Τριπλός αιφνιδιασμός Τσίπρα: Κλιμάκωση της στρατηγικής εκλογών – “Φραγμός” στην εσωστρέφεια, ρίχνει το γάντι σε Ανδρουλάκη

 Τριπλός αιφνιδιασμός Τσίπρα: Κλιμάκωση της στρατηγικής εκλογών – “Φραγμός” στην εσωστρέφεια, ρίχνει το γάντι σε Ανδρουλάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας από τη συζήτηση του προϋπολογισμού μέχρι και χθες που κατέθεσε την πρόταση μομφής αποδεικνύει ότι δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει τα πράγματα να εξελίσσονται σε βάρος του δικού πολιτικού κεφαλαίου. Τόσο απέναντι στον βασικό του πολιτικό αντίπαλο όσο όμως και απέναντι στο ίδιο του κόμμα πλέον επιχειρεί να είναι εκείνος που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων υιοθετώντας τις προτροπές συνεργατών και υποστηρικτών του να «καθαρίσει» το τοπίο στην κεντροαριστερά και στο ΣΥΡΙΖΑ.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Ο αιφνιδιασμός της πρότασης δυσπιστίας ήταν η τρίτη πράξη στο ξεδίπλωμα της στρατηγικής του πρώην πρωθυπουργού μέσα σε ένα μήνα στο πλαίσιο της ξεκάθαρης στρατηγικής του να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις και να ανατρέψει την καθηλωμένη εικόνα του, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές του 19 μέχρι και σήμερα.

  • Ο πρώτος αιφνιδιασμός εναντίον της κυβέρνηση ήταν στη συζήτηση του προϋπολογισμού όταν ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ευθέως εκλογές για πρώτη φορά από το βήμα της Βουλής αιφνιδιάζοντας τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση. Οποιαδήποτε σκέψη για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας σε εκείνη τη συγκυρία θα ήταν ατελέσφορη στην πράξη.

Αυτή τη φορά η κακοκαιρία και το «θάψιμο του επιτελικού κράτους στο χιόνι» και με την «τηλεπερσόνα» Μένιο Φουρθιώτη να ρίχνει βαριά σκιά στο στενό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχασαν τώρα ένα βασικό στοιχείο «υπεροχής» για κάθε κυβέρνηση, που δεν είναι άλλο από την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Πιο κοντά οι εκλογές

Το ηθικό φορτίο σε αυτή την τριήμερη συζήτηση που ακολουθήσει θα είναι μεγάλο στις πλάτες του ίδιου του Πρωθυπουργού ο οποίος θα έχει να απολογηθεί στον Αλέξη Τσίπρα για υπουργούς που δεν καρατόμησε για την αδράνεια στην αντιμετώπιση της προαναγγελθείσας κακοκαιρίας και για τις σχέσεις του κ. Γεραπετρίτη με τον υπόδικο εκδότη και πανελίστα, με τον δεύτερο να εμφανίζεται από τα γραπτά μηνύματα που δίνει στη δημοσιότητα ακόμη και εν μέσω χιονοθύελλας να διορθώνει και να υπαγορεύει νομοσχέδια με τον πρώτο να έχει επιφορτίσει τρεις τουλάχιστον υπουργούς με τα προβλήματα του τηλεπαρουσιαστή.

Σε κάθε περίπτωση η αμήχανη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου και της κυβέρνησης φάνηκε και από το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου με την απάντησή του κ. Οικονόμου υιοθετεί εξ αντανακλάσεως την ατζέντα εκλογών που επιχειρεί να επιβάλλει ο κ. Τσίπρας.

  • Οι πολίτες θα έχουν την «ευκαιρία να συγκρίνουν» είπε ο κ. Οικονόμου και αυτό αν δεν είναι η επαναφορά της βασικής στρατηγικής των εκλογών του 2019 με το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, αντικειμενικά είναι μια συζήτηση προεκλογικού χαρακτήρα καθώς βάζει σε κανάλι διλήμματος τους πολίτες.

Γιατί όταν τίθεται στη δημόσια συζήτηση το ερώτημα και μάλιστα από την ίδια την κυβέρνηση και μάλιστα εν είδη κυβερνητικού απολογισμού, αυτό κάποια στιγμή θα πρέπει να απαντηθεί από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους. Και το ερώτημα δεν μπορεί πλεον να σέρνεται για πολύ.

Μυστικότητα

Οι κινήσεις του πλέον μοιάζουν περισσότερο με αντάρτικο και ο ίδιος κινείται σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας ακόμη και από τους πολύ στενούς του συνεργάτες. Η οποιαδήποτε διαρροή στον Τύπο ή στους αντιπάλους του έχει αποδειχθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν επιζήμια και επικοινωνιακά και σε πρακτικό αποτέλεσμα.

Η πανωλεθρία του επιτελικού κράτους, η απογύμνωση της αριστείας των υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και το δράμα των πολιτών σε Αττική Οδό και σε όλη την Αττική είτε εγκλωβίστηκαν στους δρόμους είτε μένουν ακόμη χωρίς ρεύμα για 5η ημέρα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Η μομφή στην κυβέρνηση εντάσσεται στη στρατηγική εκλογών τις οποίες ζητά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σε αυτή τη συγκυρία με την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό «εξαφανισμένο» και το επικοινωνιακό επιτελείο να έχει σχεδόν παραλύσει δεν υπήρχε κανένα περιθώριο κωλυσιεργίας ούτε φυσικά και αναβολής του έσχατου όπλου που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση στα χέρια της.

Ο κ. Τσίπρας έλαβε την απόφασή του το βράδυ της Τετάρτης βλέποντας την κυβέρνηση να μην νομιμοποιείται ηθικά πλέον να παίξει το γνωστό παιχνίδι της ωραιοποίησης της κατάστασης που δημιούργησε και σε συνθήκες παρασκηνίου κινητοποίησε την Όλγα Γεροβασίλη η οποία ανέλαβε να συγκαλέσει το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πριν την έναρξη της εξ αναβολής συνεδρίασή της.

Σε συνθήκες ύπνωσης τις οποίες κατάφερε να επιβάλλει σε δημοσιογραφικά γραφεία και πολιτικούς αντιπάλους ο κ. Τσίπρας είχε δεσμεύσει και την αίθουσα της Γερουσίας ώστε να μην  κινήσει υποψίες ότι θα έκανε το ελιγμό και πριν ανέβει στο δεύτερο όροφο του κοινοβουλίου έστριψε για την ολομέλεια οπου θα άρχιζε η συζήτηση και ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν επιστρέψει από τις αποκλεισμένες περιφέρειές τους ειδοποιήθηκαν αφού ο κ. Τσίπρας ζήτησε εκτάκτως το λόγο και πολύ γρήγορα γέμισαν την αίθουσα της ολομέλειας με αποτέλεσμα η πρόταση δυσπιστίας να παίρνει πανηγυρικό χαρακτήρα μπροστά στους σαστισμένους βουλευτές και υπουργούς της κυβέρνησης.

Δεύτερος αιφνιδιασμός

Η πρόταση μομφής ήταν ο δεύτερος αιφνιδιασμός του κ. Τσίπρα ακόμη και για το ίδιο του το κόμμα. Η πρώτη ήταν μόλις πριν από δέκα ημέρες όταν ο κ. Τσίπρας στη συνεδρίαση του πολιτικού Συμβουλίου επιχειρούσε τον πρώτο μεγάλο αιφνιδιασμό με την κατάθεση της πρότασής του ενόψει Συνεδρίου για εκλογή όχι μόνο του προέδρου αλλά και των μελών της ΚΕ από τη βάση των οργανωμένων μελών με κάλπες σε όλη τη χώρα.

Κανείς δεν γνώριζε το σχέδιό του, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας πλέον έχει πάρει τις αποφάσεις του να συγκρουστεί με όλους αλλάζοντας τα πάντα στο κόμμα και μάλιστα μέσα από τις ίδιες τις διαδικασίες του κόμματος. Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας επιχειρεί μέσα στο γήπεδο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είτε να καθαρίσει τις σχέσεις του με την Ομπρέλα και την παλιά φρουρά και μάλιστα μέσα από το ισχύον καταστατικό του κόμματος.

  • Η αναμέτρηση θα είναι δύσκολη αλλά η πορεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μονόδρομος για να μην εξανεμίσει το κεφάλαιό του.

Ήταν μια ακόμη «νίκη» στην εσωκομματική σκακιέρα με τον ίδιο πλέον να έχει αντιληφθεί, όπως έπραξε και κατά την προηγούμενη εκλογική περίοδο ότι ο ίδιος είναι το ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό πλέον και υπό τις προτροπές των προεδρικών του κόμματος ο κ. Τσίπρας το τραβά και πάλι προκειμένου να επιβάλλει σε συνθήκες εκλογών τις θέσεις του στο κόμμα.

Γιατί θα είναι άλλος ο χαρακτήρας του Συνεδρίου σε συνθήκες προεκλογικές και άλλος σε συνθήκες νηνεμίας και προετοιμασίας για ένα πιο «ανέμελο» καλοκαίρι.

Σάστισμα

Η κίνησή του αναμφίβολα έβαλε για πρώτη πάντως δύσκολα στον νέο παίχτη της κεντροαριστεράς.

Στη Χαριλάου Τρικούπη προκλήθηκε συναγερμός από τον αιφνιδιασμό Τσίπρα. Όσο αυτονόητη ήταν η υπερψήφιση της πρότασης μομφής στην κυβέρνηση για ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, άλλο τόσο όμως αδιανόητη είναι για μεγάλη μερίδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να ταυτιστεί με την Κουμουνδούρου και σε ένα κλίμα αντι-Δεξιού ή αντι-ΝΔ μετώπου.

  • Το ναι Ανδρουλάκη στην πρόταση μομφής αλλά όχι σε εκλογές έδωσε νέες λαβές σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορήσουν και τη νέα ηγεσία για επαμφοτερίζουσα στάση. Ήταν μια δύσκολη απόφαση και η εμφάνιση του νέου αρχηγού του ΚΙΝΑΛ δεν φαίνεται να έπεισε.

Μάλιστα η επίκληση της πανδημίας δεν μπορεί να θεωρείται ικανό επιχείρημα για να μην διεξαχθούν πρόωρες εκλογές καθώς ήδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο με τις κάλπες να στήνονται εν μέσω υγειονομικής κρίσης με τις εκλογές μάλιστα να δρομολογούν ακόμη και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, όπως στην Πορτογαλία.

Ήδη πάντως η απουσία του κ. Ανδρουλάκη από την ολομέλεια σε αυτή την πρώτη μεγάλη σύγκρουση της χρονιάς σχολιάζεται έντονα και ήδη τα σενάρια των μετεκλογικών συνεργασιών άρχισαν να φουντώνουν και πάλι σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ.

Και ακόμη δεν έχει καθαρά από τον κ. Τσίπρα το δίλημμα της κάλπης για την παραμονής της Δεξιάς στην εξουσία. 

Σχετικά Άρθρα