• 21 Οκτωβρίου, 2021

Ελληνικά στρατεύματα στο Μάλι για τους αντάρτες του ISIS – Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας

 Ελληνικά στρατεύματα στο Μάλι για τους αντάρτες του ISIS  – Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας

Η αμυντική συμφωνία που υπέγραψαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν είναι πιθανό να ενεργοποιηθεί πολύ σύντομα .

Μέσω του άρθρου 2, η Γαλλία αναμένεται να ζητήσει από τη χώρα μας να στείλει στρατεύματα στο Μάλι της Αφρικής για την αντιμετώπιση των ανταρτών του ISIS που δρουν στην περιοχή.

Εκεί βρίσκεται ήδη εδώ και πολύ καιρό γαλλικός στρατός.

Pandora Papers: Σάλος με τους 283 Έλληνες στο Twitter

Το άρθρο 2 της ελληνογαλλικής συμφωνίας αναφέρει τα εξής: «Τα Μέρη (σ.σ. Ελληνική και Γαλλική Δημοκρατία) παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Το ελληνικό στράτευμα που αναμένεται να σταλεί θα απαρτίζεται από περίπου 50 άτομα ως μέρος της Force Protection, της φρουράς στρατιωτικών δυνάμεων προστασίας δηλαδή, και δεν αναμένεται να εμπλακεί σε μάχες ή άλλου είδους επικίνδυνες επιχειρήσεις. Θα έχει πρωτίστως ρόλο βοηθητικό, ενώ θα σταλούν όπως όλα δείχνουν και τεθωρακισμένα οχήματα.