Αναστολή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ ζητούν Ισπανία, Σλοβενία και Ιρλανδία

 Αναστολή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ ζητούν Ισπανία, Σλοβενία και Ιρλανδία
💡 AI Summary by Libre

Η Ισπανία, μαζί με τη Σλοβενία και την Ιρλανδία, ζήτησαν να συζητηθεί η αναστολή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ λόγω παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ πρότεινε τη διακοπή της συμφωνίας, παρότι τόνισε τη φιλική στάση της Ισπανίας προς το Ισραήλ.

Η συμφωνία σύνδεσης, σε ισχύ από το 2000, συνδέεται με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που η Ισπανία θεωρεί πως δεν τηρείται.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ με πάνω από 45 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ η αναστολή απαιτεί ομοφωνία από όλα τα κράτη-μέλη.

Η Ισπανία, η Σλοβενία και η Ιρλανδία έχουν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να συζητήσει την αναστολή της συμφωνίας σύνδεσής της με το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες πριν από μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

«Η Ισπανία, μαζί με τη Σλοβενία και την Ιρλανδία, έχουν ζητήσει η αναστολή της Συμφωνίας Σύνδεσης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ να συζητηθεί σήμερα», δήλωσε ο Αλμπάρες.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ είχε ήδη ανακοινώσει πως θα προτείνει στην ΕΕ τη διακοπή της σύνδεσής της με το Ισραήλ, σε συνέχεια της έντονης κριτικής που ασκεί στην κυβέρνηση Νετανιάχου.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ισπανία είναι «ένας φιλικός προς το Ισραήλ λαός», αλλά δεν συμμερίζεται τις ενέργειες της κυβέρνησής του και υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να στηρίξουν την πρωτοβουλία.

Να σημειωθεί πως η συμφωνία σύνδεσης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ, που τέθηκε σε ισχύ το 2000, περιλαμβάνει μια ρήτρα που συνδέει τη συμφωνία με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία κατά την ισπανική κυβέρνηση δεν τηρείται λόγω των ισραηλινών πληγμάτων στον Λίβανο.

Η Ε.Ε. αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Ισραήλ, με τις σχέσεις να αποτιμώνται σε πάνω από 45 δισ. ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με το Euronews. Μια διακοπή ή αναστολή της συμφωνίας φέρει μεγάλο οικονομικό και διπλωματικό βάρος. Πάντως για να προχωρήσει το εγχείρημα Σάντσεθ, χρειάζεται ομοφωνία από τους «27».

Σχετικά Άρθρα