Σαντσεθ: Θα ζητήσει από την ΕΕ να αναστείλει πλήρως τη συμφωνία σύνδεσης μεταξύ ΕΕ-Ισραήλ

 Σαντσεθ: Θα ζητήσει από την ΕΕ να αναστείλει πλήρως τη συμφωνία σύνδεσης μεταξύ ΕΕ-Ισραήλ
💡 AI Summary by Libre

Η Ισπανία θα ζητήσει την Τρίτη από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναστείλει πλήρως τη συμφωνία σύνδεσης με το Ισραήλ λόγω παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου.

Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, σε ισχύ από το 2000, συνδέεται με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αμφισβητήθηκε από την Ισπανία τον Φεβρουάριο του 2024.

Προηγούμενες επιστολές από Ισπανία, Ιρλανδία και άλλες χώρες ζήτησαν αξιολόγηση της συμμόρφωσης του Ισραήλ μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα και τη Λίβανο.

Η ανακοίνωση ακολουθεί επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ζητά εξέταση της συμφωνίας σύνδεσης στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η Ισπανία θα ζητήσει την Τρίτη από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναστείλει πλήρως τη συμφωνία σύνδεσης με το Ισραήλ, θεωρώντας πως η κυβέρνησή του «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Αυτήν την Τρίτη, η ισπανική κυβέρνηση θα καταθέσει στην Ευρώπη μια πρόταση που θα προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ακυρώσει τη συμφωνία σύνδεσης με το Ισραήλ», διότι μια κυβέρνηση «που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο (…) δεν μπορεί να είναι εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Σάντσεθ, κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης στην Ανδαλουσία (νότια). «Είναι τόσο απλό», συμπλήρωσε.

Η συμφωνία σύνδεσης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ, που τέθηκε σε ισχύ το 2000, περιλαμβάνει μια ρήτρα που συνδέει τη συμφωνία με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ισπανία αμφισβήτησε αυτήν τη συμφωνία για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2024, όταν ο Πέδρο Σάντσεθ και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας εκείνης της εποχής έστειλαν μια κοινή επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτή η επιστολή ζητούσε μια αξιολόγηση του σεβασμού από το Ισραήλ των υποχρεώσεών του σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Έκτοτε, ο Σάντσεθ είχε σταδιακά σκληρύνει τη θέση του σε αυτό το θέμα, ιδίως σε σχέση με τον πόλεμο στον Λίβανο, έως τη σημερινή ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση αυτή ακολουθεί μία επιστολή που εστάλη την Παρασκευή στην Επιτροπή από την Ιρλανδία, τη Σλοβενία και την Ισπανία, ζητώντας «η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ να εξεταστεί στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων».

Σχετικά Άρθρα