Γλυκαντική ουσία «μπλοκάρει» την ανοσοθεραπεία στον καρκίνο – Νέα μελέτη αποκαλύπτει τον ρόλο της σουκραλόζης
Η σουκραλόζη μειώνει την ανταπόκριση στη θεραπεία.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Cancer Discovery φέρνει στο φως μια ανησυχητική συσχέτιση: η υψηλή κατανάλωση της τεχνητής γλυκαντικής ουσίας σουκραλόζης μπορεί να μειώνει την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας σε ασθενείς με μελάνωμα ή μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, επηρεάζοντας αρνητικά την πρόγνωση και την επιβίωση των ασθενών.
Οι ερευνητές ανέλυσαν διατροφικές συνήθειες 132 ασθενών με προχωρημένα στάδια των παραπάνω τύπων καρκίνου, μέσα από αναλυτικά ερωτηματολόγια. Διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες σουκραλόζης, είχαν χαμηλότερη ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία, ανεξαρτήτως τύπου, σταδίου ή σχήματος θεραπείας.
Η επίδραση στο μικροβίωμα και τα Τ-λεμφοκύτταρα
Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα σε ζώα εργαστηρίου, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η σουκραλόζη αλλάζει τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου, αυξάνοντας τον αριθμό συγκεκριμένων βακτηρίων που διασπούν την αργινίνη – ένα αμινοξύ κρίσιμο για τη σωστή λειτουργία των Τ-κυττάρων, των κυττάρων-κλειδιών στην αντικαρκινική ανοσολογική απόκριση.
«Όταν τα επίπεδα αργινίνης μειώνονταν λόγω των μεταβολών που προκαλούσε η σουκραλόζη στο μικροβίωμα, τα Τ-λεμφοκύτταρα δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν σωστά», εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης Abby Overacre, από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. «Ως αποτέλεσμα, η ανοσοθεραπεία ήταν λιγότερο αποτελεσματική στα ποντίκια που κατανάλωναν σουκραλόζη».
Πιθανή λύση: Συμπλήρωμα με αργινίνη
Η ερευνητική ομάδα δεν σταμάτησε στην παρατήρηση. Διαπίστωσε ότι η χορήγηση συμπληρώματος αργινίνης σε ζώα εργαστηρίου αντιστάθμιζε τις αρνητικές επιδράσεις της σουκραλόζης στην αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας – μια ανακάλυψη που ανοίγει τον δρόμο για δοκιμές σε ανθρώπους.
Όπως σημειώνει η Overacre, «είναι εύκολο να πούμε ‘σταματήστε τα αναψυκτικά διαίτης’, αλλά οι ογκολογικοί ασθενείς ήδη περνούν πολλά και δεν είναι ρεαλιστικό να απαιτούμε ριζικές αλλαγές στις διατροφικές τους συνήθειες».
Γι’ αυτό και η συμπληρωματική χορήγηση αργινίνης θεωρείται «μια απλή και πολλά υποσχόμενη λύση για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιδράσεων της σουκραλόζης στην ανοσοθεραπεία».
Τι σημαίνει αυτό για τους ασθενείς
Αν και χρειάζονται περαιτέρω κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας εγείρουν σημαντικά ερωτήματα για την επίδραση των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών στην αντικαρκινική θεραπεία, ειδικά σε όσους λαμβάνουν ανοσοθεραπεία, μια μέθοδο που βασίζεται στην ενίσχυση του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η σουκραλόζη, ένα από τα πιο διαδεδομένα υποκατάστατα ζάχαρης σε προϊόντα διαίτης και «light», φαίνεται ότι μπορεί να παρεμβαίνει στη φυσική άμυνα του οργανισμού απέναντι στον καρκίνο, μέσα από έναν μηχανισμό που περιλαμβάνει τη μικροβιακή ισορροπία του εντέρου και τη μεταβολική λειτουργία των Τ-κυττάρων.Η μελέτη προσφέρει μια νέα, πιο σύνθετη ματιά στις διατροφικές συνήθειες των καρκινοπαθών και καλεί για προσεκτικό επαναπροσδιορισμό της χρήσης γλυκαντικών ουσιών, ειδικά σε περιπτώσεις όπου εφαρμόζεται ανοσοθεραπεία. Την ίδια στιγμή, η προοπτική να υπάρξει αντισταθμιστική παρέμβαση μέσω της συμπληρωματικής λήψης αργινίνης, προσφέρει μια πρακτική και ρεαλιστική λύση, που μπορεί να βελτιώσει την έκβαση της θεραπείας, χωρίς να απαιτεί δραστικές αλλαγές στη διατροφή.