Τι γνωρίζουμε για τα θύματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα

 Τι γνωρίζουμε για τα θύματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα

«Δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι οι λίγοι μέχρι σήμερα συνάνθρωποί μας που έχουν χάσει τη ζωή τους μετά από νόσηση με κοροναϊό με παραλλαγή Όμικρον, στη συντριπτική τους πλειονότητα αφορούν σε υπερήλικες και σε άτομα με πολλές συννοσηρότητες», ανέφερε στη χτεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Το δεδομένο αυτό, που για πρώτη φορά ακούστηκε επίσημα στην ενημέρωση –καθώς μέχρι πρόσφατα μας είχε γίνει γνωστός μόνο ένας θάνατος που σχετίζεται με την Όμικρον στη χώρα– δεν έμεινε ασχολίαστο, αλλά ζητήθηκαν από την κα Παπαευαγγέλου περισσότερα στοιχεία, καθώς και για το προφίλ των εισαγωγών με τη μετάλλαξη Όμικρον στα νοσοκομεία, δηλαδή πόσοι ασθενείς είναι εμβολιασμένοι, πόσοι ανεμβολίαστοιπόσοι βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με Όμικρον.

Σχετικά με τους άτυχους συνανθρώπους μας που κατέληξαν λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, η κα Παπαευαγγέλου δεν έδωσε ακριβή αριθμό, διευκρίνισε, ωστόσο ότι: «Είναι άνθρωποι, μας έδειξαν κάποια στοιχεία από τον ΕΟΔΥ σήμερα, δεν θυμάμαι τα νούμερα να σας τα πω ακριβώς, αλλά ήταν πάνω από 90% άνθρωποι πολύ μεγάλης ηλικίας».

Στο σημείο αυτό, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, πρόσθεσε ότι: «Ο μεγαλύτερος σε ηλικία άνθρωπος που χάσαμε χθες, δηλαδή στους θανάτους που καταγράφονται σήμερα, ήταν 104 ετών. Και είχαμε πάρα πολλούς ανθρώπους, πάνω από τους μισούς, που ήταν πάνω από τα 80. Είναι άνθρωποι εύθραυστοι και είναι εύκολο, δυστυχώς, με οποιαδήποτε λοίμωξη, με μια απλή γρίπη, με ένα απλό κρυολόγημα με δεδομένο την ηλικία και συνυπάρχοντα νοσήματα να καταλήξουν.

Οι περισσότεροι είναι σε θαλάμους, όχι διασωληνωμένοι και είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, ανεμβολίαστοι, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Δηλαδή, με τρεις δόσεις είχαμε 14 άτομα που είχαν πολλά άλλα συνυπάρχοντα νοσήματαΌλοι οι άλλοι θάνατοι είναι είτε ανεμβολίαστοι, είτε εμβολιασμένοι με δυο δόσεις πολύ καιρό πριν».

Αναφορικά με τους θανάτους που αφορούν στην παραλλαγή Όμικρονη κα Γκάγκα εξήγησε ότι: «Δεν γίνεται δειγματοληπτική ανάλυση για την Όμικρον σε όλους τους θανάτους. Και στην πραγματικότητα, η αντιμετώπιση είναι η ίδια. Οπότε ο λόγος που κάνουμε δειγματοληψία είναι για να ξέρουμε περίπου πού είμαστε, αλλά δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να ξέρουμε αν είναι Όμικρον ή Δέλτα. Έχει σημασία να παρακολουθούμε τη σοβαρότητα της νόσου και να την αντιμετωπίζουμε ανάλογα».

Πρόσθεσε, επίσης, για να καταδείξει πόσο λιγότερο νοσογόνος είναι η μετάλλαξη Όμικρον: «Με τα 20.000 κρούσματα έχουμε τόσες εισαγωγές όσες είχαμε με τα 3.000. Έχουμε πολύ λιγότερη σοβαρή νόσηση. Αλλά σίγουρα κάποιοι άνθρωποι θα νοσήσουν βαριά».
Και κατέληξε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας: «Αυτό που βλέπουμε καθημερινά είναι ότι κινδυνεύουν οι άνθρωποι που είναι ανεμβολίαστοι και πάνω από τα 60. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε. Είναι πολύ σημαντικό για να προφυλαχτούμε».

«Η Όμικρον δεν είναι κοινό κρυολόγημα…»

Μεταξύ των στοιχείων που έδωσε, γενικότερα, κατά την ενημέρωση η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον, αξίζει να αναφέρουμε τα εξής:

·         Τις τελευταίες ημέρες, βλέπουμε μία μείωση στις νέες εισαγωγές κατά 12%, πιθανότατα και λόγω της σταδιακής επικράτησης της Όμικρον σε όλη τη χώρα.

·         Μία ήπια αλλά σταθερή αποκλιμάκωση παρατηρείται και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών.

·         Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, σταδιακά παρατηρείται αύξηση των νέων νοσηλειών που οφείλονται σε μόλυνση από την παραλλαγή Όμικρον. Χαρακτηριστικά, ενώ οι οφειλόμενες στην Όμικρον νοσηλείες αφορούσαν σε μόλις 40% των νέων εισαγωγών στις αρχές του μήνα, στις αρχές του έτους, σήμερα 8 στους 10 ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο νοσούν από Όμικρον.

·         Ακόμα και στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, όπου μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα το 60% των νέων εισαγωγών αφορούσε σε ασθενείς που νοσούν από Δέλτα, σήμερα αυτό έχει αλλάξει.

·         Η παραλλαγή Όμικρον όντως αφορά ένα στέλεχος του ιού που προκαλεί ηπιότερη νόσο τόσο σε ενήλικες όσο και στα παιδιά.

·         Η νόσος που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού δεν είναι κοινό κρυολόγημα. Και επομένως κάποιοι συμπολίτες μας, ιδιαίτερα οι ανεμβολίαστοι μεγαλύτερης ηλικίας, θα νοσήσουν σοβαρά και θα χρειαστεί να νοσηλευτούν αλλά και θα κινδυνεύσουν.

·         Προβλέπεται ότι αποκλιμάκωση μέσα στις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες: οι ασθενείς που θα παραμένουν διασωληνωμένοι θα μειωθούν στους 550 με 600 ενώ παράλληλα θα μειωθεί και ο αριθμός των νέων θανάτων.

·         Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η παραλλαγή Όμικρον εμφανίζει σημαντικά υψηλότερη ενδοοικογενειακή μετάδοση αλλά και αυξημένη συχνότητα επαναμολύνσεων, τόσο σε εμβολιασμένους όσο και σε ανθρώπους που νόσησαν από κοροναϊό στο παρελθόν.

·         Λόγω της προτίμησης του ιού να προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό, προκαλεί ηπιότερη νόσο με λιγότερες νοσηλείες.

·         Δεν είναι δικαιολογία να μην κάνουμε το εμβόλιο γιατί έχουμε ήπια νόσο.

Σχετικά Άρθρα