• 16 Οκτωβρίου, 2021

Ανακοινώσεις για την 3η δόση: Μόνο με εμβόλιο mRNA, χωρίς υποχρεωτικότητα

 Ανακοινώσεις για την 3η δόση: Μόνο με εμβόλιο mRNA, χωρίς υποχρεωτικότητα

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης και η 3η δόση θα είναι με σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού καθώς δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η υποχρεωτικότητα. Ήδη, όπως έχει γίνει γνωστό κλείνονται ραντεβού για την τρίτη δόση και μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περίπου 10.000 άνθρωποι.

Ήδη έχουν προηγηθεί οι ασθενείς υπό ανοσοκατασταλτική αγωγή με την πλατφόρμα να έχει ανοίξει από τις 14 Σεπτεμβρίου. Ακολουθούν τα άτομα που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί, μετά την θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που εξέτασε τα επιστημονικά δεδομένα.

Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι με mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού, δυο δόσεις εμβολίου AstraZeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

  • «Οι επιστήμονες ξεχωρίζουν την τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους-άνω των 80- όπου φαίνεται ότι δεν είναι αναμνηστικός εμβολιασμός, αλλά ενίσχυση της ανοσίας, διότι δεν απάντησαν πολύ καλά στις πρώτες δόσεις λόγω ανοσοκαταστολής και λόγω ηλικίας», αυτό τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης για την τρίτη δόση σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου για λοίμωξη.

Ανάγκη να λάβουν τρίτη δόση εμβολίου προκύπτει και για τους άνω των 60 ετών, καθώς σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται και από την ηλικία. Με άλλα λόγια όσο πιο μεγάλος είναι κάποιος στην ηλικία και έχει περάσει πολύς χρόνος από την δεύτερη δόση τόσο πιο πολύ είναι ευαίσθητος απέναντι στον ιό. Πάντως, και σε αυτή την περίπτωση οι ηλικίες αυτές έχουν πολύ μικρές πιθανότητες να νοσήσουν και να πεθάνουν.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή κατηγορία καθώς, από την μια έχουν ιστορικό έκθεσης στον κορονοϊό και από την άλλη είναι από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν. Έτσι, όπως ανέφερε και η κα Παπαευαγγέλου:

  • «Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την μετάδοση του ιού στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και για την αποφυγή αποδυνάμωσης του συστήματος υγείας που μπορεί να προκύψει εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών νοσήσει».

Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι ότι πρέπει άμεσα να χορηγηθεί η 3η δόση στον γενικό πληθυσμό. Το έχει εκφράσει άλλωστε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέγοντας ότι είναι προτιμότερο οι φτωχές χώρες να πάρουν εμβόλια και να θωρακιστούν παρά να χορηγηθεί η αναμνηστική δόση στις χώρες που υπάρχει ήδη μεγάλο ποσοστό ανοσίας.