• 2 Δεκεμβρίου, 2020

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ποιες είναι οι εξαιρέσεις – Τι ισχύει για τα ταξί

 Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ποιες είναι οι εξαιρέσεις – Τι ισχύει για τα ταξί

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, μίλησε για τις 46 περιφέρειες που βρίσκονται από σήμερα στο πρώτο επίπεδο και τις 26 που βρίσκονται στο επίπεδο 2, το κόκκινο. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις Περιφέρειες Θεσσαλονίκης και Σερρών που βρίσκονται πια στο γκρι επίπεδο, αυτό του lockdown.

Και έδωσε διευκρινίσεις. Ισχύει περιορισμός της κυκλοφορίας με τις εξής εξαιρέσεις:

– Από και προς την εργασία, με βεβαίωση από τον εργοδότη.

– Για την μετακίνηση των μαθητών με βεβαίωση του διευθυντή.

Επιτρέπονται οι μετακινήσεις με SMS στο 13033 με τους εξής κωδικούς:

1) Μετακίνηση για λόγους Υγείας (σ.σ. γιατρό, φαρμακείο κλπ)

2) Για κατάστημα ειδών πρώτης ανάγκης

3) Για δημόσια υπηρεσία εφόσον δεν γίνεται ηλεκτρονικά.

4) Για μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, για μεταφορά σε συγγενείς πρώτου βαθμού αν υπάρχει ανάγκη και για μεταφορά μαθητών.

5) Για μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους του νόμου ή για μετάβαση διαζευγμένων γονέων

6) Για σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο, ή κίνηση με κατοικίδιο έως και 2 άτομα. Αλλά και για μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων.

Από τις 21:00 το βράδυ απαγορεύεται η κυκλοφορία εκτός από λόγους εργασίας, υγείας, ή κατοικίδιο πάντα με βεβαίωση ή SMS.

Αναστέλλονται οι αεροπορικές συνδέσεις με το εξωτερικό και δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Ο υφυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στα σχολεία, δίνοντας συγχαρητήρια στους μαθητές που ανταποκρίθηκαν στα μέτρα και υπενθυμίζοντας γιατί αποφασίστηκε τηλεκπαίδευση για τα λύκεια σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες.

Επιπλέον, ο Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε διευκρινήσεις για το τι θα ισχύσει στις αθλητικές διοργανώσεις στις δύο παραπάνω Περιφέρειες.

Τι είπε για τα σχολεία

Στη συνέχεια ο Νίκος Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως στόχος είναι τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά σε αυτές τις δύο περιοχές, κάτι που έγινε με εξαίρεση τα λύκεια στα οποία θα ισχύει η τηλεκπαίδευση έπειτα από την εισήγηση τον ειδικών.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας εξήγησε ότι αυτή η απόφαση δεν έχει να κάνει με την επιδημιολογική εικόνα των σχολείων, δίνοντας συγχαρητήρια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για τη στάση τους.

Στη συνέχεια ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως στα άτομα που επιτρέπονται σε ένα ταξί στις «κόκκινες» περιοχές μπορεί να είναι παραπάνω από ένα -μαζί με τον οδηγό- αν πρόκειται για ιατρικούς λόγους.

Για παράδειγμα ένας ηλικιωμένος μπορεί να έχει μαζί του ακόμη ένα άτομο ή ένας γονέας να είναι μαζί με το παιδί του.

Παράλληλα, θα επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών ή ακουστικών βαρηκοΐας, μόνο με ραντεβού.

Επίσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας διευκρίνισε ότι στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες, επιτρέπεται μόνο το ντελίβερι.