Ένας εικονικός Αριστοτέλης συνοδοιπόρος του επισκέπτη στον περιπατητικό τουρισμό

 Ένας εικονικός Αριστοτέλης συνοδοιπόρος του επισκέπτη στον περιπατητικό τουρισμό

Στο δήμο Αριστοτέλη στην ανατολική πλευρά της Χαλκιδικής, ο δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος, έχοντας πάρει “επάνω του” την τουριστική ανάπτυξη του τόπου, δημιουργεί συνεχώς τρόπους για να αξιοποιήσει ό,τι μπορεί να αποτελέσει brand για την περιοχή και να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν.

Ο Αριστοτέλης, ο οικουμενικός φιλόσοφος που γεννήθηκε στα Αρχαία Στάγειρα, είναι ένα από τα ατού που θέλει να αξιοποιήσει ακόμη περισσότερο ο δήμος. Για αυτό δημιούργησαν μια εφαρμογή όπου ο επισκέπτης, με συνοδοιπόρο τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο, θα εξερευνά τα μονοπάτια της φύσης, της φιλοσοφίας και της επιστήμης. Με τη συνδρομή της τεχνολογίας, οι περιπατητές που θα επισκεφθούν τη γενέτειρα του Αριστοτέλη, θα έχουν τη δυνατότητα να τον ακούν να τους περιγράφει και να τους αναλύει τις αρχές της φιλοσοφίας του. Πρόκειται για μια εφαρμογή με έναν εικονικό Αριστοτέλη που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου και με βάση τις ελάχιστες προτομές που έχουν βρεθεί. Το νέο αυτό εργαλείο του δήμου Αριστοτέλη παρουσιάστηκε το Σάββατο στις 31 Ιουλίου, στο Άλσος του Αριστοτέλη στα αρχαία Στάγειρα, στο πλαίσιο του 2ου forum Διαβαλκανικής Συνεργασίας.

Στο forum, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη, του δημάρχου Αριστοτέλη Στέλιου Βαλιάνου και πολλών πολιτικών και διπλωματικών στελεχών βαλκανικών χωρών, αναδείχθηκε ο “Αριστοτελικός Περίπατος” ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα Στα Φυσικά του Αριστοτέλη με επίκεντρο Τη Γη και όλες τις δραστηριότητες που περιστρέφονται γύρω από αυτήν.

Το Forum πραγματοποιήθηκε στο μοναδικό θεματικό Πάρκο της Χαλκιδικής, στο Άλσος του Αριστοτέλη, το οποίο αφιερωμένο στο έργο “Τα φυσικά” του Έλληνα φιλόσοφου Αριστοτέλη του Σταγειρίτη, ο οποίος γεννήθηκε στα Αρχαία Στάγειρα – λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από το σύγχρονο οικισμό των Σταγείρων.

«Μετατρέπουμε ως έχουμε χρέος το λόγο του Αριστοτέλη σε έργο δομώντας τη δική μας ΙΔΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ κατά το αριστοτελικό πρότυπο και δημιουργώντας υποδομές που αποτελούν τη συνέχεια της έμπνευσης και της διδαχής του», σημείωσε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Ως μία τέτοια καλή πρακτική παρουσιάζουμε σήμερα τον τρόπο με τον οποίο ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ και Η ΓΗ συνδέθηκαν με το κατά πώς, σύμφωνα με την παράδοση, ο Αριστοτέλης συνήθιζε να διδάσκει. Μέσω του περιπάτου. Ο Περίπατος είναι το όνομα της φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτέλη. Όπως και οι άλλες φιλοσοφικές σχολές της Αθήνας (Ακαδημίας, Στοά, Κήπος ) αντλεί το όνομά του από τον τόπο όπου τα μαθήματα λάβαιναν χώρα», πρόσθεσε. Τα μέλη του σχολείου του ονομάστηκαν Περιπατητές. Με τη λέξη «Περιπατητική» ο Αριστοτέλης αναφέρεται στην πορεία που πρέπει να χαράξει στη ζωή του ο άνθρωπος, αλλά και στον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο οφείλει να βαδίσει ή να ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙ ακολουθώντας πιστά αυτόν τον συγκεκριμένο δρόμο», συμπλήρωσε ο δήμαρχος για να προσθέσει: «Δημιουργήσαμε εδώ στα Στάγειρα, την πρώτη και σημαντικότερη περιπατητική διαδρομή του δικτύου αριστοτελικών περιηγήσεων: Τον Αριστοτελικό Περίπατο. Ξεκινά από τον αρχαιολογικό χώρο των Σιδηροκαυσίων και οδηγεί τον επισκέπτη στα Αρχαία Στάγειρα – το γενέθλιο τόπο του φιλοσόφου. Συνδέσαμε τον περίπατο με τα διδάγματα του δασκάλου, τοποθετώντας ψηφιακά τον Αριστοτέλη στο ρόλο του Συνοδοιπόρου, ώστε να ζωντανεύει και να πλημμυρίζει με γνώσεις τον περιπατητή σε κάθε βήμα της περιήγησής του».

«Ο πεζοπορικός τουρισμός είναι μία από τις πολλές δυνατότητες για την Ελλάδα σε αυτήν την προσπάθεια. Με χιλιάδες μονοπάτια, διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας και μήκους, διαθέσιμα σε όλη την Ελλάδα, από τα μικροσκοπικά νησιά μας έως τις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός προορισμός πεζοπορίας», τόνισε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και πρόσθεσε:«Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: Τα μονοπάτια που θα βρείτε στην Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από απλά μονοπάτια. Είναι συνδέσεις και πύλες σε διαφορετικές εποχές και σημεία της ιστορίας. Είναι μονοπάτια προς την ιδιαίτερη ελληνική γαστρονομία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας». «Όταν περπατάτε σε αυτό το πάρκο, έχετε το προνόμιο να περπατάτε στα παπούτσια του Αριστοτέλη, να σκέφτεστε σαν αυτόν, να εμπνέεστε και να καταλαβαίνετε τι προκάλεσε τον διάσημο φιλόσοφο στο ταξίδι του να αναζητά τη μία και απόλυτη αλήθεια. Οι αρχές του έργου του», σημείωσε η υφυπουργός.

Νικόλ Καζαντζίδου