• 15 Απριλίου, 2021

Διαψεύδει ο ΕΟΦ: Δεν αποσύρθηκε παρτίδα του εμβολίου της AstraZeneca στην Ελλάδα

 Διαψεύδει ο ΕΟΦ: Δεν αποσύρθηκε παρτίδα του εμβολίου της AstraZeneca στην Ελλάδα

Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απόσυρση παρτίδας του εμβολίου της AstraZeneca στην Ελλάδα, αναφέρει ο ΕΟΦ με ανακοίνωσή του.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απόσυρση παρτίδας του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca στην Ελλάδα, ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η παραγωγός εταιρεία, καθώς και ο Αυστριακός Οργανισμός Φαρμάκων, δεν σχετίζουν τη συγκεκριμένη παρτίδα και τον εμβολιασμό με ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν στην Αυστρία». 

Αναστάτωση σε πολλές χώρες

Αναστάτωση πάντως έχει προκαλέσει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η οδηγία απόσυρσης της «προβληματικής» παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca, με αριθμό ABV5300.

Είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια για όλες τις παραλλαγές του κοροναϊού; Ο Ηλίας Μόσιαλος απαντά

Αιτία της απόσυρσης του εμβολίου ήταν δύο περιστατικά που συνέβησαν στην Αυστρία: Ο θάνατος μίας 49χρονης γυναίκας, η οποία μετά τον εμβολιασμό της, παρουσίασε διαταραχές της πήξης του αίματος. Επίσης, η πνευμονική εμβολή που υπέστη μία 35χρονη, η οποία ευτυχώς είναι καλά στην υγεία της. Και οι δύο είχαν κάνει το εμβόλιο από την ίδια παρτίδα των εμβολίων της AstraZeneca και ήδη διερευνάται αν τα δυο περιστατικά έχουν σχέση με τον εμβολιασμό τους με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Την περασμένη Κυριακή, η Αυστρία σταμάτησε τους εμβολιασμούς στη χώρα με την συγκεκριμένη παρτίδα, έως ότου εξαχθούν τα πορίσματα από την έρευνα για τα δυο περιστατικά.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο της χώρας για την ασφάλεια και την υγεία ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα που να συνδέουν τις επιπλοκές αυτές με τον εμβολιασμό.