• 23 Ιουνίου, 2021

G7: Έκκληση για το κλίμα από 176 Νομπελίστες

 G7: Έκκληση για το κλίμα από 176 Νομπελίστες

Λίγες μέρες πριν τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στην Κορνουάλη της Βρετανίας (11 – 13 Ιουνίου), 126 κάτοχοι Νόμπελ ζητούν από τους αρχηγούς των κυβερνήσεων να αναλάβουν επειγόντως δράση. «Η ανθρωπότητα διατρέχει τεράστιους κινδύνους για το κοινό της μέλλον. Οι κοινωνίες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με εκτεταμένες, μη αναστρέψιμες αλλαγές στη βιόσφαιρα», αναφέρει η κοινή δήλωση που γνωστοποιεί το Ινστιτούτο του Πότσνταμ για την έρευνα των κλιματικών συνεπειών (PIK).

Οι βραβευμένοι απευθύνουν έκκληση στα μέλη της G7, προκειμένου «να δράσουν τώρα για να μειώσουν κατά το ήμισυ τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030. Ο χρόνος κατά τον οποίο μπορούν να αποφευχθούν μη αναστρέψιμες αλλαγές εξαντλείται».

Η δήλωση συντάχθηκε από τη διευθύνουσα επιτροπή της πρώτης συνόδου κορυφής κατόχων βραβείου Νόμπελ, με θέμα «Ο πλανήτης μας, το μέλλον μας», την οποία συνδιοργάνωσε το Ινστιτούτο για την έρευνα των κλιματικών συνεπειών (PIK).

«Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι και τα μέτρα πρέπει να είναι προηγουμένου»
Στα τέλη Απριλίου, οι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ και άλλες προσωπικότητες από την επιστήμη, την οικονομία, την πολιτική και τον πολιτισμό αντάλλαξαν ιδέες σχετικά με τα βήματα, τα οποία μπορούν να γίνουν αυτή τη δεκαετία, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

«Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αντιμετωπίζουμε ανεπίτρεπτους κινδύνους. Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν θα είναι άνευ προηγουμένου», σημείωσε ο επικεφαλής του PIK Γιόχαν Ρόκστρεμ, επισημαίνοντας ότι ποτέ δεν υπήρξε τόσο σαφής έκκληση προς την ανθρωπότητα, από κατόχους του βραβείου Νόμπελ.

Ανάμεσα στους επιστήμονες που υπογράφουν τη δήλωση, που γνωστοποιήθηκε στον βρετανό πρωθυπουργό και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, είναι οι Μπράιαν Σμιντ, Πολ Νερς, Στίβεν Τσυ, Σιρίν Εμπάντι, Τζένιφερ Ντούντνα και Άλις Μονρό.