Ενεργειακός συναγερμός στην Αθήνα – Το σχέδιο για την επάρκεια και εσωκομματικές αναταράξεις για την ακρίβεια – “Πυρά” σε Σκρέκα, στον “αέρα” το επίδομα

 Ενεργειακός συναγερμός στην Αθήνα – Το σχέδιο για την επάρκεια και εσωκομματικές αναταράξεις για την ακρίβεια – “Πυρά” σε Σκρέκα, στον “αέρα” το επίδομα

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι ραγδαίες πυροδοτώντας μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση ιδίως ως προς το σκέλος της ενεργειακής επάρκειας και της επιπλέον οικονομικής επιβάρυνσης για την προμήθεια του ρωσικού φυσικού αερίου. Υπουργείο Ενέργειας και ΡΑΕ έχουν επεξεργαστεί σχέδια επιφυλακής τα οποία και θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Σε αυτά τα σχέδια πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει η Ρεβυθούσα, ο τερματικός σταθμός αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπου θα φτάσουν αμερικανικά πλοία LNG ενώ για να αντισταθμιστούν απώλειες στον εφοδιασμό της χώρας σε περίπτωση που κλείσουν οι στρόφιγγες από την Ρωσία θα αξιοποιηθεί περισσότερο και ο ΤΑΡ που μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Κασπίας.

H ατμόσφαιρα βαραίνει όμως αισθητά και σε πολιτικό επίπεδο.

Το 76% των πολιτών σε δημοσκόπηση της ALCO για τον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ δηλώνει ότι τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών καθώς και η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν βοηθούν τα νοικοκυριά. Ενώ στη Βουλή άρχισαν οι γκρίνιες από βουλευτές της ΝΔ που εκλέγονται σε αγροτικούς νομούς.

  • Ο Χρήστος Κέλλας από την Λάρισα αποκάλεσε τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ακριβοθώρητο και αναρωτήθηκε πότε θα φτάσει η ρήτρα αναπροσαρμογής στους αγρότες.
  • Ο Χρήστος Μπουκώρος από την Μαγνησία πιο γλαφυρός επισήμανε ότι «σε εμάς στα βουλευτικά γραφεία η πίεση είναι πολύ μεγάλη για τις αυξήσεις στα τιμολόγια. Ήδη η  κυβέρνηση έχει δαπανήσει δυο δισεκατομμύρια ευρώ για την ενεργειακή κρίση, αλλά επιτρέψτε μου κύριε υπουργέ να σας πω ότι αυτό δεν έχει ακόμα φανεί και ότι τίθεται θέμα ακόμα και βιωσιμότητας τόσο των επιχειρήσεων όσο και των αγροτών».

Συμφώνησε μάλιστα και ο Γιώργος Βλάχος αναγνωρίζοντας ότι ο συνάδελφος του απεικόνισε πολύ σωστά την πραγματικότητα.

Στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο κρατούν πάντως στάση αναμονής «γιατί πρέπει να αποτιμηθούν και να μετρηθούν ρεαλιστικά οι διεθνείς εξελίξεις και οι επιπτώσεις καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει τι τροπή θα πάρει η σύρραξη στην Ουκρανία» εξηγούσε κυβερνητικός παράγοντας.

Ενδεικτικό αυτού η προσγείωση των προσδοκιών γύρω από το διαφημισμένο έκτακτο επίδομα δια χειλέων του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη.

«Κάθε 10 δολάρια που ανεβαίνει το φυσικό αέριο μας κοστίζει 600 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη να βοηθήσουμε όσους έχουν πρόβλημα στο ηλεκτρικό που είναι όλοι. Η ανάγκη για το ρεύμα μπορεί να καταβροχθίσει οποιαδήποτε περιθώρια τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Πρέπει να περιμένουμε τι θα συμβεί εκεί» είπε σε συνέντευξη στο ΟΡΕΝ ο κ. Σκυλακάκης δείχνοντας ότι η έκβαση της κρίσης στην Ουκρανία θα είναι καταλυτική.

Σχετικά Άρθρα