• 3 Αυγούστου, 2021

Είμαστε στο 4ο κύμα πανδημίας – Μάσκα παντού, απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής – Οι 5 λόγοι για το πισωγύρισμα – Τι λένε Μαγιορκίνης, Σαρηγιάννης (vid)

 Είμαστε στο 4ο κύμα πανδημίας – Μάσκα παντού, απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής – Οι 5 λόγοι για το πισωγύρισμα – Τι λένε Μαγιορκίνης, Σαρηγιάννης (vid)

Στο 4ο κύμα της επιδημίας βρίσκεται η χώρα καθώς σε μία μόλις εβδομάδα υπάρχει υπερτριπλασιασμός των νέων διαγνώσεων. Σήμερα θα υπάρχει τηλεδιάσκεψη της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων για την αναμόρφωση του χάρτη της επιδημίας στην Επικράτεια, ενώ αναμένεται και σύσκεψη της ολομέλειας. Στα “τραπέζι” έχουν τεθεί και πάλι η υποχρέωση της χρήσης μάσκας παντού, η απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά και η απαγόρευση μουσικής στην εστίαση.

Σχετικά με την έλευση ενός 4ου κύματος αξίζει να σημειώσουμε τις επισημάνσεις του επίκουρου καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορονοϊού εξαπλώνεται κυρίως στους νέους, ενώ είναι «εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί η έλευση του 4ου κύματος».

Σημείωσε, δε, ότι πιθανόν θα δούμε παρόμοια εικόνα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και το Ισραήλ. Μάλιστα, εκτίμησε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων θα ξεπεράσει σίγουρα τις 2000». Επίσης, επεσήμανε ότι ο εμβολιασμός είναι πολύ σημαντικός για όλους αυτή τη στιγμή, καθώς αν νοσήσει κάποιος, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης, ακόμη και τα ήπια συμπτώματα μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Γνωστοί μου έχουν απώλεια οσμής και γεύσης για μήνες», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ανέφερε ότι δεν έχει τεθεί αυτό το θέμα προς συζήτηση αυτή τη στιγμή.

Τέλος, για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι υπάρχει ένα σαφές σχέδιο για συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους. «Αυτό θα ακολουθήσουμε και με αυτό θα πορευτούμε.»

Σαρηγιάννης: Η χώρα ήδη αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας

Τη βεβαιότητα πως η χώρα είναι ήδη αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού εξέφρασε καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης το βράδυ της Τρίτης (6/7), λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση περισσότερων των 1.700 νέων κρουσμάτων κοροναϊού από τον ΕΟΔΥ.

«Με βάση τα δικά μας δεδομένα, θα έλεγα ότι είμαστε στο 4ο κύμα της πανδημίας από την προηγούμενη Δευτέρα, στις 28 Ιουνίου. Απλώς τώρα το βλέπουμε πολύ πιο έντονα», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Mega.

Μιλώντας για τον αυξημένο αριθμό των νέων περιστατικών του ιού, ο καθηγητής στάθηκε στη χαλάρωση των μέτρων αλλά και στην αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Delta. «Αυτό που ζούμε, το πέρασμα από τη χαλάρωση των μέτρων στη διάδοση της “Delta” είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης των μέτρων και την κακή εφαρμογή των υπολειπόμενων μέτρων», ανέφερε μεταξύ άλλων.

ADVERTISING

Εν συνεχεία ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε πως τα ημερήσια κρούσματα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 2.600 – «ίσως και λίγο παραπάνω» – σε ημερήσια βάση, έως το τέλος του μήνα.

«Στον εβδομαδιαίο μέσο όρο θα είναι στα 2.600, με μια περαιτέρω αύξηση στις αρχές του Αυγούστου στα περίπου 3.500 κρούσματα» τόνισε, ενώ υπογράμμισε πως το βασικότερο μέτρο για τον περιορισμό της αύξησης αυτής είναι ο ταχύς εμβολιασμός των πολιτών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που ενδεχομένως φέρνει η επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης, ο καθηγητής του ΑΠΘ υποστήριξε πως «προτού μιλήσουμε για lockdown, θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η γονιδιοματική επιτήρηση της διασποράς στις περιοχές που έχουν αυξητική δυναμική, όπως η Κρήτη. Ώστε να παρακολουθούμε πολύ στενά το τι συμβαίνει και να γίνουν τα lockdown πριν αναπτυχθεί η διασπορά, όταν ακόμα η τάση θα είναι θετική».

Τάση ανόδου της επιδημίας καταγράφεται, πλην της Κρήτης, σε Ιωάννινα και Μαγνησία, κατά τον ίδιο.

Ο καθηγητής σημείωσε, εξάλλου, πως θα ήταν χρήσιμη η επαναφορά της χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, καθώς έχει δημιουργηθεί σύγχυση για το μέτρο, ενώ το ινδικό στέλεχος μπορεί να περιοριστεί χάρη στις μάσκες, καθώς και με τα άλλα μέσα προστασίας (αποστάσεις κλπ.) που είναι γνωστά.

Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε πως μεταξύ των τελευταίων ημερών του Ιουλίου και των αρχών Αυγούστου κάτι παραπάνω από το 50% των κρουσμάτων θα οφείλεται στη μετάλλαξη Delta, οπότε και θα έχει κυριαρχήσει στη χώρα μας.

Όσον αφορά στις ευθύνες καταγράφονται για άλλη μια φορά αδυναμίες στα αντανακλαστικά της Πολιτείας ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα.

Ειδικότερα:

  • Βιαστήκαμε να χαρούμε όταν από την 1η Ιουνίου μέχρι λίγο πριν το τέλος του μήνα τα κρούσματα κορονοϊού έπεσαν απότομα από τα 1886 στα 236. Η ραγδαία αυτή αποκλιμάκωση δεν είχε συμπεριλάβει πιθανότατα, τις επιπτώσεις από την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα.
  • Αν και γνωρίζαμε ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού σημειώνει κάμψη παρά τη μεγάλη διάθεση δόσεων εμβολίων, θεωρήσαμε ότι αυτο θα ανατραπεί και ανοίγοντας ολοένα και περισσότερες ηλικιακές ομάδες θα χτίζαμε τοίχος ανοσίας. Να αναφέρουμε ότι ακόμη και χθες η πορεία των εμβολισμών ήταν ιδιαίτερα χαμηλή με μόνο 82.304 εμβολιασμούς να έχουν πραγματοποιηθεί και επιπλέον 40.323 άτομα να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
  • Η επιδημία “τρέχει” πολύ πιο γρήγορα από τους εμβολιασμούς. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την νεολαία να εμβολιαστεί όμως ακόμη και αν πείθει είναι πλέον αργά καθώς ο ιός προσβάλει και τους μερικώς εμβολιασμένους.
  • Η Πολιτεία όσον και αν έμμεσα στοχοποιεί ότι οι πολίτες δεν κατάλαβαν το μήνυμα της κατάργησης χρήσης υποχρεωτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, δεν μετέδωσε το ορθό μήνυμα γι’ αυτό. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί.
  • Τις προηγούμενες μέρες διαπιστώθηκε έντονος συγχρωτισμός ατόμων, ειδικά σε παραλιακά μπαρ που τελικά θεωρήθηκαν εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Μόλις χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την απαγόρευση των μη καθήμενων σε όλες τις επιχειρήσεις εστίασης.