• 16 Ιανουαρίου, 2021

Εκκλησία της Κρήτης: Ανακοίνωσε με ποια μέτρα θα γίνει η λειτουργία τα Θεοφάνια

 Εκκλησία της Κρήτης: Ανακοίνωσε με ποια μέτρα θα γίνει η λειτουργία τα Θεοφάνια

Σύμφωνη μην την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και η Εκκλησία της Κρήτης, καθώς με ανακοίνωσή της κάνει γνωστό ότι δεν θα τηρήσει τη απαγόρευση παρουσίας πιστών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση για τη γιορτή των Θεοφανίων.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η λειτουργία των Φώτων θα γίνει με 25 πρόσωπα στους μικρούς και με 50 στους μητροπολιτικούς ναούς.

Αναλυτικά όσα αναφέρει:

“Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος τής Εκκλησίας Κρήτης, με αφορμή τίς πρόσφατες Κυβερνητικές εξαγγελίες, σχετικά προς την απαγόρευση συμμετοχής των πιστών στην μεγάλη Εορτή τών Θεοφανείων καί με συναίσθηση τής ποιμαντικής Της ευθύνης, ανακοινώνει, μέ ομόφωνη Απόφασή Της, τά ακόλουθα:

Η πρώτη ανάγνωση του ανασχηματισμού – Τα νέα πρόσωπα και οι… εκπλήξεις

1. Η Εκκλησία Κρήτης εκφράζει τή δυσαρέσκεια και τη θλίψη Της για την αιφνίδια ανατροπή αυτών πού νομοθέτησε η ίδια η Ελληνική Πολιτεία, σύμφωνα με την με αριθμ. Δ1Α/ΓΠ.οικ. 80588/15-12-2020 (ΦΕΚ Β 5509) Κοινή Υπουργική Απόφαση, κατά την οποία η συμμετοχή ενός μέρους τού εκκλησιάσματος στη Θεία Λειτουργία ήταν δυνατή κατά τίς ημέρες των Χριστουγέννων, τής Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων.

2. Είναι γεγονός ότι στην Εκκλησία τής Κρήτης τά προβλεπόμενα μέτρα τηρήθηκαν απολύτως και εφαρμόσθηκαν με υπευθυνότητα, κατά τίς εορτές των Χριστουγέννων και τής Πρωτοχρονιάς. Μάλιστα, σέ πολλούς Ιερούς Ναούς σέ ολόκληρο το Νησί, τελέσθηκαν διπλές θείες Λειτουργίες, για την κάλυψη των ποιμαντικών αναγκών, χωρίς τη δημιουργία συνωστισμού των ανθρώπων και χωρίς οποιαδήποτε απόκλιση από τα θεσμοθετηθέντα μέτρα. Η Εκκλησία Κρήτης, ομολογουμένως συντάχθηκε, καθ’ όλο αυτό το διάστημα, με τα μέτρα τής Πολιτείας, με γνώμονα και κριτήριο τη διαφύλαξη τού αγαθού τής υγείας και την αποφυγή τής διασποράς τής πανδημίας, κατηγορούμενη μάλιστα, από διάφορα πρόσωπα ότι αρνήθηκε τήν ευθύνη και την αποστολή Της, κάνοντας υπερβολικές «παραχωρήσεις».

3. Κατόπιν των ανωτέρω, η Εκκλησία τής Κρήτης αδυνατεί να αποδεχθεί την απαγόρευση τής Πολιτείας, σχετικά προς τη στέρηση τής συμμετοχής των πιστών στη Θεία Λειτουργία τής Εορτής των Θεοφανείων και για το λόγο αυτό στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και στις Ιερές Μητροπόλεις τής Εκκλησίας Κρήτης, οι Ιεροί Ναοί θά λειτουργήσουν την ημέρα των Θεοφανείων, τηρουμένων τών μέτρων, όπως ακριβώς τά Χριστούγεννα (25 πρόσωπα στους μικρούς Ι. Ναούς και 50 πρόσωπα στους Μητροπολιτικούς και Καθεδρικούς Ι. Ναούς και σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα πού προβλέπει η Κ.Υ.Α.). Η Εκκλησία τής Κρήτης, θα διασφαλίσει μέ υπευθυνότητα, όπως έπραξε μέχρι σήμερα, την τήρηση των μέτρων και κατά τή μεγάλη αυτή Εορτή. Η άσκηση τού θεμελιώδους και συνταγματικά κατοχυρωμένου
δικαιώματος τής θρησκευτικής λατρείας δεν μπορεί να περιστέλλεται αδιακρίτως στα πλαίσια οριζόντιων και γενικών μέτρων, ο δε όποιος επιβαλλόμενος περιορισμός οφείλει να είναι αναλογικός σέ σχέση με τα μέτρα πού ισχύουν σέ λοιπές δραστηριότητες και να μην οδηγεί στην ολική απαγόρευση τής λατρείας.

4. Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος τής Εκκλησίας Κρήτης αποστέλλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση, με το δίκαιο αίτημα ενός ειλικρινούς διαλόγου Εκκλησίας – Πολιτείας, για το κοινό καλό των ανθρώπων τού Τόπου και με γνώμονα την ψυχική υγεία και την κοινωνική ειρήνη, και μάλιστα στις δύσκολες αυτές συνθήκες και περιστάσεις. Η Εκκλησία Κρήτης αναμένει τον αμοιβαίο σεβασμό και την αναγνώριση τής προσφοράς Της, σέ αυτόν τόν κοινό αγώνα και όχι μεμονωμένες κινήσεις, πού δημιουργούν λανθασμένα συμπεράσματα.

5. Η Εκκλησία Κρήτης, εύχεται προς όλους αίσιο και ειρηνικό το νέο έτος 2021, μέ πλούσιο τον φωτισμό τού Θεού, για την υπέρβαση δυσκολιών, κρίσεων και αδιεξόδων.”