• 21 Οκτωβρίου, 2021

Εκνευρίστηκε ο Τσαβούσογλου – Τι είπε η Ισπανίδα ΥΠΕΞ για την Αγία Σοφία (vid)

 Εκνευρίστηκε ο Τσαβούσογλου – Τι είπε η Ισπανίδα ΥΠΕΞ για την Αγία Σοφία (vid)

Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια δήλωσε την Δευτέρα ότι είναι σημαντικό η Αγία Σοφία να παραμείνει μέρος της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, μετά την μετατροπή της σε τζαμί την προηγούμενη εβδομάδα.

Η δήλωση της Ισπανίδας ΥΠΕΞ, έγινε μετά τη συνάντηση με ομόλογό της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκαλώντας αμηχανία και… εκνευρισμό στον Τούρκο αξιωματούχο.

«Για μας είναι σημαντικό το πνεύμα αυτού του μεγάλου μνημείου της Αγίας Σοφίας να διατηρηθεί», δήλωσε η ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αγκυρα.

Καταλήγοντας τόνισε:” Είναι το κοινό σπίτι των ορθόδοξων Χριστιανών, των Καθολικών αλλά και των Μουσουλμάνων. Για το ζήτημα πιστεύουμε στο διάλογο και πρέπει να υπάρξει ένας διάλογος μεταξύ Τουρκίας και UNESCO.

Απαντώντας, μάλλον, αμήχανα, ο Τσαβούσογλου τόνισε: Αν κατάλαβα σωστά η κυρία Γκονθάλεθ είπε ότι η Αγία Σοφία θα πρέπει να είναι το κοινό μας σπίτι. Ενα μνημείο πολιτισμού του οποίο θα είναι ανοιχτό στον κάθε έναν. Είμαστε εντάξει σ’ αυτό. Αν λέει όμως ότι η Αγία Σοφία θα πρέπει να είναι χώρος που θα προσεύχονται και πιστοί άλλοι θρησκειών, διαφωνούμε”.