Κοινωνικός εφιάλτης η οικονομία: Το 62% φοβάται επιδείνωση-Σε χειρότερη κατάσταση το 38% σε σύγκριση με τον Μάϊο- Μήνυμα στην κυβέρνηση

 Κοινωνικός εφιάλτης η οικονομία: Το 62% φοβάται επιδείνωση-Σε χειρότερη κατάσταση το 38% σε σύγκριση με τον Μάϊο- Μήνυμα στην κυβέρνηση

Ανήσυχοι για την οικονομική τους κατάσταση και πιο αυστηροί προς την κυβέρνηση οι πολίτες: “Γράμμα” στέλνει η κοινωνία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως πολύ καθαρά προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής».

«Από τα δύσκολα της πανδημίας στα δυσκολότερα της οικονομίας» τιτλοφορείται η ανάλυση της μέτρησης από την εφημερίδα και τον Άγγελο Κωβαίο, που σημειώνουν: «’Μέχρι εδώ καλά, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα’» –και οι αριθμοί είναι εντελώς επιβεβαιωτικοί.

Κυρίαρχο στοιχείο στις απαντήσεις είναι πλέον η αγωνία των πολιτών για την οικονομία και την ανεργία, με τις αυθόρμητες αναφορές στην πρώτη να φτάνουν το 40% και στη δεύτερη στο 16%» (η ανησυχία για την πανδημία έχει υποχωρήσει στην τρίτη θέση, στο 14%).

«Ακόμη πιο σαφής είναι η εικόνα στις απαντήσεις που αφορούν την αξιολόγηση της σημερινής οικονομικής κατάστασης», σύμφωνα με την εφημερίδα. «Σε ποσοστό 53% η εκτίμηση είναι αρνητική και μόλις το 15% απαντά θετικά, ενώ ως προς τις προσδοκίες και τις προβλέψεις το 62% θεωρεί ότι θα υπάρξει επιδείνωση και το 15% αναμένει βελτίωση των οικονομικών συνθηκών», σημειώνεται στη σχετική ανάλυση.

Ενδεικτική, άλλωστε, του κλίματος είναι και η αποτίμηση των πολιτών ως προς την προσωπική τους κατάσταση, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Το 38% απαντά ότι βρίσκεται σε χειρότερη θέση, ενώ έχουν μειωθεί ελαφρώς στο 22% εκείνοι που θεωρούν ότι βρίσκονται σε καλύτερη (από 24% τον Μάιο).

Το δημοσίευμα κάνει ένα βήμα πιο πέρα σημειώνοντας ότι «από τις αξιολογικές κρίσεις του κυβερνητικού έργου γίνεται φανερό ότι ξεκινά μια πολιτική περίοδος όπου η ικανοποίηση των πολιτών θα συναρτάται ολοένα και στενότερα από τα αποτελέσματα και την επαλήθευση των προσδοκιών, και όχι από μια αόριστη θετική εντύπωση των πρώτων μηνών της διακυβέρνησης.

Υπό το πρίσμα αυτό οι θετικές αποτιμήσεις για το έργο της κυβέρνησης παραμένουν μεν σε υψηλό επίπεδο (55%), παρουσιάζουν όμως μια κάμψη οκτώ μονάδων σε σχέση με το Μάιο.

Αντίστοιχη μείωση πέντε μονάδων εμφανίζεται και στην αξιολόγηση του πρωθυπουργού, η οποία είναι θετική κατά το 63% των ερωτηθέντων», ενώ «παρά τη μερική υποχώρηση της θετικής αποτίμησης του κυβερνητικού έργου, αξιοσημείωτο εύρημα της έρευνας είναι η αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κερδίσει έδαφος: οι αρνητικές επιπτώσεις για τις επιδόσεις της αυξάνονται στο 72% (έναντι 69% τον Μάιο)».

Ισχυρά «χαρτιά» για την κυβέρνηση είναι η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, όταν αρνητική είναι η αξιολόγηση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών στους τομείς της παιδείας, του μεταναστευτικού, της αντιμετώπισης της διαφθοράς, τα εργασιακά και, τέλος, το Μακεδονικό.

Οκτώ στους δέκα (82%) τάσσονται κατά των πρόωρων εκλογών και μόλις 5% υπέρ, ενώ στην πρόθεση ψήφου απώλειες καταγράφουν τα δύο μεγάλα κόμματα: Η ΝΔ είναι στο 37,7% (από 40,3% τον Μάιο), ο ΣΥΡΙΖΑ οριακά κάτω από τη γραμμή του 20%, στο 19,3% (από 20,9%). Στα αξιοσημείωτα επίσης ότι το ΚΚΕ …σκαρφαλώνει στη τρίτη θέση με 5,7%, την ώρα που το Κίνημα Αλλαγής παραμένει σταθερό στο 5,2%.

Νίκος Παπαδημητρίου

Το Βήμα
Το πρωτοσέλιδο του “Βήματος”

Σχετικά Άρθρα