• 14 Ιουνίου, 2021

Διχάζει τις ΗΠΑ η οδηγία για το τέλος της μάσκας στους εμβολιασμένους

 Διχάζει τις ΗΠΑ η οδηγία για το τέλος της μάσκας στους εμβολιασμένους

Οι πλήρως εμβολιασμένοι ενάντια στον κοροναϊό δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες, ούτε να κρατούν τις αποστάσεις, είτε σε εσωτερικούς, είτε σε εξωτερικούς χώρους, με ελάχιστες εξαιρέσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη (13/05). Η ανακοίνωση αυτή των Αρχών προκάλεσε χθες έντονες αντιπαραθέσεις και κάποια σύγχυση στη χώρα.

Ακόμη και στο Κογκρέσο υπήρξαν διαφωνίες και διαπληκτισμοί καθώς ασκήθηκαν πιέσεις σε κάποιους βουλευτές να βγάλουν τη μάσκα τους, παρά την έκκληση την Πέμπτη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αντιμετωπίζονται «με ευγένεια και σεβασμό» όσοι επιθυμούν να εξακολουθήσουν να τη φοράνε.

Η οδηγία, που αρχικά φάνηκε απλή, προκάλεσε πολλά ερωτήματα σε μια χώρα που για καιρό αποτέλεσε επίκεντρο της πανδημίας του κορωναϊού και όπου η διαμάχη για τις μάσκες είχε αποτελέσει πριν ένα χρόνο, όταν είχε γενικευτεί η σύσταση για τη χρήση τους, πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Οι συστάσεις που ανακοίνωσαν την Πέμπτη τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC) δεν είναι δεσμευτικές. Επιπλέον δεν ισχύουν στα μέσα μεταφοράς και τα νοσοκομεία, ενώ οι αμερικανικές αρχές διευκρίνισαν ότι δεν ισχύουν αν η χρήση μάσκας «απαιτείται από τους ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς ή τοπικούς νόμους και κανονισμούς» ή «βάσει των κανονισμών των καταστημάτων και των επιχειρήσεων».

Μια κατάσταση που ανάγκασε ξαφνικά τοπικούς αξιωματούχους και επικεφαλής επιχειρήσεων να λάβουν αποφάσεις και να επιλέξουν μεταξύ των επιστημονικών συστάσεων και των ανησυχιών των Αμερικανών που ακόμη αισθάνονται τις επιπτώσεις της Covid-19.