• 21 Οκτωβρίου, 2021

Αποκάλυψη Πικραμένου για το 2012: “Είχαμε σχέδιο να κλείσουμε τις τράπεζες εάν οι εκλογές δεν έβγαζαν καθαρό αποτέλεσμα”!

 Αποκάλυψη Πικραμένου για το 2012: “Είχαμε σχέδιο να κλείσουμε τις τράπεζες εάν οι εκλογές δεν έβγαζαν καθαρό αποτέλεσμα”!

«Είχαμε φτάσει πραγματικά στα όρια της χρεοκοπίας. Εάν οι εκλογές δεν έβγαζαν καθαρό αποτέλεσμα, θα κλείναμε τις τράπεζες» αποκάλυψε ο κ Πικραμμένος. Πρόκειται για μείζονος σημασίας δήλωση από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του 2012 και νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.


Για τη συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ την εποχή που η Ελλάδα ήταν υπό κατάρρευση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης μίλησε στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ελλάδας (2012) Παναγιώτης Πικραμένος, με αφορμή τις γερμανικές εκλογές η οποίες πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή και στην ουσία σήμαναν την αποχώρηση της κ. Μέρκελ από την Καγκελαρία έπειτα από 16 χρόνια . Μάλιστα ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι αν το 2012 δεν υπήρχε καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα, υπήρχε σχέδιο να κλείσουν οι τράπεζες.

«Είχαμε φτάσει πραγματικά στα όρια της χρεοκοπίας. Εάν οι εκλογές δεν έβγαζαν καθαρό αποτέλεσμα, θα κλείναμε τις τράπεζες. Οι αναλήψεις ήταν δυσθε’ωρητες και χρήματα δεν υπήρχαν. Εσωτερικά το είχαμε συζητήσει, όχι με τους ξένους. Είχαμε καταρτίσει σχέδιο να κλείσουν οι τράπεζες. Το οποίο υπάρχει ακόμη στην τράπεζα της Ελλάδος. Αν παρετείνετο η αβεβαιότητα για κάποιο μεγάλο διάστημα θα έκλειναν. Τότε ζητούσαμε συνέχεια τον έκτακτο δανεισμό, που τον παίρνουμε δίνοντας περιουσιακά στοιχεία ως ενέχυρα. Μας είχαν αρνηθεί να μας δώσουν παραπάνω… Είχαμε κάνει ένα σχέδιο πώς θα οργανώσουμε τα πράγματα… Αυτά είναι πολύ δυσάρεστα πράγματα και καλύτερα να τα ξεχάσουμε διότι η χώρα έχει κάνει άλματα προόδου από τότε», σήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ Πικραμένος, ο οποιος από το 2009 έως το 2012 υπήρξε πρόεδρος του ΣτΕ.

Οι σχέσεις με την Άνγκελα Μέρκελ


Αναφορικά με τις σχέσεις με την κ. Μέρκελ ο ίδιος δήλωσε: «Οι περιστάσεις στην αρχή ήταν αντίξοες διότι είχε δημιουργηθεί και μία παρεξήγηση. Ότι δηλαδή είχε τηλεφωνήσει στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, να πει ότι το δημοψήφισμα είναι καλό πράγμα να γίνει. Πράγμα που δεν ήταν ακριβώς έτσι. Αυτό οδήγησε σε μία ψύχρανση, δεδομένου ότι οι Γερμανοί το διέψευσαν. Χρησιμοποίησα τη γνωριμία του φίλου και κουμπάρου μου του υφυπουργού Τεχνολογίας και Έρευνας και του είπα να πει δύο καλές κουβέντες στη κυρία Μέρκελ. Ο Τόμας Ράχες μου έστειλε την επομένη ένα μήνυμα, ότι είχε επικοινωνήσει με τη Καγκελάριο, και πως περίμενε να με δει». Ήταν κάτι που όπως είπε ο κ. Παπαδήμος, τον καθησύχασε αρκετά. Είχε ετοιμάσει μια μικρή εισαγωγή στην ομιλία του στα γερμανικά και αυτό «τον βοήθησε πολύ» για να σπάσει ο πάγος.

Τον εντυπωσίασε, πόσο καλά ενημερωμένη ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος με τα ελληνικά πράγματα. «Είχαμε μια κουβέντα για το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Δεν ήταν ευχάριστη. Είχε παράπονα από συγκεκριμένους Έλληνες πολιτικούς. Δεν θα πω ονόματα (σ.σ πιθανότατα εννοεί τον Αντώνη Σαμαρά και άλλα πολιτικά πρόσωπα). Άλλα περίμενε να συμβούν και άλλα συνέβησαν, άλλες υποσχέσεις είχε λάβει και άλλα έγιναν μετά. Τέτοια παράπονα είχε η Μέρκελ. Τόλμησα να της πω ότι δεν ανήκω στην πολιτική τάξη. Βρέθηκα σε αυτή τη θέση λόγω των προβλέψεων του ελληνικού Συντάγματος. Της είπα “σας παρακαλώ κυρία Καγκελάριε να με αντιμετωπίσετε όπως θα αντιμετωπίζατε έναν ανώτατο Γερμανό Δικαστή”».
«Είναι θλιβερό διότι από την ώρα που πάτησα το πόδι μου στις Βρυξέλλες, μέχρι την ώρα που έφυγα, άκουγα συνέχεια τη λατινική έκφραση “πρέπει να τηρούμε τα υπεσχημένα”. Αυτό με ενόχλησε. Είπα ότι γνωρίζω ως δικαστής τι σημαίνει αυτή η φράση, και είμαι διατεθειμένος να τηρήσω τα υπεσχημένα. στο μέτρο που δεν εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, και στο μέτρο που βοηθούν τη χώρα. Στη συνέχεια η συζήτηση κινήθηκε σε ήρεμο κλίμα και με ρώτησε “πώς μπορεί να βοηθήσει”».

Αφού συναντήθηκε με όλα τα ελληνικά κόμματα, είχε πει να ζητήσουμε σαν χώρα τα project bonds για έργα και επενδύσεις, και τα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και αυτά ζήτησα από τη κα Μέρκελ».

«Στα project bonds και στα δάνεια μου είπε εντάξει, αλλά μου λέει “ξέρετε τα προγράμματα που έρχονται από την Ελλάδα δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένα”. Με κόλλησε στο τοίχο. Τι να πω εκείνη την ώρα; Λέω στην Καγκελάριο, “χαίρομαι που μου το λέτε, θα φροντίσω από εδώ και στο εξής να τεκμηριώνονται πλήρως”. Η συνάντηση από ένα τέταρτο που ήταν προγραμματισμένη κράτησε 50 λεπτά και ήμασταν όλοι πολύ ευχαριστημένοι».

Πηγή: ethnos.gr