Εμβόλιο AstraZeneca & Θρομβώσεις: Η Βάνα Παπαευαγγέλου απαντά στο libre – Τι ισχύει με την απόσυρση παρτίδων στην Ευρώπη

 Εμβόλιο AstraZeneca & Θρομβώσεις: Η Βάνα Παπαευαγγέλου απαντά στο libre – Τι ισχύει με την απόσυρση παρτίδων στην Ευρώπη

Αρκετός θόρυβος προκλήθηκε, την εβδομάδα που μας πέρασε, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μετά την ανακοίνωση των εθνικών υγειονομικών αρχών της Δανίας και της Αυστρίας ότι αναστέλλουν, προσωρινά, για προληπτικούς λόγους και όσο διάστημα θα διερευνάται η χρήση του εμβολίου κατά της Covid-19, που παρασκευάζεται από την AstraZeneca, έπειτα από κρούσματα θρόμβωσης μεταξύ εμβολιασθέντων.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Ειδικότερα, οι δανικές αρχές δε γνωστοποίησαν πόσες αναφορές υπήρξαν για δημιουργία θρόμβων, αλλά ανέφεραν ότι έξι ακόμα ευρωπαϊκές χώρες σταμάτησαν τη χρήση μιας συγκεκριμένης παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca (με αριθμό ABV5300).

Παράλληλα, το πρακτορείο Reuters γνωστοποίησε ότι η Αυστρία σταμάτησε τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca, λόγω του θανάτου μιας 49χρονης νοσηλεύτριας, η οποία υπέκυψε εξαιτίας «σοβαρών θρομβωτικών διαταραχών» και της πνευμονικής εμβολής που υπέστη μία 35χρονη, η οποία ευτυχώς είναι καλά στην υγεία της. Και τα δύο περιστατικά συνέβησαν, μερικές ημέρες αφού οι δύο γυναίκες εμβολιάσθηκαν με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Στη συνέχεια των ανακοινώσεων αυτών, άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο, ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με δόσεις που προέρχονταν απ’ αυτή την παρτίδα, η οποία έχει παραδοθεί σε 17 χώρες και περιλαμβάνει ένα εκατομμύριο εμβόλια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρατικό Νίκαιας: Εικόνες σοκ με διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ δίπλα σε άλλους ασθενείς- “Δανεικοί” αναπνευστήρες για την εφημερία!

Το libre απηύθυνε σχετική ερώτηση στην Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, για την αναστάτωση που προκάλεσε στους συμπολίτες μας που αναμένουν να εμβολιαστούν με το συγκεκριμένο εμβόλιο, η είδηση των περιστατικών στην Ευρώπη και η ασαφής φημολογία σχετικά με την απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, ρωτώντας επίσης για τη σχετική ενημέρωση από την εταιρεία της επιτροπής από την κατασκευάστρια εταιρεία.

  • «Καταλαβαίνουμε ότι απασχολεί τα άτομα που περιμένουν», συμφώνησε η κα Παπαευαγγέλου. «Ήρθε πια η ώρα για το πολυπόθητο εμβόλιο. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συναντήθηκε την Πέμπτη, σε συνεργασία βεβαίως και με τον ΕΟΦ, και ειδικά την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ και συζήτησε όλα τα δεδομένα που έχουν ανακοινωθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Πρώτα-πρώτα έχουμε τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι η χώρα που κάνει τα πιο πολλά τέτοια εμβόλια, 11.000.000 δόσεις, και δεν υπάρχει κανένα σήμα κινδύνου. Δεν υπάρχει, δηλαδή, κάποια αύξηση τέτοιων θρομβοεμβολικών επεισοδίων στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με το αναμενόμενο», είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, τονίζοντας ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι ένα σπάνιο νόσημα.

To περιστατικό με θρομβοεμβολικό επεισόδιο στη χώρα μας

«Από εκεί και πέρα, στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν αναφερθεί 30 επεισόδια θρομβοεμβολικά σε ένα σύνολο 5.000.000 δόσεων. Και πάλι δεν κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, δεν είναι, δηλαδή, ένας αυξημένος αριθμός», συνέχισε η κα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε:

«Τώρα, στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί περίπου 173.000, δόσεις εμβολίων. Υπήρξε ένα περιστατικό με θρομβοεμβολικό επεισόδιο, το οποίο διερευνάται από την ειδική Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ και, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση με το εμβόλιο.

Όμως, συνεχίζονται οι έρευνες και αυτό που πρέπει να διαβεβαιώσουμε όλους είναι ότι υπάρχει μεγάλη επαγρύπνηση του ΕΟΦ για οποιοδήποτε σήμα, οπουδήποτε εμφανιστεί μια παρενέργεια, να διερευνηθεί και να επικοινωνηθεί».

Τι πρέπει να γνωρίζουμε γύρω από το θόρυβο για το εμβόλιο της AstraZeneca

  • Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξέτασε προσεκτικά όλα τα δεδομένα για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.
  • Σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή αξιολόγησης κινδύνου φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό.
  • Ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα, δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στο γενικό πληθυσμό.
  • Τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι καθόλου μια σπάνια κατάσταση και ως εκ τούτου, σε κάθε χρονική στιγμή εμφανίζονται τέτοια κρούσματα χωρίς αυτή η χρονική σύμπτωση να σημαίνει απαραίτητα αιτιολογική συσχέτιση.
  • Σύμφωνα με την αξιολόγηση της αρμόδιας Αρχής, Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αγγλίας, όπου έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 11.000.000 δόσεις αυτού του εμβολίου, ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στην συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού.

«Λαμβάνοντας, λοιπόν, όλα αυτά τα παραπάνω υπ’ όψιν της, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στην χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ήδη γίνει», κατέληξε η κα Παπαευαγγέλου.

Οι ανακοινώσεις του EMA

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανέφερε ότι «τίποτα δεν παραπέμπει σε κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων στα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca».
Συγκεκριμένα, ο EMA με ανακοίνωσή του, εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά τυχόν παρενέργειες του εμβολίου, δηλώνοντας ότι η συχνότητα των θρομβοεμβολικών περιστατικών σε ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι υψηλότερη από τη συχνότητα που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό, με 22 τέτοια περιστατικά μεταξύ των 3 εκατομμυρίων ατόμων που είχαν λάβει το εμβόλιο μέχρι την 9η Μαρτίου.

Τι αναφέρει ο ΕΟΦ

«Δεν ισχύουν όσα γράφονται για απόσυρση παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca στην Ελλάδα, ανέφερε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, διαψεύδοντας πως έχει «μπλοκάρει» παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca, μετά από σχετική κίνηση από Αυστρία και Λετονία. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός ανέφερε πως ουδέποτε σχετίστηκε η συγκεκριμένη παρτίδα με ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν στην Αυστρία.

«Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απόσυρση παρτίδας του εμβολίου της ετ. AstraZeneca στην Ελλάδα, ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η παραγωγός εταιρεία, καθώς και ο Αυστριακός Οργανισμός Φαρμάκων, δεν σχετίζουν τη συγκεκριμένη παρτίδα και τον εμβολιασμό με ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν στην Αυστρία», ανέφερε η ανακοίνωση του ΕΟΦ.

Τα θετικά του εμβολιασμού που πρέπει να θυμόμαστε

«Υπάρχουν όμως και πολλά ενθαρρυντικά στοιχεία», είπε η κα Παπαευαγγέλου:

  • Μειώθηκαν τα κρούσματα και οι νοσηλείες, στους ενήλικες άνω των 80 ετών.
  • Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, με το 7,8% του πληθυσμού να έχει λάβει μία δόση και το 3,6% του πληθυσμού, σχεδόν 400.000 Έλληνες, να έχουν πλήρως εμβολιαστεί.
  • Ήδη υπολογίζεται ότι στη χώρα μας, μέσω του εμβολιασμού, έχουν αποτραπεί τουλάχιστον 12.000 κρούσματα.

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κληθούν να εμβολιαστούν τόσο οι συνάνθρωποί μας που πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που τους κάνουν να βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, όσο και ηλικιακή ομάδα 70-75 ετών», ενημέρωσε η κα Παπαευαγγέλου.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών:

“Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε για να εξετάσει το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό. Η Επιτροπή αυτή εξετάζει ενδελεχώς όλες τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων που έχουν αναφερθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει ότι ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό.

Τονίζεται ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση. Ως εκ τούτου, κατά την περίοδο διενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων, είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων. Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση.

Επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περισσότερο από 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο αριθμός θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Επισημαίνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν και αξιολογούν αδιάλειπτα όλες τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, με σκοπό την προάσπιση της υγείας των πολιτών της χώρας μας”.

Σχετικά Άρθρα