Εμβόλιο COVID: Έτσι θα γίνει η παγκόσμια επιχείρηση αερομεταφοράς – Ολόκληρο το σχέδιο της ΙΑΤΑ

 Εμβόλιο COVID: Έτσι θα γίνει η παγκόσμια επιχείρηση αερομεταφοράς  – Ολόκληρο το σχέδιο της ΙΑΤΑ

Αν και δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο για την Covid-19, τη νόσο που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, η IATA (Διεθνής Ένωση Αερομεταφοράς) συνεργάζεται ήδη με αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, διεθνείς φορείς υγείας και φαρμακευτικές εταιρείες για ένα παγκόσμιο σχέδιο αερογέφυρας.

Όπως υπενθυμίζει το BBC, το πρόγραμμα διανομής προϋποθέτει μόνο μία δόση ανά άτομο.

«Η ασφαλής διανομή εμβολίων Covid-19 θα είναι η αποστολή του αιώνα για την παγκόσμια βιομηχανία αερομεταφοράς φορτίων. Αλλά δεν θα συμβεί χωρίς προσεκτικό εκ των προτέρων προγραμματισμό. Και η ώρα για αυτό είναι τώρα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της IATA Alexandre de Juniac.

Ενώ οι αεροπορικές εταιρείες μετατοπίζουν την προσοχή τους στην παράδοση φορτίου κατά τη διάρκεια της σοβαρής κάμψης των επιβατικών πτήσεων, η αποστολή εμβολίων είναι μία πιο περίπλοκη διαδικασία, τονίζει το BBC και εξηγεί: «Δεν είναι όλα τα αεροπλάνα κατάλληλα για διανομή εμβολίων καθώς απαιτείται ένα τυπικό εύρος θερμοκρασίας μεταξύ 2 και 8 βαθμών Κελσίου για τη μεταφορά φαρμάκων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα μάλιστα, «ορισμένα εμβόλια μπορεί να απαιτούν θερμοκρασίες κατάψυξης που θα αποκλείουν τα περισσότερα αεροσκάφη».

«Γνωρίζουμε καλά τις διαδικασίες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τις αυξήσουμε στον βαθμό που θα απαιτηθεί», πρόσθεσε ο Glyn Hughes, επικεφαλής στον κλάδο των εμπορευμάτων. Οι πτήσεις προς ορισμένα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων μερικών περιοχών της Νοτιοανατολικής Ασίας, θα είναι κρίσιμες, καθώς δεν διαθέτουν δυνατότητες παραγωγής εμβολίων, πρόσθεσε.

Η διανομή ενός εμβολίου σε ολόκληρη την Αφρική θα ήταν «αδύνατη» αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την IATA, δεδομένης της έλλειψης χωρητικότητας για φορτία, του μεγέθους της περιοχής και της περίπλοκης κατάσταση στη διέλευση των συνόρων.

Η μεταφορά θα χρειαστεί «σχεδόν στρατιωτική ακρίβεια» και θα απαιτηθούν εγκαταστάσεις με χαμηλές θερμοκρασίες σε όλο το δίκτυο σημείων στα οποία θα αποθηκευτεί το εμβόλιο.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 140 εμβόλια βρίσκονται σε πρώιμη ανάπτυξη και περίπου δώδεκα δοκιμάζονται σε ανθρώπους στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών. Ένα από αυτά αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο δοκιμών.

Από την πλευρά της η ΙΑΤΑ προέτρεψε τις κυβερνήσεις να ξεκινήσουν τώρα έναν προσεκτικό σχεδιασμό για να διασφαλίσουν ότι είναι πλήρως προετοιμασμένες μόλις εγκριθούν τα εμβόλια και γίνουν διαθέσιμα για διανομή.

Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει ωστόσο εκτός από τη μεταφορά σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες, είναι και η ασφάλεια καθώς όπως τονίζει η IATA «τα εμβόλια θα είναι εξαιρετικά πολύτιμα εμπορεύματα. Πρέπει να υπάρχουν προετοιμασίες για να διασφαλιστεί ότι οι αποστολές παραμένουν ασφαλείς από παραβιάσεις και κλοπές».

Yπενθυμίζεται πάντως ότι οι έρευνες για το πιο φιλόδοξο εμβόλιο ενάντια στον νέο κορωνοϊό, αυτό που αναπτύσσει η AstraZeneca, έχουν παύσει προσωρινά ύστερα από ανεξήγητη νόσο που εμφάνισε ένας από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στη μελέτη και έλαβε το εμβόλιο. Σύμφωνα με τους FT πάντως, οι δοκιμές του εμβολίου μπορεί να επαναληφθούν ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, υπάρχει όμως, ανάλογα με τη διάγνωση στην ασθενή, το ενδεχόμενο οι δοκιμές να γυρίσουν πίσω στη δεύτερη φάση ή να ξαναξεκινήσει η τρίτη φάση.

Με πληροφορίες από iefimerida.gr

Σχετικά Άρθρα