• 16 Οκτωβρίου, 2021

Ευρωπαϊκή Ένωση: Λυπούμαστε που δεν μας κάλεσαν στις συνομιλίες για την AUKUS

 Ευρωπαϊκή Ένωση: Λυπούμαστε που δεν μας κάλεσαν στις συνομιλίες για την AUKUS

Τη λύπη του που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία AUKUS, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας, παράλληλα, ότι κατανοεί τη δυσαρέσκεια της γαλλικής κυβέρνησης.

«Θέλουμε να ενημερωθούμε καλύτερα τι σημαίνει αυτή η συμφωνία. Λυπούμαστε που δεν μας ενημέρωσαν, που δεν μας κάλεσαν να πάρουμε μέρος σε αυτές τις συνομιλίες», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για να παρουσιάσει τη στρατηγική της Ένωσης για τη συνεργασία στον Ινδοειρηνικό.

Ο Μπορέλ τόνισε ότι τα πρόσφατα γεγονότα αποδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η συνεργασία της Ε.Ε. με τις χώρες του Ινδοειρηνικού, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ: «Αυτή η νέα συμμαχία υπογραμμίζει πόσο σημαντική είναι η περιοχή του Ινδοειρηνικού για την ασφάλειά μας και για τις οικονομικές μας δυνατότητές».

«Κατανοώ τον βαθμό απογοήτευσης της γαλλικής κυβέρνησης και συμφωνώ με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλίας, αναφορικά με την ανάγκη να ενισχυθεί η παρουσία της Ε.Ε. στον Ινδοειρηνικό για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Μπορέλ.