• 26 Φεβρουαρίου, 2021

Εστία»: Απογοητευτική των περιστάσεων η πολιτική ηγεσία σε σχέση με την Αγ. Σοφία

 Εστία»: Απογοητευτική των περιστάσεων η πολιτική ηγεσία σε σχέση με την Αγ. Σοφία

Βγαίνει από τα… ρούχα της σήμερα η «Εστία» στο βασικό της θέμα, σε ό,τι αφορά τα αντανακλαστικά της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στην απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία. Είναι γεγονός ότι πέρασαν πολλές ώρες μέχρι τις πρώτες αντιδράσεις σε μια αναμενόμενη, σημειωτέον, απόφαση –σαν να περίμεναν κάτι οι πολιτικοί ηγέτες πριν προβούν στις δηλώσεις τους… «Ξυπνήσαμε μετά 5 ώρες», όπως σημειώνει και η εφημερίδα.

Η «Εστία» υποστηρίζει πως είναι «Πρόβα τζενεράλε Ερντογάν για θερμό επεισόδιο η Αγία Σοφία», επιπλέον χαρακτηρίζει «αποκαρδιωτικώς χλιαρές» τις αντιδράσεις από την Ελλάδα αλλά και τη διεθνή κοινότητα.

Σε σχέση με την εκτίμησή της ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί πρόβα τζενεράλε, η ιστορική εφημερίδα πιστεύει πως δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για αυτό, ίσως, ακόμη, και τον Αύγουστο. Και αφού υπογραμμίζει την απουσία αντίδρασης από τους Τραμπ, Πούτις και Τζόνσον -μόνο ο Πάπας, γράφει, αντέδρασε χλιαρότατα και με καθυστέρηση- έρχεται στα δικά μας…

«Το διάταγμα εξεδόθη στις 4 το απόγευμα και η πρώτη δήλωσις πολιτικού σε επίπεδο κορυφής έγινε στις 9 το βράδυ. Από τον Προκόπη Παυλόπουλο, που επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αντέδρασε τελευταία στις 11.34 μ.μ., ευτυχώς και εύγε της, η δήλωσίς της είχε αναφορά στο Χριστιανισμό και στην Ορθοδοξία», σημειώνει.

Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί προχώρησαν σε δηλώσεις μεταξύ 9 και 11 και «όλοι οι ηγέτες μας -και ο Τσίπρας- έκαναν αναφορά στο Χριστιανισμό, πλην ενός πολύ κορυφαίου. Δυστυχώς!», αποφαίνεται η «Εστία».

Η εφημερίδα καταγράφει και άλλες ενδείξεις «βαθύτατης παρακμής», όπως την «άκρα του τάφου σιωπή» από τον πνευματικό κόσμο, πλην της κυρίας Αρβελέρ. Ενώ και ο Τύπος υποβάθμισε το θέμα, αφού επτά από τις δώδεκα σαββατιάτικες εφημερίδες «αδιαφόρησαν για την Αγία Σοφία».

Και καταλήγει: «Δυστυχώς, ο Ερντογάν κατέληξε στα συμπεράσματά του! Θεωρεί πως η πρόβα του πέτυχε, μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Εάν μετά από ιμάμη στην Αγία Σοφία, δούμε και ερευνητικό στο Καστελλόριζο, ας μην απορήσουμε! Ούτε ημερόπλοιο θα είναι ούτε κρουαζιερόπλοιο! Ας ξυπνήσουμε!».

Ν. Παπ.

Εστία