Άνοιγμα αγοράς από Δευτέρα 18/1: Αχνά χαμόγελα σε εμπόρους, τραγωδία στην εστίαση – Οι κανόνες λειτουργίας και οι εξαιρέσεις στο όριο των 2 ωρών

 Άνοιγμα αγοράς από Δευτέρα 18/1: Αχνά χαμόγελα σε εμπόρους, τραγωδία στην εστίαση – Οι κανόνες λειτουργίας και οι εξαιρέσεις στο όριο των 2 ωρών

Από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, το λιανεμπόριο ανοίγει σε όλη τη χώρα με τήρηση των περιορισμών και την αποστολή sms στο 13033. Στις «κόκκινες περιοχές» θα ανοίξουν τα καταστήματα με τη μέθοδο του click away.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, έκανε έκκληση να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα ώστε να μην κλείσουν και πάλι τα καταστήματα.

Ο κύριος Γεωργιάδης, αναφέρθηκε και στη χρονική διάρκεια των SMS. Όπως έγινε γνωστό, οι πολίτες θα μπορούν να στέλνουν τον κωδικό «2» στο 13033 και να βγαίνουν για ψώνια, έχοντας χρονικό όριο δύο ωρών. Σύμφωνα όμως με τον υπουργό Ανάπτυξης, αυτός ο χρονικός «κόφτης» δεν θα ισχύει για τα κομμωτήρια και τις υπηρεσίες που εξυπηρετούν με ραντεβού, αλλά μόνο για το λιανεμπόριο.

«Όταν έχεις στείλει το μήνυμα 2 για ψώνια, μπαίνεις σε όποιο κατάστημα θέλεις, αρκεί να έχει χώρο. Κάθε κατάστημα, με βάση την υπουργική απόφαση που θα εκδώσουμε, θα πρέπει να έχει αναρτήσει στην είσοδο σε εμφανές σημείο τον μέγιστο αριθμό ατόμων που επιτρέπεται να έχουν μέσα με βάση τα τετραγωνικά τους προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των ελεγκτικών αρχών, αλλά να ξέρουν και οι πελάτες», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Όπως επισήμανε «εμείς δε φοβόμαστε για διασπορά του ιού εντός των καταστημάτων. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι επιχειρήσεις θα τηρήσουν τα μέτρα. Η ανησυχία μας είναι να μη υπάρξει συνωστισμός έξω από τα καταστήματα. Για αυτό τον λόγο διευρύναμε και το ωράριο και βάλαμε και την Κυριακή, για να διαμοιράσουμε τον κόσμο σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό εύρος». Συμπλήρωσε δε ότι η κυβέρνηση δε θα περιμένει τους ειδικούς να πει αν αυξήθηκαν τα κρούσματα. «Αν δούμε φαινόμενα συνωστισμού, θα τα κλείνουμε. Θα παρεμβαίνουμε προληπτικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα ανοίγματος των υπόλοιπων δραστηριοτήτων, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι την άλλη εβδομάδα θα ληφθούν αποφάσεις για το κυνήγι και το ψάρεμα, ενώ αποκάλυψε ότι στη χθεσινή του πρόταση προς την Επιτροπή περιλαμβανόταν και η επαναλειτουργία των πρακτορείων ΠΡΟΠΟ, με αυστηρούς κανόνες και κατάλογο πελατών. «Το εισηγήθηκαν γιατί πολλοί συμπολίτες μας εξοφλούν λογαριασμούς στα πρακτορεία ΠΡΟΠΟ και τώρα που είναι κλειστά πηγαίνουν στις τράπεζες. Άρα, η λειτουργία τους θα μπορούσε να αποφορτίσει σε μεγάλο βαθμό και την πίεση στις τράπεζες. Ωστόσο, η Επιτροπή ήθελε λίγο περισσότερο χρόνο για να δώσει άδεια και έχουμε συμφωνήσει να το δούμε στην επόμενη συνεδρίαση την άλλη Παρασκευή».

Σύντομα αναμένεται να λειτουργήσουν και οι σχολές οδηγών, ωστόσο τα γυμναστήρια είναι δύσκολο να ανοίξουν.

Τέλος, αναφέρθηκε στα προληπτικά μέτρα που μπορούν να λάβουν τα καταστήματα, κατά σύσταση των ειδικών, για μεγαλύτερη ασφάλεια. «Θα κρατήσω δύο αιτήματα των ειδικών και θα ζητήσω από τους εμπορικούς συλλόγους να τηρηθούν. Το ένα είναι όσα καταστήματα μπορούν να εγκαταστήσουν τα μηχανήματα απολύμανσης του αέρα και το δεύτερο αν μπορούν οι επιχειρήσεις, ειδικά τις πρώτες μέρες λειτουργίας, να κάνουν στο προσωπικό τους rapid test».

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν:

  • Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως τις 5:00 π.μ.
  • Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
  • Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.
  • Έναρξη λειτουργίας, από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.
  • Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
  • Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.
  • Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησής του.
  • Διάρκεια 2 ωρών κατά οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα (4) άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ. που ίσχυε προηγουμένως).
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας (1) πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
  • Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι οι καταναλωτές μπορούν να πηγαίνουν σε όποιο εμπορικό κατάστημα επιθυμούν μόνο με το SMS, χωρίς να απαιτείται να κλείσουν τηλεφωνικό ραντεβού με το κατάστημα. Ωστόσο, για τα κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, διαιτολογικές υπηρεσίες και τα ΚΤΕΟ οι πελάτες θα προσέρχονται MONO κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων (e-mail, SMS). Φυσικά, θα απαιτείται και σε αυτή την περίπτωση η αποστολή του SMS με τον αριθμό 2.

Χαμόγελα στους εμπόρους απελπισία στην εστίαση

Η είδηση προκάλεσε αισιοδοξία στον κλάδο των εμπόρων. Απ’ την άλλη πλευρά πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η εστίαση θα καθυστερήσει αρκετά εκτός και αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, και μια συνάρτηση που μπαίνει ακόμη είναι πόσο θα έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Την επόμενη Παρασκευή θα γίνει συνάντηση της ΓΣΕΒΕΕ με τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταικούρα περιμένοντας να ακούσουμε για την υλοποίηση μιας πρότασης χρηματοδότησης για την στήριξη της εστίασης.

Ο Φεβρουάριος μπαίνει σε μία λογική επιδότησης ενοικίου, ωστόσο οι αρμόδιοι φορείς υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί και μια χρηματοδότηση γιατί είναι φανερό πως οι επιστρεπτέες προκαταβολές δεν φτάνουν.

Μάλιστα η ΣΣΕΒΕΕ επαναφέρει το αίτημα των μικρομεσαίων για κούρεμα χρεών λέγοντας ότι «είναι εκ των ων ουκ άνευ πλέον γιατί το ιδιωτικό χρέος που γεννήθηκε μέσα στον κορωνοϊό δεν μπορεί να καλυφθεί όταν συνυπολογιστεί και το χρέος που προϋφίσταται. Μιλάμε για ένα ιδιωτικό χρέος ύψους 200 δισεκατομμυρίων από την προηγούμενη δεκαετία και σε αυτό έρχεται να προστεθεί ένα χρέος της τάξεως των 20 με 25 δισ. ευρώ. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει».

Ήδη υπάρχουν τα πρώτα λουκέτα. Περίπου 30 με 40 επιχειρήσεις εστίασης στο Κολωνάκι έκλεισαν, στο Γκάζι μια στις πέντε επίσης, στη Θεσσαλονίκη περίπου 40 επιχειρήσεις, το ίδιο γίνεται στην παλιά πόλη της Ρόδου και στα Χανιά ενώ το πραγματικό πρόβλημα θα φανεί στην.

Σχετικά Άρθρα