Αποκλειστικό: 50.000 συντάξεις ο στόχος στο επόμενο εξάμηνο – Σε ποιους θα δοθεί προτεραιότητα

 Αποκλειστικό: 50.000 συντάξεις ο στόχος στο επόμενο εξάμηνο –  Σε ποιους θα δοθεί προτεραιότητα

Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ώστε σε τρεις έως έξι μήνες από τώρα, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση ως προς την απονομή κύριων κι επικουρικών συντάξεων, καθώς υπάρχουν συντάξεις, που δεν έχουν απονεμηθεί εδώ κι έξι χρόνια. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ο Κωστής Χατζηδάκης κι ο αρμόδιος υφυπουργός, Παναγιώτης Τσακλόγλου έχουν  θέσει ως προσωπικό στοίχημα να εξομαλυνθεί το σύστημα απονομής συντάξεων, που λόγω διαφόρων διαχρονικών παθογενειών, ουσιαστικά έχει φρακάρει.

Της Άννας Φραγκάκη

Οι τόνοι ανέβηκαν στη Βουλή, κατά την επίκαιρη επερώτηση της περασμένης Παρασκευής 12/2/2021 από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.  Η αλήθεια είναι πως μετά την ενοποίηση των ταμείων και πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, λόγω της έλλειψης ψηφιοποίησης στοιχείων υπήρξαν αλλεπάλληλα προβλήματα στην απονομή των συντάξεων.

Όμως, αυτή η εικόνα που βρήκαν όσοι πήγαν στο υπουργείο Εργασίας μετά τη θητεία Βρούτση, όπως παραδέχονται πηγές ήταν άκρως απογοητευτική.

Χιλιάδες συνταξιούχοι παραμένουν στην “ουρά” ενώ το πρόβλημα όσων παίρνουν προσωρινή σύνταξη είναι υπαρκτό με κίνδυνο να χρειαστεί να επιστρέψουν χρήματα πίσω.

  • Σ’ αυτούς έρχονται να προστεθούν κι όσοι  δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη, γιατί χρωστούν σε ταμεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι επί ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν 16 εκατομμύρια κωδικοί για συντάξεις, ενώ οι πολίτες ήταν περίπου 10,7 εκατομμύρια. 

«Η κατάσταση στις συντάξεις ουδέποτε ήταν ομαλοποιημένη, λόγω των πολλών και διαφορετικών καθεστώτων», ανέφερε στο libre υψηλόβαθμη πηγή από το υπουργείο Εργασίας, και προσθέτει:

  • “Είχαμε προβλήματα ήδη από τις πρώτες συγχωνεύσεις, πριν τον νόμο Κατρούγκαλου.  Μετά το πρόβλημα διογκώθηκε, γιατί δεν υπήρχε το εξειδικευμένο προσωπικό και η μεταρρύθμιση δεν έγινε σταδιακά. Συν τοις άλλοις υπήρξαν μαζικές συνταξιοδοτήσεις”.

Υπολογίζεται ωστόσο ότι οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις είναι περίπου 154.000 κύριες, πέραν των διεθνών συντάξεων, που αναφέρεται πως είναι περίπου 20.000 (δηλαδή ατόμων, που έχουν δουλέψει και στην Ελλάδα και το εξωτερικό) και περίπου 120.000 οι επικουρικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν άνθρωποι, που έχουν καταθέσει χαρτιά από το 2015 κι ακόμη λόγω των πολύπλοκων προβλημάτων στα καθεστώτα, δεν έχουν καταφέρει να πάρουν σύνταξη 6 χρόνια μετά!  

Με την ανάληψη καθηκόντων από πλευράς Χατζηδάκη επιχειρείται να μπει μία τάξη αφενός με επικεφαλής project manager αφετέρου με την επαναφορά στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, που ήταν στο στάδιο της συνταξιοδότησης αλλά γνωρίζουν την διαδικασία της απονομής συντάξεων.

Τα κύρια προβλήματα σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι τα εξής:

  • Συνταξιοδοτικό γεμάτο στρεβλώσεις και διαφορετικούς κανόνες και καθεστώτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα παλαιότερα είχαμε περί τα 900 ταμεία.
  • Έλλειψη έμπειρου προσωπικού, που να γνωρίζει τα θέματα αυτά.
  • Το αρχείο του ΕΦΚΑ δεν είναι πλήρως ψηφιοποιημένο. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν δεδομένα για τους εργαζόμενους στο ΙΚΑ πλήρως ψηφιοποιημένα από το 2002 κι έπειτα.
  • Δυσκολίες στην απονομή συντάξεων, για όσους ήταν σε διάφορα ταμεία με διαδοχική ασφάλιση (π.χ. ΙΚΑ σε μία ηλικία και ΤΕΒΕ σε μία άλλη κ.ά.).
  • Ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες στην απονομή συντάξεων, για όσους είχαν παράλληλη ασφάλιση (π.χ. δούλευαν ταυτόχρονα ως εργαζόμενοι κι ως αυτοαπασχολούμενοι κι ήταν σε δυο ή περισσότερα ταμεία ταυτόχρονα).
  • Τέλος, χειρότερα απ΄ όλους όσους έχουν και διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση, με εξαίρεση το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ, που είχαν μία κάπως ενιαία φόρμουλα υπολογισμού συντάξεων.
  • Άλλο πρόβλημα είναι η ασυμβατότητα μεταξύ ορισμένων υπολογιστικών συστημάτων.
  • Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας ως προς τον υπολογισμό των συντάξεων, καθώς ενιαίοι κανόνες στα Ταμεία, υπάρχουν μόνο μετά το 2016, με τον νόμο Κατρούγκαλου.
  • Παρά ταύτα πρόβλημα παραμένει μετά τον νόμο Κατρούγκαλου ο επανυπολογισμός των συντάξεων, με βάση τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά».

«Το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων είναι αλήθεια πως δεν είναι τωρινό, αλλά υπάρχει τα τελευταία 15 χρόνια», μας ανέφερε το στέλεχος του υπουργείου Εργασίας.

  • «Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, όμως, δεν υπήρξε εγκαίρως η  ενίσχυση με έμψυχο δυναμικό, που επιτέλους κάτι γίνεται, για να βελτιωθεί η κατάσταση. Πιο εύκολα βγαίνει η σύνταξη μόνο από αγρότες, που δούλεψαν αποκλειστικά στον ΟΓΑ όλα τους τα χρόνια. Ελπίζουμε με τους ανθρώπους, που έχει πάρει το υπουργείο να υπάρξει βελτίωση των συνθηκών. Το σύστημα αναμένεται να ομαλοποιηθεί το επόμενο εξάμηνο, με όλη αυτή τη δουλειά, που έχει γίνει. Στόχος είναι στους 3 μήνες τουλάχιστον κάποιος να παίρνει την προσωρινή σύνταξη».

Προτεραιότητα της κυβέρνησης, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, είναι να «ξεμπουκώσει» το σύστημα δίνοντας προτεραιότητα σε ασφαλισμένους του παλαιού ΟΓΑ, σε ΑΜΕΑ, που είχαν ελαφρύτερα νοσήματα και εργάζονταν και στις συντάξεις χηρείας, με στόχο τους επόμενους τρεις με έξι μήνες, αν μη τι άλλο, να έχουν χορηγηθεί 50.000 συντάξεις.

Σχετικά Άρθρα