• 26 Νοεμβρίου, 2020

Εμβόλιο Pfizer: Προσδοκία και προβληματισμός – Παίρνει έγκριση, αλλά άγνωστες οι δόσεις που θα λάβει η Ελλάδα

 Εμβόλιο Pfizer: Προσδοκία και προβληματισμός – Παίρνει έγκριση, αλλά άγνωστες οι δόσεις που θα λάβει η Ελλάδα

Με ισχυρότατη αποτελεσματικότητα της τάξης του 90% (μετά από δύο δόσεις, που έχουν μεταξύ τους διαφορά τρεις εβδομάδες) και δοκιμές  σε 43.538 εθελοντές σε 6 χώρες χωρίς θέματα ασφάλειας, η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει σε αίτημα για επείγουσα έγκριση του εμβολίου από τον FDA μετά την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά, ωστόσο, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανύσουμε έως το τέλος της πανδημίας.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στην ενημέρωση του τύπου από το υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα το βράδυ, η συμφωνία η οποία είδε το φως της δημοσιότητας, χτες, με τη Pfizer και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η 4η μεταξύ ανάλογων συμφωνιών που έχει διαπραγματευτεί η ΕΕ, για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών, για την προμήθεια εμβολίων από τις εταιρίες που τα αναπτύσσουν και τα παράγουν. 

Η χώρα μας συμμετέχει και στις 4 συμφωνίες. Το εμβόλιο της Pfizer είναι σε διαδικασία έγκρισης αυτή τη στιγμή ενώ τις επόμενες ημέρες θα κυρωθεί η συμφωνία μεταξύ της εταιρίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Από τη στιγμή που θα πάρει την έγκριση και από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ξεκινήσει η διάθεσή του και είναι πολύ σημαντικό ότι πετυχαίνουμε την ίδια στιγμή που θα διατεθεί το εμβόλιο στην Ευρώπη να είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα.

Περισσότερες λεπτομέρειες σε ό,τι έχει να κάνει με τις ποσότητες και τα χρονοδιαγράμματα διάθεσης του εμβολίου δεν έδωσε ο υφυπουργός Υγείας, καθώς όπως είπε περιμένουμε την οριστική υπογραφή της συμφωνίας, υπενθύμισε, όμως, ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις εταιρίες Pfizer και BioNTech, το Σεπτέμβριο που μας πέρασε, αφορούσε σε 200.000.000 δόσεις και επιπλέον 100.000.000 σε δεύτερο χρόνο.

Η είδηση, όμως είναι διπλά ευχάριστη για τους Έλληνες, αφού Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας, Pfizer είναι ο Έλληνας Δρ. Αλβέρτος Μπουρλά.

«Είναι μια σπουδαία μέρα για την επιστήμη, είναι μια σπουδαία μέρα για την ανθρωπότητα», δήλωσε ο ίδιος στο CNBC, αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 90% του εμβολίου και προσθέτοντας:

  • «Τώρα μπορούμε αξιόπιστα να τους πούμε, ότι μπορούμε να δούμε φως στην άκρη του τούνελ».

«Ήδη έχουμε ξεκινήσει την παραγωγή και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είμαστε σε θέση να έχουμε ως 50 εκατομμύρια φέτος, 1,3 δισεκατομμύρια τον επόμενο χρόνο. Αυτό θα γίνει σταδιακά», εξήγησε ο Δρ. Αλβέρτος Μπουρλά.

Ο 58χρονος σήμερα Αλβέρτος Μπουρλά, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε κτηνιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ολοκλήρωσε εκεί τη διδακτορική του διατριβή στο αντικείμενο της Βιοτεχνολογίας της Αναπαραγωγής. 

Η θητεία του στη Pfizer μετρά 26 χρόνια. Το «τιμόνι» της Pfizer ανέλαβε την 1η Ιανουαρίου 2020, σε μία κρίσιμη όπως φάνηκε στιγμή για την παγκόσμια υγεία.  

Τον περασμένο Αύγουστο, συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, διατηρώντας έκτοτε συχνή επικοινωνία.

Ρούλα Σκουρογιάννη