Αντιδιαβητική αγωγή: Σημαντικά πλεονεκτήματα – Μιλά στο libre ο Πρ. του Ε.ΚΟ.ΜΕ.Ν. Αν. Μελιδώνης

 Αντιδιαβητική αγωγή: Σημαντικά πλεονεκτήματα – Μιλά στο libre ο Πρ. του Ε.ΚΟ.ΜΕ.Ν.  Αν. Μελιδώνης

Ενώ πλέον, η εξάπλωση του Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) συνεχίζεται με εκρηκτική άνοδο, σε σημείο που οδηγεί τους ειδικούς να εκφράζουν έντονη ανησυχία για μία παγκόσμια μεταβολική πανδημία, η ιατρική έρευνα φέρνει νεότερες και πιο φιλικές στον ασθενή θεραπείες, χωρίς την ανάγκη λήψης καθημερινής αγωγής.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Έτσι, πρόσφατα, προστέθηκε μία ακόμα εβδομαδιαία ενέσιμη αγωγή για τη διαχείριση της νόσου, η σεμαγλουτίδη, με εξαιρετικά βελτιωμένα αποτελέσματα από τα αντίστοιχα της προηγούμενης εβδομαδιαίας αγωγής αυτής της κατηγορίας.

  • «Η εβδομαδιαία χορήγηση κάνει το φάρμακο πολύ ελκυστικό. Ο ασθενής μπορεί να ανεχτεί καλύτερα την ενέσιμη θεραπεία και να επωφεληθεί από τη σημαντική αντιδιαβητικής δράσης της», εξηγεί στο libre, o Δρ. Ανδρέας Μελιδώνης, Παθολόγος Διαβητολόγος, Πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου Μεταβολικών Νοσημάτων.

Τα καλά νέα μας έρχονται από το 4ο Συνέδριο του Ελληνικού Κολλεγίου Μεταβολικών Νοσημάτων (Ε.ΚΟ.ΜΕ.Ν.), που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 στο Πόρτο Χέλι, με ατζέντα που αφορούσε όλες τις εξελίξεις για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τα μεταβολικά νοσήματα.

Νέα εβδομαδιαία ενέσιμη αγωγή στην αντιμετώπιση του ΣΔ2

Η σεμαγλουτίδη, που είναι αγωνιστής των υποδοχέων GLP-1, προσφέρει δεδομένα της πλέον υψηλής αντιδιαβητικής αγωγής, καθώς μειώνει έως 1,8% την γλυκοζυλιωμένη Hb και μειώνει το σωματικό βάρος κατά 6,5 kg στη δοσολογία του 1mg/εβδομαδιαίως, με το 30% αυτών στους οποίους χορηγήθηκε να χάνουν τουλάχιστον 10% του σωματικού τους βάρους. Επίσης, η αγωγή αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερη καρδιονεφροπροστατευτική δράση, μειώνοντας σημαντικά κατά 26% τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Για όλους αυτούς τους λόγους η σεμαγλουτίδη στα πλαίσια του θεσμού Prix Galien Awards βραβεύθηκε ως το καλύτερο φαρμακευτικό προϊόν για το 2021.

Αντιδιαβητικές αγωγές εβδομαδιαίας χορήγησης: Υψηλότερη αποτελεσματικότητα και ποσοστό συμμόρφωσης στην αγωγή

«Η νέα εβδομαδιαία ενέσιμη αγωγή για τη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη, η σεμαγλουτίδη, έρχεται να προσθέσει μία ακόμα επιλογή στο χώρο των εβδομαδιαίων αγωγών, όπου ήδη έχουμε εδώ και ένα χρόνο, την ντουλαγλουτίδη», επισημαίνει ο Δρ. Α. Μελιδώνης. «Πρέπει να αναφέρουμε εδώ, για την ιστορία, ότι υπήρχε ήδη μία εβδομαδιαία αγωγή, η εξενατίδη, που βγήκε στην αγορά πριν από 4 χρόνια αλλά δεν είχε μεγάλη ανταπόκριση, καθώς και η προώθηση που έγινε στην αγωγή δε βοήθησε να καταλάβει και ο κόσμος πόσο χρήσιμη ήταν. Όμως, με την έλευση και την κυκλοφορία της ντουλαγλουτίδης, πριν ένα χρόνο, ο κόσμος κατανόησε την αξία και την ευκολία της εβδομαδιαίας αγωγής, γιατί αφενός μεν είχε καλά αποτελέσματα στη μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και στη μείωση του σωματικού βάρους, αλλά το κυριότερο από όλα  ήταν η αποτελεσματικότητα σε συνδυασμό με την ευκολία, δηλαδή τη χορήγηση μια φορά την εβδομάδα, αλλά και τον έξυπνο σχεδιασμό της συσκευής χορήγησης, που επέτρεπε την εύκολη χρήση της, ακόμα και από άτομα που δεν είχαν κάνει ποτέ άλλη ενέσιμη θεραπεία.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι σχεδιάζονται πλέον συσκευές χορήγησης που η πένα που εφαρμόζει στο σώμα δε θυμίζει ένεση.

Η χορήγηση μια φορά την εβδομάδα, χωρίς να χάνουμε σε αποτελεσματικότητα, κάνει αυτές τις θεραπείες πολύ καλά αποδεκτές από την κοινότητα των διαβητικών ασθενών, ενώ αυξάνει το ποσοστό συμμόρφωσης στην αγωγή.

Τελευταία, λοιπόν, εξέλιξη στις εβδομαδιαίες αγωγές -εδώ και ένα μήνα- είναι η σεμαγλουτίδη, που έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και όσον αφορά στη μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και στη μείωση του σωματικού βάρους.

Το άλλο σημαντικό που έδειξαν αυτές οι δύο εβδομαδιαίες εισαγωγές, δηλαδή η ντουλαγλουτιδη και η σεμαγλουτίδη είναι ότι έχουν προστατευτική δράση και για την καρδιά και για τους νεφρούς. Μιλάμε, πλέον, για αγωγές που δεν έχουν μόνο γλυκο-κεντρική δράση, δηλαδή να μειώσουν το σάκχαρο, αλλά έχουν και καρδιοπροστατευτική και νεφροπροστατευτική δράση, πού είναι εξίσου σημαντικές!».

·         Σε τι θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπερέχει η σεμαγλουτίδη από την ντουλαγλουτίδη; Είναι ακόμα μία επιλογή ή φέρνει και κάποιο νέο στη θεραπεία;

«Σίγουρα, είναι επιλογή στην κατεύθυνση της προηγούμενης της ντουλαγλουτίδης Είναι και αυτή αγωνιστής GLP-1. Η διαφορά είναι ότι έχει ακόμα πιο βελτιωμένα δεδομένα: καλύτερη αποτελεσματικότητα στη ρύθμιση του ζαχάρου, καλύτερη αποτελεσματικότητα στην απώλεια σωματικού βάρους και επιβεβαώνει, για ακόμα μία φορά, ότι παρέχει και αυτή καρδιο-νεφροπροστατευτική δράση!», τόνισε ο Δρ Α. Μελιδώνης.

Παρά τις εξελιγμένες αγωγές η ανάγκη πρόληψης παραμένει επιτακτική

Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό του διαβήτη ως σύγχρονη μεταβολική πανδημία. Έτσι η μελέτη ΕΜΕΝΟ (της διαβητολογικής εταιρείας και του Πανεπιστημίου) σε 4398 άτομα πανελλήνια έδειξε επιπολασμό ΣΔ 12% ενώ δεδομένα από τον ΗΔΙΚΑ έδειξαν ότι σε θεραπευτικά πρωτόκολλα ΣΔ είναι το 10% του πληθυσμού. Εάν ληφθεί υπόψη ότι παγκόσμια εκτιμάται ότι το 30 – 40% των ατόμων με διαβήτη δεν γνωρίζουν την νόσο τους τότε ο εκτιμώμενος επιπολασμός ΣΔ είναι πλησίον του 15% του πληθυσμού. Έναντι 3% της συχνότητας του ΣΔ στην 10ετία του’80!!!

«Δεδομένα από την Αμερική -γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε αντίστοιχα στοιχεία- δείχνουν ότι το 35% του πληθυσμού εκεί έχει προδιαβήτη, δηλαδή μία πρόδρομη κατάσταση για την εμφάνιση του διαβήτη. Αν και όπως αναφέραμε, αντίστοιχα δεδομένα δεν έχουμε ακόμα στην Ελλάδα, πιστεύουμε, ωστόσο, ότι ανάλογα κινείται και στη χώρα μας ο κίνδυνος. Με λίγα λόγια, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, έχοντας προδιαβήτη… Από αυτά τα δεδομένα, καταλαβαίνουμε πόσο θα αυξηθεί ακόμα στο άμεσο μέλλον ο επιπολασμός του διαβήτη!», επισημαίνει καταλήγοντας ο Δρ Ανδρέας Μελιδώνης.

Σχετικά Άρθρα