Σπάνιο φαινόμενο: 4,8 Ρίχτερ έθεσαν σε επιφυλακή τη Νέα Υόρκη και προκάλεσαν ανησυχία στους κατοίκους

 Σπάνιο φαινόμενο: 4,8 Ρίχτερ έθεσαν σε επιφυλακή τη Νέα Υόρκη και προκάλεσαν ανησυχία στους κατοίκους

Ο σεισμός επηρέασε τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες στις 10:23 π.μ. της Παρασκευής, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο, προκαλώντας δονήσεις από τη Φιλαδέλφεια έως τη Βοστώνη και ταρακουνώντας κτίρια στο Μανχάταν, όπως επίσης και σε άλλες πολιτείες. Το USGS ανέφερε ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν στο Λίβανο του Νιου Τζέρσεϊ, περίπου 50 μίλια δυτικά της Νέας Υόρκης, όπου ταρακούνησε για τα καλά τους κατοίκους οι οποίοι έσπευσαν να βγουν από σπίτια, καταστήματα, γραφεία και εστιατόρια στους δρόμους, με το έδαφος να τρέμει.

Ο σεισμός, όπως σημειώνουν οι New York Times, σημειώθηκε στο σύστημα ρηγμάτων Ramapo, το οποίο διαθέτει βραχίονες στα βόρεια Απαλάχια Όρη στη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ και την Πενσυλβάνια.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο προσδιόρισε το μέγεθός του στα 4,8 Ρίχτερ – αρκετά μεγάλο για το σύστημα των ρηγμάτων αυτών, σύμφωνα με τον Folarin Kolawole, γεωλόγο στο Lamont-Doherty Earth Observatory του Πανεπιστημίου Κολούμπια, το οποίο βρίσκεται στο Palisades της Νέας Υόρκης.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Robert Thorson, καθηγητής γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, δήλωσε ότι ο σεισμός προήλθε από τη συνεχή συμπίεση του σκληρού, εύθραυστου φλοιού της γης στο Νιου Τζέρσεϊ, σύμφωνα με το AP.

“Είναι σαν να έχεις ένα μεγάλο κομμάτι πάγου σε μια μέγγενη, και απλά σιγά-σιγά ανεβάζεις τη μέγγενη”, είπε. “Στο τέλος, θα έχεις κάποιο τρίξιμο σε αυτό”.

Το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι δεν είχε αναφορές για ζημιές από τον σεισμό, αλλά οι σειρήνες ακούγονταν σε όλη την πόλη.

Μάλιστα, αρκετά ήταν και τα αεροδρόμια της ανατολικής ακτής που σταμάτησαν την εναέρια κυκλοφορία αμέσως μετά τον σεισμό.

Ο δήμαρχος Έρικ Άνταμς, ανέφερε σε δήλωσή του το πρωί της Παρασκευής ότι η πόλη της Νέας Υόρκης δεν είχε μέχρι στιγμής αναφορές για “σημαντικές επιπτώσεις ή τραυματισμούς”. Είπε ότι η πόλη θα συνεχίσει τις επιθεωρήσεις των κρίσιμων υποδομών.

Αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Άνταμς είπε ότι οι Νεοϋορκέζοι πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να σημειωθούν μετασεισμοί, αν και ένας κορυφαίος αξιωματούχος έκτακτης ανάγκης της πόλης δήλωσε ότι η πιθανότητα είναι “χαμηλή”.

“Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης θα πρέπει να συνεχίσουν κανονικά την ημέρα τους”, δήλωσε στη συνέχεια.

Όσον αφορά στα σχολεία, αφού ξεκαθαρίστηκε πως όλοι οι μαθητές είναι ασφαλείς, οι γονείς ενημερώθηκαν πως δεν υπάρχει ανάγκη να παραλάβουν νωρίτερα τα παιδιά τους και πως αυτά θα σχολάσουν κανονικά.

Αξιωματούχοι της Πολιτείας της Νέας Υόρκης στο Όλμπανι δήλωσαν ότι είχαν έρθει σε επαφή με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις σε όλη την πολιτεία, χωρίς να υπάρχουν αναφορές για ζημιές, εκτός από μια διαρροή αερίου στην κομητεία Ρόκλαντ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε με τον κυβερνήτη Φιλ Μέρφι του Νιου Τζέρσεϊ και του είπε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε επαφή με πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους και θα παράσχει βοήθεια, αν χρειαστεί.

  • Οι μετασεισμοί είναι συνηθισμένοι μετά από μια σεισμική δόνηση κι έτσι οι αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης προειδοποίησαν τους κατοίκους να είναι προετοιμασμένοι γι’ αυτούς. Ωστόσο, η πιθανότητα εκδήλωσης κάποιου μεγαλύτερου κρίνεται ιδιαίτερα χαμηλή.

Ένας μετασεισμός μεγέθους 2,0 βαθμών – πιθανότατα πολύ αδύναμος για να γίνει αισθητός από πολλούς – σημειώθηκε κοντά στο Bedminster του Νιου Τζέρσεϊ αργά το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με την USGS, και ενδέχεται να σημειωθούν και άλλοι μικροί. Σύμφωνα με πρόβλεψη της υπηρεσίας, υπάρχει περίπου 3% πιθανότητα για έναν μεγαλύτερο μετασεισμό.

Μικρή χαρακτήρισε την πιθανότητα μετασεισμών και ο Επίτροπος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Νέας Υόρκης Ζάκαρι Ίσκολ, όπως μετέδωσε το CNN.

Ο Ίσκολ, ωστόσο, προέτρεψε τους κατοίκους της Νέας Υόρκης να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.

“Εάν βρίσκεστε έξω κατά τη διάρκεια ενός μετασεισμού, παρακαλείστε να μετακινηθείτε σε ανοιχτό χώρο, μακριά από κτίρια, δέντρα και καλώδια ρεύματος. Εάν οδηγείτε, σταματήστε σε ασφαλές σημείο”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή μαζί με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς.

Ο Ίσκολ δήλωσε ότι δεν υπήρξαν σημαντικές επιπτώσεις ή συμβάντα ασφαλείας που σχετίζονται με τον σεισμό και πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης μπορούν να καλέσουν το 311 για να αναφέρουν τυχόν ζημιές.

Ο σεισμός, όπως είπε, προκάλεσε την ενεργοποίηση των ομάδων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της πόλης και ώθησε τους αξιωματούχους να εκδώσουν οδηγίες προς το κοινό.

Ενεργοποιήσαμε τα πρωτόκολλά μας για αυτόν τον σεισμό, αρχίσαμε αμέσως να συντονιζόμαστε με όλους τους εταίρους της πόλης, της πολιτείας, του ομοσπονδιακού κράτους και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Ειδοποιήσεις για το κοινό στάλθηκαν τόσο μέσω του Notify NYC όσο και μέσω του ασύρματου συστήματος συναγερμού έκτακτης ανάγκης”, δήλωσε.

  • Όμως, όπως επισημαίνουν οι New York Timesοι αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης άργησαν να ενημερώσουν τους κατοίκους για τον σεισμό.

Μια ειδοποίηση με ηχητικό μήνυμα εστάλη σε ορισμένους κατοίκους της Νέας Υόρκης στις 11:02 π.μ., σχεδόν 40 λεπτά μετά τον σεισμό.

Ο δήμαρχος έχει δεχθεί επικρίσεις στο παρελθόν για την καθυστερημένη ανταπόκρισή του σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών και του καπνού από πυρκαγιές.

  • Η πόλη της Νέας Υόρκης έχει προσθέσει διατάξεις για την ασφάλεια από σεισμούς στον οικοδομικό της κώδικα το 1995, αλλά τα περισσότερα από τα περίπου 1 εκατομμύριο κτίρια της πόλης είχαν κατασκευαστεί πριν από αυτό.

Η πόλη διαθέτει περισσότερα από 100.000 κτίρια πολλαπλών κατοικιών από άοπλα τούβλα, τα οποία έχουν κατασκευαστεί κυρίως πριν από τη δεκαετία του 1930. Αυτά τα κτίρια έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταρρεύσουν κατά τη διάρκεια ενός ισχυρού σεισμού.

Η τοιχοποιία αυτή δεν μπορεί να λυγίσει κατά τη διάρκεια ενός σεισμού και αντίθετα θα σπάσει ή θα καταρρεύσει. Ένας ισχυρός σεισμός θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση ορισμένων κτιρίων αυτού του τύπου.

Αν και οι σεισμοί δεν είναι τόσο συχνοί γύρω από τη Νέα Υόρκη όσο στην Καλιφόρνια, οι αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης θεωρούν ότι ο κίνδυνος που παρουσιάζουν είναι υψηλός λόγω της πυκνότητας της πόλης και του παλαιού κτιριακού αποθέματος.

Ένας σεισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλου είδους ζημιές, όπως πλημμύρες. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, οι οδηγίες της πόλης συνιστούν τα κτίρια σε παράκτιες περιοχές να έχουν βάση που να επιτρέπει στο νερό να περνάει, έναν πρώτο όροφο σε προβλήτες, για παράδειγμα.

Αλλά επειδή μεγάλο μέρος της παραλιακής ζώνης της πόλης βρίσκεται πάνω σε υγροτόπους ή ερημοτόπους που είναι κάπως ασταθείς, ένας σεισμός θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στα θεμέλια ενός κτιρίου, καθιστώντας το “μη κατοικήσιμο ή μη χρησιμοποιήσιμο”, σύμφωνα με το σχέδιο κινδύνου.

  • Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ αναφέρθηκε σε μια σειρά από συμβουλές για την ασφάλεια των πολιτών, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι στα βορειοανατολικά δεν έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν σεισμούς.

“Εάν υπάρξει μετασεισμός, οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να πέσουν και να καλυφθούν και να κρατηθούν, να πέσουν στο πάτωμα, να καλύψουν το λαιμό τους και να κρατηθούν από κάτι που είναι ανθεκτικό“, είπε.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για κατεστραμμένα κτίρια, αλλά προέτρεψε τους Νεοϋορκέζους να είναι προσεκτικοί γύρω από κτίρια, ειδικά ψηλά κτίρια, αν υπάρξουν μετασεισμοί. “Εάν ακούσετε μετατόπιση ή οποιουσδήποτε θορύβους, ασυνήθιστους θορύβους, βγείτε από το σπίτι σας, βγείτε έξω” πρόσθεσε.

Στη συνέχεια προέτρεψε τους Νεοϋορκέζους να επιθεωρήσουν τα σπίτια τους για ζημιές, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου όλων των τοίχων, των θυρών, των δαπέδων και των παραθύρων και της επιθεώρησης των γραμμών νερού και αερίου.

  • Σύμφωνα με στοιχεία του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, ο σεισμός αυτός ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί στην περιοχή τα τελευταία 50 χρόνια.

Ο μεγαλύτερος ήταν ένας μεγέθους 5,3 βαθμών που σημειώθηκε στο Au Sable Forks της Νέας Υόρκης το 2002.

Ενώ οι περισσότεροι σεισμοί στα βορειοανατολικά περνούν απαρατήρητοι, οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης έχουν αισθανθεί αρκετούς κατά τη διάρκεια των ετών. Ένας σεισμός μεγέθους 2,2 βαθμών ταρακούνησε τμήματα της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ τον Μάιο του περασμένου έτους και ένας σεισμός μεγέθους 3,6 βαθμών ταρακούνησε την πόλη Άνταμς Σέντερ της Νέας Υόρκης τον προηγούμενο μήνα.

Το 2011, ένας σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών στη Βιρτζίνια οδήγησε στην εκκένωση του δημαρχείου και των κτιρίων γραφείων του Midtown στο Μανχάταν.

Σχετικά Άρθρα