Κραυγή αγωνίας για το ΕΣΥ από τους γιατρούς – Ο Ερυθρός Σταυρός εκπέμπει σήμα κινδύνου

 Κραυγή αγωνίας για το ΕΣΥ από τους γιατρούς – Ο Ερυθρός Σταυρός εκπέμπει σήμα κινδύνου

Οι περισσότερες δραστηριότητες, και επισήμως, άρχισαν την επαναλειτουργία τους. Πότε, όμως, θα συμβεί το ίδιο για τα δημόσια νοσοκομεία που για να «βάλουν πλάτη» στη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, μετατράπηκαν σε νοσοκομεία μία νόσου, σε νοσοκομεία Covid, αναβάλλοντας χειρουργεία, αναστέλλοντας τη λειτουργία σημαντικών κλινικών και αφήνοντας σε αναμονή χιλιάδες non Covid ασθενείς;

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σχολιάζοντας πότε αναμένεται να επιστρέψει η κανονικότητα για τους χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και πότε σχεδιάζεται να επανέλθουν οι μονάδες υγείας του Ε.Σ.Υ. στους κανονικούς τους ρυθμούς, δεν αποδέχτηκε ότι υπήρχε κάποιο νοσοκομείο στη χώρα που ανέστειλε την λειτουργία του…

  • «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας κανένα Νοσοκομείο δεν ανέστειλε τη λειτουργία του. Όλες οι μονάδες υγείας λειτουργούσαν και εξυπηρετούσαν τους συμπολίτες μας, τόσο αυτούς που έπασχαν από κοροναϊό, όσο και τους συμπολίτες μας που είχαν άλλα ζητήματα υγείας να αντιμετωπίσουν.

Υπήρξε αναστολή προγραμματισμένων χειρουργείων, τα οποία δεν ήταν επείγοντα και έκτακτα. Να θυμίσω, για μια ακόμα φορά, ότι όλα τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά αντιμετωπίζονταν κανονικά από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως και συγκεκριμένα περιστατικά που έχουν να κάνουν κυρίως με τους ογκολογικούς ασθενείς.

  • Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και κυρίως η κάμψη που παρουσιάζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, τόσο στις εισαγωγές σε απλές κλίνες νοσηλείας, όσο και στη μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μας δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο επιστροφής στην κανονική λειτουργία των Νοσοκομείων.

Χαρακτηριστικά να σας πω ότι την επόμενη Παρασκευή 21 Μαΐου, το Νοσοκομείο Θριάσιο θα λειτουργήσει στο πλαίσιο της κανονικής λειτουργίας. Επανέρχεται, δηλαδή, στην κανονική του λειτουργία και σταματάει η αποκλειστική του χρήση ως Νοσοκομείο Covid.

Την Κυριακή 23 Μάϊου θα είναι η τελευταία εφημερία που θα κάνει το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν και θα ξεκινήσει επίσης η σταδιακή λειτουργία του Νοσοκομείου Σισμανογλείου.

  • Και την επόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα, από τα νοσοκομεία ΚΑΤ, Γ. Γεννηματάς και Αττικόν, θα δοθούν οι κλίνες που είχανε δεσμευτεί για τον κοροναϊό σε περιστατικά τα οποία είναι non Covid.

Από εκεί και πέρα, όπως σας είπα, ξεκινάμε ένα σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα και εξελίσσεται, θα υλοποιηθεί αυτό, θα εκτυλιχθεί ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα».

Τι θα γίνει με το νοσοκομείο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ;

Το libre είχε αναδείξει την προχειρότητα με την οποία έγινε η μετατροπή ενός γενικού νοσοκομείου κορμού με εξειδικευμένες κλινικές σε ειδικό νοσοκομείο Covid, χωρίς ωστόσο να διαθέτει ο Ερυθρός το εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτούνταν για τη συγκεκριμένη νόσο (αφού διέθετε μόνο 12 Παθολόγους με οργανική θέση και 2 μόνο Πνευμονολόγους, για να εξυπηρετήσει περισσότερες από 300 κλίνες).

Τι γίνεται τώρα με την αποκατάσταση του νοσοκομείου;

«Φαίνεται να ετοιμάζονται να επαναφέρουν στην κανονική τους λειτουργία κάποιες κλινικές του Ερυθρού, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς», αναφέρουν στο libre υγειονομικοί του νοσοκομείου.

  • «Το αιμοδυναμικό της καρδιολογικής δεν μπορεί να ανοίξει αν δεν λειτουργήσει κανονικά και η καρδιολογική μονάδα, η οποία έχει γίνει ΜΕΘ Covid, με πολλούς ασθενείς να νοσούν βαριά και πολλοί από αυτούς να χάνουν τη ζωή τους. Οι διασωληνωμένοι, ευτυχώς, στο νοσοκομείο μειώνονται το τελευταίο διάστημα. Για να ανοίξουμε κανονικά και να εξυπηρετήσουμε σωστά τους ασθενείς θα πρέπει να αποχαρακτηριστεί από μονάδα Covid, να γίνει κανονική καρδιολογική μονάδα».

Η πρόθεση να επανέλθει στην προηγούμενη λειτουργία του το νοσοκομείο δε φαίνεται να επαρκεί όταν οι ρυθμοί επιστροφής είναι πάρα πολύ αργοί…

«Οι περισσότεροι από τους γιατρούς του νοσοκομείου, οι οποίοι έχουν εξειδίκευση και δυνατότητες ως γιατροί, έχουν δεχτεί προτάσεις από μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία και πολλοί από αυτούς τους σκέφτονται σοβαρά να εγκαταλείψουν το δημόσιο νοσοκομείο για να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα», αναφέρουν γιατροί του νοσοκομείου.

  • «Έτσι, θα αποδεκατιστεί και θα απαξιωθεί ένα σημαντικό ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο, αν δε στηριχτεί πραγματικά. Το Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ έβαλε πλάτη σε μία δύσκολη συγκυρία. Στην ουσία, καταργήθηκε για να βοηθήσει στην πανδημία. Η επόμενη μέρα θα είναι πολύ χειρότερη για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και για την εξυπηρέτηση που θα μπορούσε να έχει ο πολίτης από ένα υποδειγματικό δημόσιο νοσοκομείο.

Είναι δίκαιο, ένα νοσοκομείο που βοήθησε, να αποκατασταθεί άμεσα προς όφελος των πολιτών, με διορισμούς γιατρών και νοσηλευτών, με οικονομική υποστήριξη και ανανέωση της υλικοτεχνικής του υποδομής».

  • «Χρειαζόταν άμεση διαχείριση της Covid, ωστόσο και οι άλλες νόσοι δε σταματούν και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου…».

Θα στηρίξει η πολιτεία, ως οφείλει, άμεσα και έμπρακτα το ΕΣΥ;

Όταν υμνούμε το δημόσιο νοσοκομείο –άρα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται στα δημόσια νοσοκομεία– που σήκωσε το βάρος της πανδημίας και τα έβγαλε πέρα με έναν άθλο, θα πρέπει την επόμενη ημέρα να ανταμείψουμε τον «ήρωα», που για πάνω από 15 μήνες, έως σήμερα, στάθηκε ακούραστα στο πλευρό του Έλληνα ασθενή, πολεμώντας την Covid-19. Πρέπει να ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία, έμπρακτα και άμεσα.

  • Υπάρχει ένα τεράστιο ηθικό χρέος της Πολιτείας και του υπουργείου Υγείας προς το ΕΣΥ, του οποίου οι ανθρώπινοι πόροι εξαντλήθηκαν τους 15 μήνες της πανδημίας και κινδυνεύει να χάσει και τους πιο ταλαντούχους γιατρούς του, τους οποίους έξυπνα συγκεντρώνει ο ιδιωτικός τομέας, αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία τους και τις ικανότητές τους, οι οποίες θα λείψουν δραματικά από τους Έλληνες ασθενείς που δεν έχουν τη δυνατότητα να γίνουν «πελάτες» των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων.

Δεν μπορούμε να υμνούμε τον Έλληνα γιατρό, στη θεωρία και με μεγαλόσχημα λόγια και να τον αφήσουμε να φύγει από το ΕΣΥ…. Το ΕΣΥ δεν είναι κτήρια και ντουβάρια, δεν είναι μηχανήματα που στέκουν αχρησιμοποίητα. Είναι το ανθρώπινο δυναμικό που στάθηκε αντρίκια στην πανδημία για να σωθούν όσοι περισσότεροι ασθενείς μπορούσαν, για να μπορεί η χώρα να μιλά για επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Αν αξίζει κάποιος, την επόμενη ημέρα να πιστωθεί αυτή τη νίκη (παρά τις σημαντικές απώλειες) αυτό είναι το δημόσιο σύστημα Υγείας και το υγειονομικό προσωπικό που στο απαρτίζει. Σε απαξιωμένα νοσοκομεία δε θα συνεχίσουν να εργάζονται οι ικανοί γιατροί μας._

Σχετικά Άρθρα