Έγγραφο- κόλαφος για την κυβέρνηση: Κακοδιαχείριση και σκανδαλώδεις παρεμβάσεις στο μεταναστευτικό- Σπατάλες στη δομή Μαλακάσας

 Έγγραφο- κόλαφος για την κυβέρνηση: Κακοδιαχείριση και σκανδαλώδεις παρεμβάσεις στο μεταναστευτικό- Σπατάλες στη δομή Μαλακάσας

Κόλαφο για τη μεταναστευτική-προσφυγική πολιτική που εφαρμόζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου –το οποίο επανασυστάθηκε στον τελευταίο ανασχηματισμό– αποτελούν τα στοιχεία που αναφέρονται σε διαβαθμισμένο έγγραφο διεθνούς οργανισμού τα οποία παρουσιάζει η «Κ». Η εφημερίδα προβαίνει στην συγκεκριμένη αποκάλυψη που δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Νότη Μηταράκη, ενώ ήδη παρεμβαίνει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται πως όσα αναφέρονται στο έγγραφο του οργανισμού είχε θίξει σε πρόσφατη παρέμβασή του και ο Παύλος Πολάκης.

Όπως γράφει η εφημερίδα, όχι μόνο η Ελλάδα χάνει μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων λόγω αδράνειας και έλλειψης σχεδιασμού αλλά, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για κακοδιαχείριση ή και οικονομικές ατασθαλίες στα έργα που πραγματοποιούνται. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο έργο στη Μαλακάσα –νέα δομή φιλοξενίας που φτιάχτηκε τους τελευταίους μήνες– η οποία κοστολογήθηκε με ένα υπέρογκο ποσό συγκρινόμενο με ανάλογα έργα που έχει χρηματοδοτήσει η αρμόδια Διεύθυνση της Κομισιόν (DG Home) στην Ελλάδα.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ της “Καθημερινής”

Επισημαίνεται μάλιστα ότι το υπουργείο Μετανάστευσης αποδίδει το υψηλό κόστος στο γεγονός ότι πρόκειται για επείγουσα παρέμβαση. «Ωστόσο, ανάλογο έργο πραγματοποιήθηκε μέσα σε επτά ημέρες, ενώ το μέσο κόστος ήταν 270 ευρώ ανά ωφελούμενο, σε σχέση με 3.900 ευρώ ανά ωφελούμενο στη Μαλακάσα», αναφέρεται στο έγγραφο. Το νέο υπουργείο δεν προσπαθεί να δημιουργήσει ικανή διοικητική δομή αλλά εγκαθιδρύει ένα «παράλληλο σύστημα» με μετακλητούς υπαλλήλους που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο και οι οποίοι θα μετακινηθούν και πάλι σε ένα χρόνο, επισημαίνεται.

Το υπουργείο Μετανάστευσης εξαγγέλλει πράγματα που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν και τα οποία δεν έχουν ρεαλιστική βάση σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση τονίζει ο διεθνής οργανισμός στην παρέμβασή του, όπως για παράδειγμα ότι όλες οι νέες δομές που θα δημιουργηθούν θα είναι «κλειστές» ή ότι μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο θα μεταφερθεί από τα νησιά και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού ή ότι δομές φιλοξενίας θα κλείσουν έως το τέλος του έτους. Το αποτέλεσμα είναι ότι η κυβέρνηση αποδεικνύεται αναξιόπιστη στους πολίτες, ενώ παράλληλα τους τελευταίους μήνες έχει χάσει και μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης των Βρυξελλών, που εντοπίζουν το ένα ατόπημα μετά το άλλο και μάλιστα με κοινοτικά χρήματα.

Παράλληλα πολλές κινήσεις γίνονται εν κρυπτώ χωρίς να υπάρξει συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή τους ανθρώπους των οργανισμών, και έτσι πολλές φορές δημιουργείται έκρυθμη κατάσταση.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύει η “Καθημερινή“, η κατάσταση στα ελληνικά νησιά παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, χωρίς να υπάρχει κανένα σαφές πλάνο αντιμετώπισης των ροών που αναμένεται να αυξηθούν το καλοκαίρι και δεν υπάρχει καμία προοπτική για τη δημιουργία νέων θέσεων φιλοξενίας. Αντίθετα, προβάλλεται ότι θα προκύψουν νέες θέσεις, καθώς όσοι είναι πρόσφυγες θα φύγουν από τις δομές ή θα πραγματοποιηθούν άμεσα επιστροφές στις χώρες προέλευσης. Αυτό, επισημαίνεται στο έγγραφο, δεν είναι ρεαλιστική προσέγγιση:

«Δεν μπορείς να εκτιμάς ότι θα φύγουν 15.000 άτομα από τις δομές φιλοξενίας χωρίς να υπολογίζεις πού θα πάνε όλοι αυτοί, γιατί θα καταλήξουν στις πλατείες» όπως και δεν μπορεί να μη λαμβάνεις υπόψη σου πόσο δύσκολες είναι οι επιστροφές στην πραγματικότητα.

Την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει καμία στρατηγική για το μέλλον, παρουσιάζεται ότι όλα είναι υπό έλεγχο όπως ότι για παράδειγμα έχει λυθεί το πρόβλημα της λειτουργίας του ασύλου επειδή εξετάστηκαν 7.000 υποθέσεις, ενώ  αντίστοιχα εκκρεμούν 90.000 υποθέσεις. 

Ψευδώς παρουσιάζεται μια θετική εικόνα ότι όλα στο μεταναστευτικό-προσφυγικό βαίνουν καλώς και έχουν δρομολογηθεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περιθώριο για την κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα και αποτελεσματικά όταν προκύψει μια νέα μεταναστευτική κρίση και αυξηθούν οι ροές από την Τουρκία.

Αυτή τη στιγμή ακόμα και 3.000-4.000 αφίξεις τον μήνα να έχουμε –που είναι μια αισιόδοξη πρόβλεψη για το καλοκαίρι– ο πληθυσμός των μεταναστών στα νησιά θα εκτοξευθεί χωρίς να υπάρχει εναλλακτικό πλάνο, επισημαίνεται. 

Ψυχογιός: «Έγιναν και οι διεθνείς οργανισμοί ΣΥΡΙΖΑ κ. Μηταράκη;»

Παρέμβαση στο θέμα έκανε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός. Με δήλωσή του καλεί τον κ. Μηταράκη να πάρει επιτέλους θέση και να άρει τις πολλές αδικίες που έχουν προκύψει τόσο από τα νομοθετήματα της Ν.Δ., όσο και από την αποτυχημένη και χωρίς διαφάνεια πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στο προσφυγικό.

Σημειώνει πως σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», έχει αποσταλεί από Διεθνή Οργανισμό που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα απόρρητη έκθεση – κόλαφος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά του σχεδιασμού και των πρακτικών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο κ. Ψυχογιός τονίζει πως το ρεπορτάζ κάνει λόγο για κακοδιαχείριση των κονδυλίων, για παραβίαση δικαιωμάτων, για αδιαφορία της Κυβέρνησης που εξαγγέλλει εξώσεις χιλιάδων στις επόμενες ημέρες χωρίς να υπολογίζει τις επιπτώσεις, αλλά και για το φιάσκο των «άσχετων με το αντικείμενο» μετακλητών που έχουν διοριστεί. Κάνει όμως αναφορά και στις μη ρεαλιστικές εξαγγελίες του Υπουργού, ότι θα προχωρήσει σε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών χωρίς να έχει δημιουργήσει νέες θέσεις στην ενδοχώρα, μη λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη «πόσο δύσκολες είναι οι επιστροφές στην πραγματικότητα».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ψυχογιό, όλο το τελευταίο διάστημα έχουμε κι εμείς διατυπώσει αντίστοιχα ερωτήματα με πληθώρα κοινοβουλευτικών και δημόσιων παρεμβάσεων. Όμως ο κ. Μηταράκης αρνείται να απαντήσει. Τώρα, με δεδομένη την έκθεση που έχει στα χέρια της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και να πάρει πίσω τις διατάξεις και τις πολιτικές που παραβιάζουν το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο, την εγκαθίδρυση παράλληλης διοικητικής δομής από μετακλητούς που υπογράφουν αναθέσεις εκατομμυρίων χωρίς λογοδοσία και τη διαχείριση του προσφυγικού που προσβάλει αιτούντες άσυλο, τοπικές κοινωνίες και εκθέτει τη χώρα.

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη:

“Κάποιοι μέσα στον πανικό και την αποδιοργάνωση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας που έχουν προκαλέσει τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωναϊού ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ να οργανώνουν το «επιτελικό κράτος της μασάς και των κολλητών» νομίζοντας πως δεν θα τους πάρει κανείς χαμπάρι !
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ στο Υπουργειο Μεταναστευτικής πολιτικής (ναι αυτό που κατάργησαν και επανασυστησαν) που προΐσταται ο κύριος Μηταρακης ,τις τελευταίες μέρες γίνονται ΟΡΓΙΑ! Όργια που το 1/100 αν είχαμε κάνει εμείς, οι εκτοξευτήρες λάσπης των «ΜΜΕ» θα είχαν στήσει ζωντανές συνδέσεις και θα κατήγγειλαν το «σοβιετικό-Μαδουρικό-βορειοκορεατικό κρατος που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ»!!! Τώρα ,επειδή μασάνε τα σχεδόν 50 εκατομμύρια που τους έχει σπρώξει σκανδαλωδώς (μέχρι στιγμής) η κυβέρνηση είτε κάνουν τον κινέζο είτε λιβανίζουν την «αποτελεσματική αναδιοργάνωση του κρατους»!!
ΠΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ:
Στις φωτό 1 και 2 (ΨΚΓΟ46ΜΔΨΟ-ΜΑΡ), με ημερομηνία 7 Απριλίου, γίνεται χρήση της ευχέρειας που παρέχει ο νόμος για τις προμήθειες σε έκτακτη ανάγκη και στην ουσία ΑΝΑΤΙΘΕΤΑΙ ΑΠ’ΕΥΘΕΙΑΣ σε τεχνική εταιρία η κατασκευή εγκατάστασης προσφύγων στη ΜΑΛΑΚΑΣΑ έναντι 4.445.000 !! Στις πληροφορίες πάνω αριστερά, ως αρμόδιος υπάλληλος φαίνεται ο Α.ΜΑΤΙΑΤΟΣ. Σημειώνω περαιτέρω ότι η εργασία ανάθεσης γίνεται από την Τεχνική υπηρεσία και όχι από τη Δ/νση Προμηθειών του Υπουργείου ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ!!

Στη φωτό 3 (ΩΣΦΥ46ΜΔΨΟ-3ΦΣ), είναι η δημοσίευση στο ΦΕΚ (9 Απριλίου 2020), του διορισμού του Α.ΜΑΤΙΑΤΟΥ, ως μετακλητού υπαλλήλου στο ΥΜΑΣ, σε θέση ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ της Τεχνικής Υπηρεσίας, με αναδρομική εφαρμογή από 8-3-2020, “ημερομηνία από την οποία προσφέρει εργασία”. Ο κ.ΜΑΤΙΑΤΟΣ δηλαδή υπέγραφε/είχε την ευθύνη στις 7 Απριλίου, χωρίς να
είναι ακόμα υπάλληλος…!!!!!!!!
ΤΙ ΑΙΣΧΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΚΥΡΙΕ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ!!!!!! Αν αυτό είναι το επιτελικό κράτος τότε εγώ είμαι φιλελεύθερος !!!

Έχει και συνέχεια όμως :
Ολα τα παραπάνω βρίσκουν στήριγμα (σαθρό..) στο 3ο συνημμένο (φωτό 3-4), το άρθρο 106 του ν.4670/2020 (ΦΕΚ Α’ 43), με το οποίο συστάθηκε ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ επιπέδου Διεύθυνσης που υπάγεται απ’ ευθείας στον ΥΠΟΥΡΓΟ. Στην Υπηρεσία αυτή γίνονται τα εξής ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ:
Α) αναλαμβάνει η ίδια τις ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ τεχνικών έργων για τις δομές αντί της Δ/νσης Προμηθειών
Β) σε αυτήν, για την πρώτη φορά επιλογής προϊσταμένου, μπορεί να προίσταται και ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΣ !
Γ) Σε αυτήν την ίδια ΣΥΣΤΗΝΟΝΤΑΙ 8 ΘΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΚΛΗΤΩΝ ΚΑΤΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!!
Θέσεις μετακλητών επιτρέπεται να συστήνονται μόνο σε πολιτικά γραφεία, όχι σε υπηρεσιακές δομές, γιατί έτσι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή (103) περί στελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών από μονίμους με πολύ προσδιορισμένες εξαιρέσεις…

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ :Ο Μηταράκης φτιάχνει ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ μηχανισμό με μετακλητούς που θα μοιράζει τα λεφτά σε κολλητούς και φίλους εργολάβους ,χωρις κανένα έλεγχο παρακάμπτοντας όλο τον υπηρεσιακό μηχανισμό
Αυτή η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ έρχεται σε συνέχεια αυτών που έκανε ο κύριος Θεοδωρικάκος στο Υπ εσωτερικών (ναι ο παλιός Γραμματεας της ΚΝΕ ,μετά ΠΑΣΟΚ και μετά θαυμαστής του Μητσοτακη) που άλλαξε το όνομα στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ σε πρόγραμμα Αντωνης Τριτσης που πρακτικά έγινε για να φτιάξουν ένα «ενδιάμεσο όργανο» του απόλυτου ελέγχου του κυρίου Θεοδωρικάκου που θα εντάσσει τα έργα και θα εγκρίνει τις χρηματοδοτήσεις χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα !!! Λεπτομέρειες εδώ:

https://www.drt915.gr/mar-rousias-sti-drt-to-pragmatiko-o…/…

Η ΔΕΞΙΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΑΣ ΓΥΡΙΖΕΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ 1950!!

Σας υποσχόμαστε πως ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΟΡΘΙΟ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ,όσο «φόβο» λόγω πανδημίας και αν χρησιμοποιήσετε για να τα περάσετε!”

Πηγή: kathimerini.gr

Σεραφείμ Κοτρώτσος