Βουλή: Πέρασε μόνο με τις ψήφους της ΝΔ το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ

 Βουλή: Πέρασε μόνο με τις ψήφους της ΝΔ το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ

Ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η Νέα Δημοκρατία. Καταψήφισε η αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση καταψήφισε και το άρθρο 7 για τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών κλάδου ΕΣΥ, με εξαίρεση την Ελληνική Λύση που δήλωσε «παρών».

Στις ρυθμίσεις προς εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης για τη δημόσια υγεία, τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:

  • στο άρθρο 3 «Υλοποίηση δράσης δημόσιας υγείας “Προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις μαστογραφίας κατά του καρκίνου”» η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, οι «Σπαρτιάτες» και η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «ναι». «Παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. «Όχι» δήλωσαν Νέα Αριστερά και «Νίκη».
  • στο άρθρο 4 «Ειδικές ρυθμίσεις για την υλοποίηση του Προγράμματος “Προαγωγή Υγείας Οικογένειας και Παιδιού”», «ναι» ψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, οι «Σπαρτιάτες» και η Πλεύση Ελευθερίας. «Παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. «Όχι» δήλωσαν Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη.
  • στο άρθρο 5 «Κινητές Μονάδες Υγείας στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης “ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ”», «ναι» ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, «Σπαρτιάτες» και Πλεύση Ελευθερίας. «Παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η Νέα Αριστερά. «Όχι» δήλωσε η «Νίκη»
  • στο άρθρο 6, «Υλοποίηση της δράσης “Λειτουργικός Εκσυγχρονισμός του Συστήματος Δημόσιας Υγείας”», «ναι» ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, «Σπαρτιάτες» και Πλεύση Ελευθερίας. «Παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση και η Νέα Αριστερά. «Όχι» δήλωσαν το ΚΚΕ και η Νίκη.

Αδωνις Γεωργιάδης: «Κανόνες κοινής λογικής»

«Σας καλώ να υποστηρίξετε το παρόν νομοσχέδιο με υπερηφάνεια, διότι είναι ένα μεγάλο βήμα που θα ολοκληρώσουμε με την τροπολογία που θα φέρουμε την επόμενη εβδομάδα, ένα βήμα που θα δώσει νέο περιβάλλον, που θα κάνει πιο ελκυστική την υπηρεσία στο ΕΣΥ, που λύνει πολλά από τα χρονίζοντα προβλήματα», είπε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, προτού αρχίσει η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η κυβέρνηση έρχεται να εφαρμόσει «κανόνες κοινής λογικής τον 21ο αιώνα» και σημείωσε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν ανθρώπους που θέλουν να έχουν υψηλότερο εισόδημα να μπορούν να το εξασφαλίζουν με νόμιμο τρόπο.

Πρόσθεσε επίσης ότι τα στοιχεία που έχει δείχνουν ότι σύστημα προχωράει αφού τα ραντεβού για απογευματινά χειρουργεία θα ξεπεράσουν τα χίλια. «Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα ολοένα και περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές δηλώνουν στα νοσοκομεία τη βούλησή τους να συμμετάσχουν στα απογευματινά χειρουργεία και ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας δηλώνουν τη βούλησή τους να χειρουργηθούν στα απογευματινά χειρουργεία», είπε ο υπουργός Υγείας.

Ποια ρύθμιση αποσύρθηκε

Αποσύρθηκε προσωρινά η ρύθμιση για την παροχή έργου από ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ από τον υπουργό υγείας μετά από αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Δέχομαι τη Βουλή ως πεδίο διαλόγου και όχι αντιπαράθεσης. Δεν θέλω μια σημαντική μεταρρύθμιση να κρυφτεί πίσω από ένα διαδικαστικό ζήτημα», είπε ο κ. Γεωργιάδης που επισήμανε ωστόσο ότι η ρύθμιση ήταν αίτημα και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και άλλων φορέων του ιατρικού κόσμου.

Κόντρα με Πολάκη

Λίγο προτού κλείσει η αυλαία της συζήτησης, ο υπουργός Υγείας σχολίασε τον χαρακτηρισμό του ως «νέο Θατσερικό» από τον Παύλο Πολάκη: «Ως προς την αείμνηστη Μάργκαρετ Θάτσερ, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ήταν από τις μεγαλύτερες πολιτικούς της Ευρώπης του 20ου αιώνα. Είναι η γυναίκα χάρη στην οποία το Ηνωμένο Βασίλειο ξέφυγε από το ΔΝΤ και είχε 30 χρόνια μεγάλης ευημερίας. Το να με συγκρίνουν μαζί της, το θεωρώ μεγάλο τίτλο τιμής και ευχαριστώ γι αυτό τον κ. Πολάκη».

Νωρίτερα είχε προηγηθεί κόντρα για τα απογευματινά χειρουργεία μεταξύ του Παύλου Πολάκη και του Μάριου Θεμιστοκλέους. Για «νεοθατσερικό αδωνισμό» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, εκτιμώντας πως το κυβερνητικό αφήγημα περί μείωσης της λίστας των 107.000 ασθενών που είναι σε λίστες αναμονής, θα κατακρημνιστεί. «Έχει και η αλητεία τα όριά της», είπε μιλώντας για ακροδεξιά πολιτική στον χώρο της υγείας. «Έχει και η νεοφιλελεύθερη εμμονή τα όρια της, φτάνει στο απόλυτο όριο εξανδραποδισμού και ξεφτίλας από ένα σημείο και πέρα», σημείωσε.

«Αυτοί που απευθύνεστε να πάνε στα απογευματινά χειρουργεία, δλδ κλείνετε το μάτι σε κάποιους λαθρέμπορους του πρωινού ωραρίου που παίρνουν φακελάκια, τους λέτε πηγαίνετε το απόγευμα να τα κάνετε μαύρα, όχι ρε παιδιά, ο λαθρέμπορος δεν γίνεται νόμιμος έμπορος, πάρτε το χαμπάρι, πιστεύετε ότι θα πείσετε τους λαθρεμπόρους να ασπρίσουν τα μαύρα τους;», διερωτήθηκε για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση σπρώχνει με την πολιτική της κόσμο προς τα έξω. «Έχω και προσωπικό λόγο, δεν θέλω η μικρή μου κόρη να εγκαταλείψει τη χώρα», ανέφερε.

Στον Παύλο Πολάκη, λόγω της απουσίας του Άδωνι Γεωργιάδη, απάντησε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. «Λαθρέμπορας, βαριά έκφραση, είπατε τους γιατρούς ΕΣΥ που έβαλαν απογευματινά χειρουργεία λαθρέμπορες; Είναι ο Στράτζαλης στον Ευαγγελισμό λαθρέμπορας;», σχολίασε ο κ. Θεμιστοκλέους και επεσήμανε ότι στον ένα μήνα έχουν γίνει 300 απογευματινά χειρουργεία.

Σχετικά Άρθρα