• 19 Απριλίου, 2021

Σύγχυση διεθνώς με προληπτική απόσυρση εμβολίων της AstraZeneca- Τι υποστηρίζει ο ΕΟΦ

 Σύγχυση διεθνώς με προληπτική απόσυρση εμβολίων της AstraZeneca- Τι υποστηρίζει ο ΕΟΦ

Αναστάτωση έχει προκαλέσει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, η οδηγία απόσυρσης της «προβληματικής» παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca, με αριθμό ABV5300.

Αιτία της απόσυρσης του εμβολίου ήταν δύο περιστατικά που συνέβησαν στην Αυστρία: Ο θάνατος μίας 49χρονης γυναίκας, η οποία μετά τον εμβολιασμό της, παρουσίασε διαταραχές της πήξης του αίματος. Επίσης, η πνευμονική εμβολή που υπέστη μία 35χρονη, η οποία ευτυχώς είναι καλά στην υγεία της. Και οι δύο είχαν κάνει το εμβόλιο από την ίδια παρτίδα των εμβολίων της AstraZeneca και ήδη διερευνάται αν τα δυο περιστατικά έχουν σχέση με τον εμβολιασμό τους με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια για όλες τις παραλλαγές του κοροναϊού; Ο Ηλίας Μόσιαλος απαντά

Την περασμένη Κυριακή, η Αυστρία σταμάτησε τους εμβολιασμούς στη χώρα με την συγκεκριμένη παρτίδα, έως ότου εξαχθούν τα πορίσματα από την έρευνα για τα δυο περιστατικά.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο της χώρας για την ασφάλεια και την υγεία ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα που να συνδέουν τις επιπλοκές αυτές με τον εμβολιασμό.

Τα εμβόλια από την παρτίδα ABV5300 έχουν διανεμηθεί σε 17 χώρες μέλη της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Αυστρία και η Λιθουανία πάγωσαν την χρήση της συγκεκριμένης παρτίδας.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων διαψεύδει δημοσιεύματα περί απόσυρσης παρτίδας του εμβολίου της εταιρίας AstraZeneca στην Ελλάδα.

Όπως τονίζει ο ΕΟΦ, η παραγωγός εταιρία αλλά και ο Αυστριακός Οργανισμός Φαρμάκων, «δεν σχετίζουν τη συγκεκριμένη παρτίδα και τον εμβολιασμό με ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν στην Αυστρία».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΟΦ:

«Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απόσυρση παρτίδας του εμβολίου της ετ. AstraZeneca στην Ελλάδα, ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η παραγωγός εταιρεία, καθώς και ο Αυστριακός Οργανισμός Φαρμάκων, δεν σχετίζουν τη συγκεκριμένη παρτίδα και τον εμβολιασμό με ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν στην Αυστρία».

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.