Πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς lockdown-Η άρση των μέτρων και το ρίσκο

 Πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς lockdown-Η άρση των μέτρων και το ρίσκο

Μετά από σχεδόν 1,5 χρόνο αυστηρών μέτρων και πολλά πισωγυρίσματα, πλέον με «όπλα» την επιταχυμένη πορεία του εμβολιασμού, τα self test αλλά και τον καλό καιρό η χώρα μπαίνει σε μία πορεία δίχως επιστροφή με στόχο ένα όσο το δυνατόν καλύτερο καλοκαίρι και φυσικά την αποφυγή επαναφοράς περιοριστικών μέτρων.

Ωστόσο, το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα πρέπει να συνδυαστεί με μεγάλη προσοχή, καθώς ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ και τίποτα δεν έχει τελειώσει. Ηδη στην ενημέρωση της Παρασκευής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκαν στην έξαρση κρουσμάτων σε πολλές περιοχές εξαιτίας των γιορτών του Πάσχα.

Εξι νησιά έχουν «κοκκινίσει» από τις μετακινήσεις και το συγχρωτισμό του Πάσχα και για δέκα περιοχές χτυπά… καμπανάκι επιδημιολογικού συναγερμού, θυμίζοντας ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, παρά την άρση του lockdown που σηματοδότησε η χθεσινή ημέρα με την απελευθέρωση των μετακινήσεων και το άνοιγμα του τουρισμού.
Ικαρία, Κέρκυρα, Νάξος, Σκιάθος, Κάρπαθος, Πάτμος, Ορεστιάδα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Μυλοπόταμος Ρεθύμνου ανησυχούν ειδικούς και κυβέρνηση λόγω επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεικτών
και παρόλο που συνολικά για τη χώρα τα μηνύματα είναι αισιόδοξα όσον αφορά σε κρούσματα, νοσηλείες, διασωληνωμένους, θανάτους.

Υπενθυμίζεται ότι για τις ακτοπλοϊκές ή αεροπορικές μετακινήσεις προς τα νησιά -με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα- είναι υποχρεωτική η προσκόμιση:

είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση,
είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών,
είτε rapid test 24 ωρών,
είτε self-test 24 ωρών,
είτε βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από 2 έως 9 μήνες μετά τη νόσηση.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, πιο συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 17 Μαΐου, θα επαναλειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, λίγες ημέρες αργότερα (21 Μαΐου) οι θερινοί κινηματογράφοι, ακόμη τα ΟΠΑΠ PLAY (24 Μαΐου) και οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι (28 Μαΐου). Επίσης, τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι χώροι δεξιώσεων (από τις 31 Μαΐου), οι οίκοι ανοχής από τις 7 Ιουνίου, ενώ από τον Ιούνιο προγραμματίζονται γάμοι και βαφτίσια σε εξωτερικό χώρο, με ανώτατο όριο 100 ατόμων.

Ο τουρισμός ανοίγει κατ’ ουσίαν σε δύο φάσεις: από τις 14/5 και ως το τέλος Ιουνίου περισσότερο προσεκτικά, και από τον Ιούλιο περισσότερο μαζικά. «Κλειδί» του κυβερνητικού σχεδίου είναι η ασφάλεια στον τουρισμό, με τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων των νησιών αφενός, με την τήρηση συγκεκριμένων μέτρων από τους τουρίστες αφετέρου.