• 1 Αυγούστου, 2021

Εμβολιασμοί:Το σχέδιο του Μαξίμου για αυστηρά μέτρα και κίνητρα- Φόβοι για αντιδράσεις της κοινωνίας

 Εμβολιασμοί:Το σχέδιο του Μαξίμου για αυστηρά μέτρα και κίνητρα- Φόβοι για αντιδράσεις της κοινωνίας

Αντεπίθεση με διατήρηση των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων και περιορισμών για τους ανεμβολίαστους, γεγονός που θα προσθέτει στην καθημερινότητα τους σημαντική οικονομική επιβάρυνση, έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή η Κυβέρνηση. Τα τελευταία τέσσερα εικοσιτετράωρα κλείστηκαν 80.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό, όμως την ίδια στιγμή τα κρούσματα παρουσίασαν ελαφρά αυξητική τάση δείχνοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Πρώτη κίνηση σε αυτή την καμπάνια πίεσης αποτέλεσε η επιβολή προσκόμισης αρνητικού μοριακού τεστ ή rapid test για να ταξιδέψει ο ανεμβολίαστος στα νησιά, κάτι που πρακτικά σημαίνει οικονομική επιβάρυνση από 20 έως 80 ευρώ επί του ατομικού εισιτηρίου. Η επέκταση του μέτρου στις μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν φαίνεται προς ώρας να προκρίνεται.

  • Όπως σημείωναν στο libre.gr  κυβερνητικοί αξιωματούχοι οι οδικές μετακινήσεις στην πλειοψηφία τους γίνονται με το ΙΧ, κάτι που θα καθιστούσε αδύνατο να ελεγχθεί ποιος έχει υποβληθεί σε τεστ.

Κοντολογίς οι ανεμβολίαστοι θα βάζουν το χέρι στην τσέπη για να πάνε σε θεάματα, σε εσωτερικούς χώρους καφέ, εστιατορίων και για να κάνουν διακοπές στα νησιά. Μετά το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν, από τον Σεπτέμβριο προεξοφλείται ότι θα σταματήσει η δωρεάν παροχή των selftest από το κράτος και πλέον οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα επιβαρύνονται με τα εβδομαδιαία έξοδα ελέγχου για να πάνε στην εργασία τους.

  • Εξάλλου, όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, οριζόντιο lockdown δεν θα επιβληθεί σε περίπτωση επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων, αλλά αντίθετα τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη από μέρους του κράτους.

Στην κυβέρνηση απέναντι στο εύλογο επιχείρημα ότι υπάρχει κίνδυνος να ενεργοποιηθούν διχαστικά αντανακλαστικά στην κοινωνία , αντιτείνουν ότι «στόχος είναι να προστατεύσουμε την δημόσια υγεία, τον τουρισμό και την οικονομία, καθώς πια υπάρχει το όπλο του εμβολίου και όλοι θα πρέπει να συνταχθούν στην ίδια πλευρά απέναντι στον κοινό εχθρό, που δεν είναι άλλος από την πανδημία».

Πλέον κυβερνητικά στελέχη προσθέτουν ευθέως στο κάδρο των κατά περίπτωση υποχρεωτικών εμβολιασμών τους εκπαιδευτικούς και τους υπηρετούντες σε όλα τα σώματα ασφαλείας. ​Ήδη το πρώτο βήμα γίνεται με τους υγειονομικούς που εργάζονται σε οίκους φροντίδας ηλικιωμένων.