ΕΕ: Ασφάλεια και αποκλιμάκωση στην Μέση Ανατολή, τα θέματα στην αυριανή διάσκεψη των ΥΠΕΞ

  ΕΕ: Ασφάλεια και  αποκλιμάκωση στην Μέση Ανατολή, τα θέματα στην αυριανή διάσκεψη των ΥΠΕΞ

Στόχος της ΕΕ είναι να αποτρέψει μια κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, αναφορικά με την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που έχει συγκάλεσε για αύριο, Τρίτη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Πίτερ Στάνο ανέφερε ότι η τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) και δεν αναμένεται να διαρκέσει πάνω από δύο με τρεις ώρες, καθώς το θέμα θα είναι μόνο ένα: η ασφάλεια και η αποκλιμάκωση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, μετά τις ιρανικές επιθέσεις στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια αυτής της έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, θα συζητηθούν τα «επόμενα βήματα», αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται και οι περαιτέρω κυρώσεις προς το Ιράν. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, απέφυγε να διευκρινίσει τί είδους μέτρα βρίσκονται υπό εξέταση, υπενθυμίζοντας ωστόσο τις ήδη υπάρχουσες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά οντοτήτων και προσώπων που βρίσκονται κοντά στο ιρανικό καθεστώς, από τα μέτρα κατά της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, μέχρι τις κυρώσεις που σχετίζονται με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις κυρώσεις κατά οντοτήτων για την προμήθεια τεχνολογίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών προς τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται για αποκλιμάκωση της έντασης στη Μ. Ανατολή, ο Π. Στάνο επισήμανε ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ είχε συνομιλίες τόσο με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Χουσείν Εμίρ Αμπντολαχιάν, για να καταδικάσει τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ και να καλέσει όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, όσο και με άλλους εταίρους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Η ΕΕ είναι ξεκάθαρη καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να μην υπάρξει μεγαλύτερη κλιμάκωση» και εδώ θα επικεντρωθούν οι προσπάθειες της ΕΕ, ανέφερε, τέλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Σχετικά Άρθρα