Αποκάλυψη Εφ.Συν: 150 επικίνδυνοι αναπνευστήρες στα νοσοκομεία της Αθήνας εν μέσω covid

 Αποκάλυψη Εφ.Συν: 150 επικίνδυνοι αναπνευστήρες στα νοσοκομεία της Αθήνας εν μέσω covid

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Περίπου 150 «θανάσιμοι» αναπνευστήρες, που έχουν αποσυρθεί από τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας ως επικίνδυνοι για τη ζωή των ασθενών, βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία στα νοσοκομεία της Αθήνας τις μέρες αυτές μέσα στη φοβερή ένταση της πανδημίας.

Αποσβολωμένοι οι γιατροί της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι μετακινήθηκαν αυτές τις μέρες στην Αθήνα για να συνδράμουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είδαν τους αναπνευστήρες που αυτοί είχαν ζητήσει την απόσυρσή τους λόγω κακής λειτουργίας αλλά και επικινδυνότητας να βρίσκονται σε χρήση και να καλούνται να τους επαναχρησιμοποιήσουν σε ασθενείς νοσοκομείου της Αθήνας. Κι όπως χαρακτηριστικά λένε στην «Εφ.Συν.» -και τα δικά μας σχόλια περιττεύουν- «φρίξαμε…».

Μάλιστα ενημέρωσαν αμέσως για την επικινδυνότητα αυτών των αναπνευστήρων τον διευθυντή της ΜΕΘ σε μεγάλο νοσοκομείο της πρωτεύουσας και του γνωστοποίησαν τα έγγραφα που είχαν συντάξει και αποστείλει για το θέμα που φαίνεται να ήταν σε γνώση της 1ης ΥΠΕ, αφού υπήρξε έγγραφη ενημέρωση για το πρόβλημα και από τον διευθυντή της ΜΕΘ του νοσοκομείου.

Βέβαια το υπουργείο ήταν προ πολλού ενημερωμένο από τους γιατρούς της Β. Ελλάδας, αλλά ίσως θεώρησαν ότι η επικινδυνότητα αφορούσε μόνο τους ασθενείς της Μακεδονίας! Κατόπιν όλων αυτών το ερώτημα είναι γιατί μεταφέρθηκαν και παραμένουν σε χρήση οι αναπνευστήρες, για τους οποίους οι γιατροί βεβαιώνουν ότι «σκοτώνουν κόσμο».

Πληροφορίες μας θέλουν ανάλογες αναφορές για τον συγκεκριμένο τύπο αναπνευστήρων να έχουν γίνει και από γιατρούς σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αλλά είναι εξόχως αποκαλυπτική η περιγραφή όλων των προβλημάτων όπως γίνεται από εντατικολόγο της πρώτης γραμμής, εργαζόμενο σε νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας, στο έγγραφο-αναφορά που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.».

Το έγγραφο έχει συνταχθεί στις 3 Μαρτίου από γιατρό της Εντατικής και έχει αποσταλεί στην 3η ΥΠΕ και στον διοικητή του νοσοκομείου όπου υπηρετεί. Από την αρχή του ο γιατρός τονίζει ότι τα προβλήματα που αναφέρει στη συνέχεια «έχουν αναφερθεί προφορικά στους υπεύθυνους αλλά και σε συναδέλφους εδώ και καιρό…». Η αναφορά είναι αναλυτική και φυσικά προκαλεί ανατριχίλα, εάν αναλογιστεί κανείς τι θα συνέβαινε αν ένα από αυτά τα προβλήματα λειτουργίας παρουσιαζόταν σε δικό του ασθενή.

Την παρουσιάζουμε ολόκληρη για να μην υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το περιεχόμενο και τα προβλήματα που εντοπίζει. Σημειώνουμε μόνο και υπογραμμίζουμε ότι, όπως αναφέρεται στην τελευταία παράγραφο, ο γιατρός είχε ενημερώσει προφορικά το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται, αλλά όταν είδε ότι δεν γινόταν αντικατάσταση προχώρησε σε έγγραφη αναλυτική αναφορά και τότε μόνο το αίτημά του έγινε δεκτό.

«Παρατηρήθηκε επανειλημμένως ότι σε κάθε αλλαγή που γίνεται στις ρυθμίσεις του αναπνευστήρα (tidal volume κ.λπ.) ο αναπνευστήρας μηδενίζει την τελοεκπνευστική πίεση και κάνει κάποια ώρα να την επαναφέρει στην αρχική προκαθορισμένη ρύθμιση. Αυτό είναι άκρως απαράδεκτο και επικίνδυνο διότι μπορεί να επιδεινώσει την αναπνευστική λειτουργία του ασθενή. Αυτό επίσης παρατηρήθηκε ότι συμβαίνει ακόμη και με την αλλαγή των alarm.

Σε αρκετές περιπτώσεις στο μοντέλο αερισμού SIMV παρατηρείται πρόβλημα στο να επιτευχθεί ο ζητούμενος αναπνεόμενος όγκος, όπως επίσης και ότι το μοντέλο pressure support παρουσιάζει προβλήματα στη ρύθμιση των παραμέτρων.

Επίσης με τους αναπνευστήρες αυτούς υπάρχει πρόβλημα στον απογαλακτισμό των ασθενών από τη συσκευή και δεν ήταν εφικτή η αύξηση του Peep πέραν του ορίου 10. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υποστήριξη των αρρώστων αυτών αλλά και στον απογαλακτισμό αυτών από τον μηχανικό αερισμό.

Τα διαγράμματα που υπάρχουν είναι χαμηλής ανάλυσης και κλίμακας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βεβαιωθεί ο χειριστής ότι μηδενίζεται η εκπνευστική ροή. Επίσης δεν υπάρχει ο αντίστοιχος “κέρσορας” που μπορείς να πας πάνω στο διάγραμμα και να υπολογίσεις ακριβώς συγκεκριμένες τιμές όταν παγώσει η εικόνα του διαγράμματος.

Αυτά συνεπάγονται αδυναμία εφαρμογής αποτελεσματικού και ασφαλούς μηχανικού αερισμού. Σε επικοινωνία με τους εκπροσώπους της εταιρείας όταν έγινε η επίδειξη των αναπνευστήρων μας ανέφεραν άγνοια για το θέμα αυτό και μάλιστα είπαν ότι θα είχαν επικοινωνία με τη χώρα προέλευσης προκειμένου να δούμε πώς μπορεί να λυθεί το θέμα αυτό, χωρίς ακόμα μέχρι σήμερα να έχουμε κάποια σαφή απάντηση.

»Επίσης από το manual των αναπνευστήρων αυτών και συγκεκριμένα στη σελίδα 9 όπου αναφέρονται οι αντενδείξεις -“Contraindication”- αναφέρεται ότι: as to ventilator there is no absolute contraindication. But the operator should pay attention to the relevant contraindication of mechanical ventilation. For example the patient with grave lung disease should not use the ventilator with great caution.

Από την παραπάνω παράγραφο συμπεραίνεται ότι ίσως υπάρξει πρόβλημα στην υποστήριξη ασθενών με σοβαρή νόσο πνεύμονα, χωρίς όμως να διευκρινίζεται τι ακριβώς και στην ουσία αφήνει στην κρίση του εκάστοτε γιατρού τη χρήση των αναπνευστήρων αυτών για μηχανικό αερισμό σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη χρήση των αναπνευστήρων αυτών.

Από εμένα έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς προφορικά και υπήρξε υπόσχεση ότι θα αντικατασταθούν οι αναπνευστήρες. Ομως αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα και γι’ αυτό ζητώ και εγγράφως την άμεση αντικατάσταση των αναπνευστήρων αυτών».

Την απάντηση, δυστυχώς, την έλαβε «εμπράκτως» όταν ήρθε ο ίδιος, όπως και συνάδελφοί του, στην Αθήνα -αποσπασμένοι από τα νοσοκομεία όπου δουλεύουν για να βοηθήσουν στη μάχη της Αττικής- και αντίκρισαν τις γνώριμες συσκευές…

Σχετικά Άρθρα