• 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Πολύτιμος, ο σπουδαίος μουσικός της jazz και της rock

 Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Πολύτιμος, ο σπουδαίος μουσικός της  jazz και της rock

Πέθανε, σε ηλικία 88 ετών, ο εμβληματικός ρόκερ Δημήτρης Πολύτιμος. Ο θρύλος της ελληνικής ροκ σκηνής, ο πιανίστας που έκανε support στους Rolling Stones το 1967 και φιλοξένησε τον Έρικ Κλάπτον, ο φίλος του Δημήτρη Πουλικάκου και Άλκη Παναγιωτίδη δεν είναι πια κοντά μας.

Φυσιογνωμία στο rock’n’ roll. Μισό αιώνα και βάλε… on the road! Στην τελευταία σκηνή της ταινίας «Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμη», ο Δημήτρης Πολύτιμος κλείνει την πόρτα και πέφτουν τα γράμματα. Στην ίδια του τη ζωή, η πόρτα παραμένει ανοιχτή για το βετεράνο πιανίστα, από τους πρώτους που πειραματίστηκαν με τη τζαζ στην Ελλάδα.

Ιδρυτής του απόλυτα ροκ συγκροτήματος της δεκαετίας του ’60, των M.G.C., αρχικά που σημαίνουν Modern Greek Combo, ονομασία που έδωσε στο γκρουπ ο Ντίνος Ηλιόπουλος! Άφησαν τρία 45άρια με σπάνιες, σήμερα, ηχογραφήσεις.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 βρίσκει δουλειά ως μουσικός στο «Κουκουβάγια jazz club» στην Πλάκα. Στην ουσία εκεί έφτιαξε το πρώτο δικό του jazz σχήμα. Στη συνέχεια μπαίνει στους MGC, όπου παίζουν καθαρά rock ρεπερτόριο, γνωστά κομμάτια των Rolling Stones, Bob Dylan, Cream, Jimi Hendrix κλπ. Είναι αυτό ακριβώς το γκρουπ που παίζει support στη συναλία των Rolling Stones το 1967.

Λίγο αργότερα ο Πολύτιμος πηγαίνει στο Παρίσι, όπου κάνει φωνητικά στο θρυλικό άλμπουμ των Aphrodite’s Child, το «666». Συνεχίζει την περιπλάνηση σε Αμερική, Ασία, Αγγλία και επιστρέφει στην Ελλάδα το ’74. Συνεργάζεται με τους Socrates και συμμετέχει σε ιστορικούς δίσκους της ελληνικής rock σκηνής:  «Μεταφοραί Εκδρομαί ο Μήτσος», «Φλου» και «Ζωντανοί στο Κύτταρο». Aνάμεσα σε αυτόν και τον Παύλο Σιδηρόπουλο αναπτύσσεται μια στενή φιλία.

Ο Δημήτρης Πολύτιμος, έβγαλε τον Δημήτρη Πουλικάκο στο τραγούδι και από τότε είναι αχώριστοι φίλοι και συνεργάτες, πάντα στο ίδιο γκρουπ. Και το πέρασμα του από τον Εξαδάκτυλο, έγραψε στο δίσκο «Ζωντανοί στο Κύτταρο», παρών στην αφρόκρεμα των Ελλήνων μουσικών στη συνεύρεση στο «Crazy Love στου Ζωγράφου», αλλά και στο «Μεταφοραί Εκδρομαί ο Μήτσος» του Πουλικάκου και στις ηχογραφήσεις του Παύλου Σιδηρόπουλου «Φλου», με τη Σπυριδούλα και «Zorba the Freak», το κύκνειο άσμα του.

Το πέρασμα του από τους Socrates τα τρία χρόνια στο Κύτταρο (1979-82), έχει τη δική του ιστορία, όπως και η εμφάνισή του με τους M.G.C. τον Απρίλιο του ’67 στη συναυλία των Rolling Stones στην Αθήνα, όπως και η φιλοξενία του Έρικ Κλάπτον, αλλά και η συνεύρεσή τους την εποχή που βρέθηκε στην Ελλάδα ως Άντζελο Μυστεριόζο, λόγω προβλημάτων με την εταιρία του και διάθεση ανωνυμίας.