Ανοιχτό το φιάσκο παρά την άτακτη υποχώρηση – Ο Βρούτσης, ο Γεωργιάδης και… ο ανασχηματισμός

 Ανοιχτό το φιάσκο παρά την άτακτη υποχώρηση – Ο Βρούτσης, ο Γεωργιάδης και… ο ανασχηματισμός

Ήταν, χωρίς αμφιβολία, το ισχυρότερο πλήγμα που δέχθηκε το κυβερνητικό «καράβι» από την ημέρα των εκλογών. Το αν έχει κλείσει δε, ή όχι, τούτο θα διερευνηθεί τις επόμενες ημέρες, στις επόμενες κινήσεις της αντιπολίτευσης, πιθανώς όμως και στον επόμενο ανασχηματισμό. Και ήταν το ισχυρότερο πλήγμα, γιατί -εν αντιθέσει με την υπόθεση Διαματάρη- η ιστορία με την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων ήταν μια κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, με ανάμιξη και υποστήριξη πολλών κυβερνητικών παραγόντων,  έως και την τελευταία στιγμή. Με άλλα λόγια, ο Γιάννης Βρούτσης εμπνεύσθηκε, η κυβέρνηση όμως εκτέλεσε.

Για όσους είχαν καθαρά γυαλιά, η σύλληψη για το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης ήταν προβληματική εξ αρχής: Γιατί δεν δίνεται απευθείας στους επιστήμονες το έκτακτο οικονομικό βοήθημα όπως και στους υπόλοιπους εργαζόμενους, ποιες είναι οι εταιρείες που θα τους… κατάρτιζαν, οι συνοπτικές διαδικασίες ελέγχου της «ύλης», ήταν μερικά από τα -εύλογα- ερωτήματα.

Υπήρχε, δηλαδή, η αίσθηση ότι η συγκεκριμένη οδός ενίσχυσης του εισοδήματος των επιστημόνων δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να στηριχθούν κάποιοι φορείς αξιολόγησης. Όταν όμως τα λάθη μετάφρασης (…) έγιναν ανέκδοτο στο στόμα κάθε πολίτη, η προσβολή έγινε ακόμη μεγαλύτερη για τους ανθρώπους που πέρασαν κάποια χρόνια στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα. Και η προσβολή αυτή μάλλον δεν μπορεί να σβήσει ούτε με την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης.

Όλα αυτά γίνονταν αντιληπτά, ασφαλώς, από τα ραντάρ του Μεγάρου Μαξίμου, που δίσταζε, ωστόσο, να πάρει αποφάσεις. Όταν όμως άρχισαν να τίθενται θέματα ηθικής για κυβερνητικούς αξιωματούχους, ήταν σαφές πως η τηλεκατάρτιση δεν ήταν υπερασπίσιμη, ότι κάθε μέρα που το πρόγραμμα θα παρέμενε εν ισχύι, θα είχε κόστος για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Έτσι φθάσαμε στην ακύρωση του σχετικού προγράμματος, όπως από το πρωί της χθεσινής ημέρας είχε προϊδεάσει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η νέα γραμμή άμυνας της κυβέρνησης να συμπυκνώνεται, αμήχανα ασφαλώς, σε τρία σημεία:

  • ότι ο πρωθυπουργός πήρε πάνω του το θέμα και διόρθωσε το λάθος,
  • ότι οι 180.000 επιστήμονες θα πάρουν το επίδομα χωρίς προϋποθέσεις,
  • ότι οι έξι πλατφόρμες ΚΕΚ δεν θα δουν ευρώ στο λογαριασμό τους (για το τελευταίο πάντως, είναι προφανές ότι δεν αρκεί μια διαρροή…).

Η υπόθεση όμως κλείνει εδώ; Σίγουρα όχι. Όχι μόνο γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση υπόσχεται ότι θα το κρατήσει «ζεστό» το θέμα επιμένοντας στην αποπομπή Βρούτση (με την κυβέρνηση να αντιτείνει ότι θα εστιάσει τα πυρά της στο πώς λειτουργούσαν τα ΚΕΚ επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ).

Αλλά, και γιατί, όπως σημειώνει στη στήλη του στα «Νέα» σήμερα ο Γιώργος Παπαχρήστος, «το κεφάλι του Βρούτση φυσικά δεν ανακοίνωσε (σ.σ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης) ότι θα του το πάρει, αλλά θα του το πάρει, εγγυημένα πράγματα…». Με τον αρθρογράφο να υιοθετεί σημειωτέον το ρεπορτάζ του “documentonews”, σημειώνοντας ότι όταν εκείνος (ο Γ. Παπαχρήστος δηλαδή) υπερασπιζόταν το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης δεν είχε υπόψη του ότι« ο υπουργός Βρούτσης θα είχε στο υπουργείο του σύμβουλο με ΚΕΚ, και εκείνη με τη σειρά της θα είχε συμπήξει με άλλους δύο ιδιοκτήτες ΚΕΚ, εταιρείες οι οποίες θα διαχειρίζονταν μία έως τρεις πλατφόρμες τηλεκατάρτισης –όγκος δουλειάς καμιά 30αριά εκατομμύρια και βάλε».

Επιπλέον, η υπόθεση δεν κλείνει εδώ γιατί το πρόγραμμα μπορεί να είχε την υπογραφή Βρούτση, είχε όμως και την υποστήριξη του Άδωνι Γεωργιάδη (με τη γνωστή θέρμη…) ακόμη και χθες, λίγες ώρες, πριν την κατάργησή του. Εξ ου και το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Δημοκρατία» ζητά να φύγει ο «βαρύτατα εκτεθειμένος» υπουργός Εργασίας που «δεν έχει την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί». Αλλά κάνει όμως λόγο και για «διασυρμό» του υπουργού Ανάπτυξης, που «τα έβλεπε όλα… καλά». Και μπορεί ο Βρούτσης να μην είναι Διαματάρης, σε κάθε περίπτωση η σημερινή ενημέρωση από τον Στέλιο Πέτσα αποκτά τεράστιο ενδιαφέρον.

Τελευταίο ερώτημα: Το χάσμα που άνοιξε μεταξύ κυβέρνησης και μεσαίας τάξης έχει κλείσει; Αυτό θα φανεί στη συνέχεια με το λογαριασμό να βγαίνει στις κάλπες. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα πάνω από τις ευρωκάλπες, ότι «ο συνταξιούχος πρέπει να ξέρει πως η σύνταξή του θα είναι στο ψηφοδέλτιο που θα πάρει την Κυριακή και θα βάλει στην κάλπη», είναι γνωστό ότι δεν βοήθησε και πολύ το κόμμα του…

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα