• 24 Ιανουαρίου, 2022

Ενταση στη δίκη Κωστόπουλου: Ο ιατροδικαστής δεν ήθελε να τον ρωτούν για την αιτία θανάτου

 Ενταση στη δίκη Κωστόπουλου: Ο ιατροδικαστής δεν ήθελε να τον ρωτούν για την αιτία θανάτου

Ενταση σημειώθηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του ιατροδικαστή-πραγματογνώμονα που όρισε η πλευρά της υπεράσπισης του κοσμηματοπώλη στην δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου ήταν οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις στο μυοκάρδιο αλλά υποστήριξε πως αυτές δεν σχετίζονται με τα χτυπήματα στο κοσμηματοπωλείο αλλά αφορούν προγενέστερο χρόνο του συμβάντος.

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: “Είδα πολλή μανία, κυρία Πρόεδρε! Ένα ασυγκράτητο μίσος, μια οργή”

«Στην προκειμένη περίπτωση για τον Ζαχαρία Κωστόπουλο από κανέναν ιατροδικαστή δεν χαρακτηρίστηκαν οι 23 βλάβες θανατηφόρες. Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι είναι βλάβες μαλακών μορίων, δηλαδή σε δέρμα και υποδόριο. (…) Επίσης, έχουμε την ορολογία ότι ο Ζακ απεβίωσε από ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις, δεν αναφέρεται αν είναι πρόσφατες ή προγενέστερες, δεν περιγράφεται η χρονική περίοδος. Διά της ατόπου απαγωγής εκφέρουν γνώμη οι δημόσιοι ιατροί (Καλόγριαςς και Βαγενά) ότι οι αλλοιώσεις αυτές είναι αποτέλεσμα κακώσεων και όλο αυτό το εντάσσουν σε έναν μηχανισμό στρες», κατέθεσε ο μάρτυρας.

Επιπλέον, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο 33χρονος ακτιβιστής είχε μακρά ηπατική βλάβη, ενώ χαρακτήρισε “τοξική για την καρδιά” την αντιρετροϊκή αγωγή. “Δεν ήταν 23 τα λακτίσματα άλλα τρία”, είπε επίσης και τόνισε ότι κανένα δεν προκάλεσε τον θάνατο του Ζακ.

Ανάμεσα στον τεχνικό σύμβουλο του κατηγορουμένου και την έδρα προκλήθηκε ένταση καθώς κατέθετε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

Ο εισαγγελέας μάλιστα ρώτησε τον μάρτυρα “γιατί μιλάτε με τόση ένταση στο δικαστήριο;” και η πρόεδρος του ζήτησε να χαμηλώσει τους τόνους. Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή κατά την οποία ο μάρτυρας είπε στους δικαστές: “Δεν θέλω να ξαναερωτηθώ γι’ αυτό το πράγμα”. Η ερώτηση που εξοργισμένος ο μάρτυρας δεν ήθελε να του ξαναγίνει ήταν για ποιον λόγο πιστεύει ότι πέθανε ο ακτιβιστής. Δηλαδή, ακριβώς αυτό για το οποίο κλήθηκε να καταθέσει!

“Το πόσες ερωτήσεις θα σας τεθούν θα το κρίνει το δικαστήριο, δεν δείχνετε κανένα σεβασμό στο δικαστήριο”, του επισήμανε ο εισαγγελέας.

Ωστόσο, όπως σχολίασε η συνήγορος της οικογένειας του θύματος, Κλειώ Παπαπαντολέων, όλοι οι προηγούμενοι ιατροδικαστές συγκλίνουν στο ότι τα χτυπήματα που δέχτηκε ο Ζακ ήταν θανατηφόρα, ότι η καρδιά του θύματος ήταν υγιής και ότι η βλάβη στο ήπαρ ήταν αδιάφορη με το επελθόν θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 14 Δεκεμβρίου.