• 25 Ιανουαρίου, 2021

“Είμαστε στο κατώφλι του 2ου κύματος της πανδημίας”- Δραματική έκκληση λοιμωξιολόγων- 262 νέα κρούσματα- Σκέψεις για όριο στις συναθροίσεις σε ανοιχτούς χώρους

 “Είμαστε στο κατώφλι του 2ου κύματος της πανδημίας”- Δραματική έκκληση λοιμωξιολόγων- 262 νέα κρούσματα- Σκέψεις για όριο στις συναθροίσεις σε ανοιχτούς χώρους

Στις 6177 ανέρχονται πλέον οι συνολικές μολύνσεις κορονοϊού στην Ελλάδα καθώς το απόγευμα της Τετάρτης ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 262. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας.

Από τα νέα κρούσματα τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6177, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.

Η διασπορά των κρουσμάτων έχει ως εξής:

22 κρούσματα κατά τους έλεγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
7 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
66 κρούσματα από την π.ε. Αττικής, 14 εκ των οποίων σχετίζονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
85 στην π.ε. Θεσσαλονίκης, τα 36 εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή σε οίκο φροντίδας ηλικιωμένων,
1 κρούσμα στην π.ε. Αιτωλοακαρνανίας,
2 κρούσματα στην π.ε. Αρκαδίας,
1 κρούσμα στην π.ε. Γρεβαινών,
1 κρούσμα στην π.ε. Δράμας,
1 κρούσμα στην π.ε. Εύβοιας,
1 κρούσμα στην π.ε. Ηλείας,
3 κρούσματα στην π.ε. Ημαθίας,
2 κρούσματα στην π.ε. Ηρακλείου,
3 κρούσματα στην π.ε. Καστοριάς,
1 κρούσμα στην π.ε. Κοζάνης,
3 κρούσματα στην π.ε Λακωνίας,
1 κρούσμα στην π.ε. Κέρκυρας,
1 κρούσμα στην π.ε. Κεφαλλονιάς,
1 κρούσμα στην π.ε Κιλκίς,
1 κρούσμα στην π.ε Κορίνθου,
3 κρούσματα στην π.ε. Κυκλάδων,
1 κρούσμα στην π.ε. Έβρου,
5 κρούσματα στην π.ε. Λάρισας,
1 κρούσμα στην π.ε. Λασιθίου,
11 κρούσματα στην στην π.ε. Μαγνησίας, 7 εκ των οποίων συνδέονται με συρροές,
7 κρούσματα στην π.ε Ξάνθης,
7 κρούσματα στην π.ε. Πέλλας,
5 κρούσματα στην 5 στην π.ε. Πιερίας,
1 κρούσμα στην π.ε. Πρεβέζης,
5 κρούσματα στην π.ε. Σερρών,
1 κρούσμα στην π.ε. Τρικάλων,
4 κρούσματα στην π.ε. Φλώρινας,
8 κρούσματα στην π.ε Χαλκιδικής.

Δραματική έκκληση Σύψα- Εξετάζεται όριο ατόμων σε ανοιχτούς χώρους

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Νίκος Σύψας, ανέφερε πως νέα μέτρα θα συζητηθούν από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Για τη νέα αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και για τα πιθανά μέτρα που μπορεί να ληφθούν μίλησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Νίκος Σύψας.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο 2ο κύμα για να μην πω ότι είμαστε με το ένα πόδι στο 2ο κύμα και το μόνο που είναι σχετικά παρήγορο είναι πως ο αριθμός των διασωληνώσεων είναι σχετικά χαμηλός αλλά αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ.

Παράλληλα, ο καθηγητής πρόσθεσε πως έχουμε πολλαπλές αρνητικές εξελίξεις που δεν προοιωνίζουν κανένα καλό μέλλον. «Έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα, έχουμε σχεδόν διπλασιασμό των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουμε χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας των ατόμων που προσβάλλονται πλέον από τον κορωνοιο (στα 36), επίσης έχουμε προσβολή σε γηροκομεία -στα οποία όπως υπενθυμίζει στην Γαλλία και την Ισπανία έγινε το βατερλο».

Αναφορικά με την περίπτωση της 27χρονης διασωληνωμένης ειδικευόμενης γιατρού στην Λάρισα τόνισε πως αυτό το τραγικό γεγονός δείχνει πως κανένας δεν είναι αλώβητος από τον ιό, ακόμα και οι νέοι άνθρωποι, ενώ ευχήθηκε η νέα γιατρός να γίνει καλά και να γυρίσει στους ανθρώπους που την αγαπάνε.

Επιπλέον, ο κ. Σύψας ανέφερε πως νέα μέτρα θα συζητηθούν από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και αύριο ή μεθαύριο και αυτά θα περιλαμβάνουν κυρίως τον περιορισμό των ανθρώπων που μπορεί να είναι μαζί σε έναν ανοιχτό χώρο. Δηλαδή ένα ανώτατό όριο πχ για μια παρέα.

Καταλήγοντας ο κ. Σύψας έκανε έκκληση στους πολίτες να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα ασφάλειας που ήδη υπάρχουν.

Πηγή: news247.gr