πλευρό του ως επόμενο πρωθυπουργό; 

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν, πάντως, της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (La France Insoumise) επιμένει – με τον αέρα του 22% που εξασφάλισε στον πρώτο γύρο των προεδρικών της 10ης Απριλίου – πως θα μπορούσε να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, ένας πρωθυπουργός που θα κάνει… πολύ δυσκολότερη τη ζωή του προέδρου.

Χαρακτηριστικό δείγμα του πολιτικού κατακερματισμού της Γαλλίας συνιστά ότι σε σημερινή δημοσκόπηση της εταιρίας ερευνών κοινής γνώμης BVA, μόλις το 34% των ερωτηθέντων απαντά πως θα επιθυμούσε πλειοψηφία του κόμματος του Γάλλου προέδρου.

Όσον αφορά δε το εξωτερικό μέτωπο, η επανεκλογή Μακρόν μπορεί, λοιπόν, να γίνεται δεκτή επί του παρόντος με αναστεναγμούς ανακούφισης στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. 

Και για τον ίδιο τον Μακρόν ωστόσο, οι διεθνείς προκλήσεις πια σωρεύονται, καθώς εκείνος καλείται να κινηθεί μεταξύ Ρωσίας, Βρυξελλών και Ουάσιγκτον, ισορροπώντας ανάμεσα σε όσα περιμένουν οι «έξω» από εκείνον και σε όσα εκείνος είναι διατεθειμένος να δώσει. 

Συμπερασματικά, ως εδώ όλα καλά, λοιπόν, για τον Εμανουέλ Μακρόν που κατάφερε να εξασφαλίσει την επανεκλογή του στη γαλλική προεδρία, αν και με μειωμένα ποσοστά σε σύγκριση με το 2017. Τα δύσκολα, ωστόσο, έπονται.

Σχετικά Άρθρα